Aileler ve çocukları için 6 önemli beslenme önerisi sıraladık.

1. Vitaminlerin Alfabesi

A Vitamini: Sağlıklı bir gelişim ve bağışıklık sistemi için gereklidir. “Retinol” denilen saf A vitamini hayvansal ürünlerde bulunur. (Ciğer, tam yağlı süt) Karotenik A vitamini ise renkli sebze ve meyvelerde bulunur ve vücutta saf A vitaminine dönüştürülür.
B Vitamini: Enerji, beyin fonksiyonları ve stres kontrolü için gereklidir. Eğer çok fazla işlenmiş gıda ve rafine karbonhidrat tüketiyorsanız daha çok B vitamini almanızı öneririz.

süt
C Vitamini: Güçlü bir anti-oksidan ve hem bağışıklık sistemi hem de beyin fonksiyonları için çok önemli bir etmendir.
D Vitamini: Kemik gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir ve D vitamini eksikliği gelişim bozukluklarına sebep olabilir. İşin güzeli güneş ışığına maruz kalmak vücudumuzun D vitamini üretmesini sağlıyor. Ama unutmayın, eğer kış mevsimlerinde pek fazla güneş görülmeyen bir bölgede yaşıyorsanız D vitaminini harici olarak almanız gerekebilir.

2. Omega-3’ü Keşfedin

Temel yağ asitleri, özellikle de Omega-3, beyin sağlığı ve gelişimi, kalp, sinir sistemi, deri ve bağışıklık sisteminin gelişimi için büyük önem taşır. Omega-3 yağ asidi özellikle gelişim çağındaki çocuklar için çok önemlidir. Soğuk su balıkları (somon, ton balığı), keten tohumu, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve ceviz, Omega-3 bakımından çok zengindir. Eğer bu gıdalarla beslenme alışkanlığınız yoksa Omega-3 içeren gıda takviyeleri kullanmayı ihmal etmeyin.

balik

3. Renkli Beslenin

Mor, mavi, kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil gibi farklı renklerdeki sebzelerle beslenin çünkü bu sebzeler karoten, klorofil ve flavonoid gibi bitkisel besinler açısından çok zengin. Özellikle mango, havuç, şeftali, turunçgiller, erik, yabanmersini, patlıcan, üzüm, karpuz, ahududu, pancar, yeşil salatalar, taze fasulye ve bal kabağı gibi parlak sebze ve meyveleri tercih etmeye özen gösterin.

sebzeler

4. Trans Yağlardan Uzak Durun

Özellikle çocuklar için üretilen atıştırmalıklarda ve tatlılarda bulunan hidrojenize yağlardan kaçınmaya çalışın. Hidrojenize etme tekniği, sebze yağlarını doğal ve sıvı formundan çıkarıp katı yağ haline getirmek için kullanılıyor ve sonuç olarak yüksek oranda trans yağ içeren bir yağa dönüşüyor. Vücuttaki trans yağ artışı kötü kolesterol seviyesinin artmasına sebep olurken aynı zamanda iyi kolesterol seviyesinin de azalmasına yol açıyor ve bu da kalp hastalıklarının en büyük sebebi olarak görülüyor.

5. Şekere Dikkat

Rafine şekerin fazla kullanımı obezite, şeker hastalığı, diş çürükleri gibi farklı sağlık sorunlarına yol açıyor. Besin değeri açısından düşük ama şeker oranı yüksek besinler tüketmek ağzınızın tadını kaçırabilir ama bu tabii ki tatlı şeylerden vazgeçemeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Rafine şeker içeren ürünler yerine daha besleyici ama daha az şeker içeren gıdalar tüketebilirsiniz. Tatlı olarak kurutulmuş ya da taze meyveler veya tatlılarınızın üzerine koyduğunuz soslar yerine doğal marmelatlar kullanabilirsiniz. İçecek olarak şeker ilavesiz meyve sularıyla doğal maden suyunu karıştırabilir, yapacağınız tatlılarda şeker yerine meyve şurubu, meyve püresi ya da bal gibi doğal tatlandırıcılar kullanabilirsiniz.

tahil

6. Glisemik İndeksinizi Düşürün

Glisemik indeks, karbonhidratın vücutta sindirilme hızını, kana karışıp kan şekeri seviyesini yükseltme hızını hesaplamakta kullanılıyor. Rafine un ve şeker oranı yüksek içecekler gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar vücutta çabuk sindiriliyor ve hem kan şekerinin hem de insülin seviyesinin yükselmesine sebep oluyor. Bu da obeziteye ve şeker hastalığına sebebiyet veriyor. Diğer bir taraftan glisemik indeksi düşük gıdalar vücuttaki kan şekeri seviyesini dengelerken kolesterolü de düşürüyor ve şeker hastalığı riskini azaltıyor. Glisemik indeksi yüksek olan gıdaları glisemik indeksi düşük olan gıdalarla değiştirmek kan şekeri seviyemizi dengeleyip daha sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmamızda önemli bir adım sayılır. Lif ve protein oranı yüksek olan gıdaların glisemik indeksi düşüktür ve daha uzun süre tokluk hissi verirler. Baklagiller, süt ürünleri, sebze ve meyveler, tam tahıllı ürünler glisemik indeksi en düşük olan gıdalardır.