Çiğ Börek Tarifi
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4,50/5 Toplam: 2 Oy
view 3.291
totalCook
Toplam
cook
Pişirme
prep
Hazırlama
fork
Kişi
5

MALZEMELER

SATIN AL

Sanal Market Seçtiğiniz ürünler, Migros Sanal Market ile tek tıkla kapınızda.

Çiğ börek ya da “çi” börek; ismi biraz tartışmalı olsa da aman canım, bizim için önemli olan kısmı lezzet değil mi? Öyle ki tartışmalı ismini bile Kıpçak lehçesinde lezzetli anlamına gelen “çi” kelimesinden almış; yani bu bizim için oldukça geçerli bir referans!

Çiğ börek, Orta Asya’da Tatarların yaptığı bir yemek çeşidi. Tatarlar, Kırım ve Orta Asya’dan Eskişehir’e göçmüş ve çiğ böreğin en güzeli genel olarak Eskişehir’de bulunmuştur; ama bu kez yolları aşıyor, en güzeli Eskişehir’de bulunan çiğ böreği evimizin mutfağına getiriyoruz! Yeter ki börek sevenler için kâfi miktarda tutku ve inanç olsun!
Kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya doldurulup yağda kızartılmasıyla yapılan bu yöresel lezzetin puf puf kabaran hali ile iştahınız da kabaracak, yağda kızarmış çıtırtısı ile buluşmak için sabırsızlanacaksınız. Hadi, detaylar videomuzda!

Püf Noktası:

Fazla yağ çekmesini önlemek için hamurun içerisine bir miktar sirke ekleyebilirsiniz. Çiğ börek nasıl yapılır, çi börek nasıl yapılır, yöresel çi börek tarifi, nefis çiğ börek nasıl yapılır ve daha birçok yöresel börek tarifi için MigrosTV’den ayrılmayın.

YAPILIŞI:

1. Şeker ve mayayı sütün içerisinde eritin ve kenara alın.
2. Unu derin bir kaba alın, ortasına bir havuz acın ve mayalı karışımı havuza dökün.
3. Mayalı karışımla un tamamen karıştıktan sonra tuzu ekleyin ve tezgahı unlayıp hamuru tezgaha alın.
4. Hamur cıvıksa kontrollü olarak un ekleyerek yapış yapış olmayan bir kıvama gelene dek yoğurun.
5. Hamuru tekrar kaba alın, kabın üzerini streçleyin ve hamuru mayalanmaya bırakın.
6. Bu arada kıyma, yemeklik doğramış soğan, baharatlar, salça ve nar ekşisini bir kaba alıp yoğurun. Fırını 180 derecede ısıtın.
7. Tereyağı eritin.
8. İki katına çıkmış olan hamurdan bezeler oluşturun.
9. Erimiş tereyağına 3 kaşık zeytinyağını ekleyin karıştırın.
10. Tezgaha 1 kaşık yağ karışımından dökün, üzerine bezeyi koyun, bastırıp yassılaştırın ve tekrar üzerine bir miktar yağ sürün.
11. Yağlanmış bezeyi elinizle inceltin. (Şeklinin kötü olması ya da yırtılması önemli değil)
12. İncelttiğiniz hamuru bir ucundan kaldırın ve gül böreği yapar gibi dolayın, boşta kalan ucunu altına kıvırın.
13. Hamurun üzerine hafifçe bastırıp, bolca kıymalı harçtan koyun ve tekrardan üzerine bastırın.
14. Bütün bezeler için aynı işlemi yaptıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürün ve pişirme kağıdı serili fırın tepsisine dizin 25-30 dakika pişirin.

EN ÇOK İZLENENLER