MENUKAPAT

Giriş Yap/Üye Ol

MigrosTV video dünyasına ulaşmak, online tiyatro oyunlarını izlemek ve kadın akademisi platformuna erişmek için üye girişi yapınız

Giriş Yap/Üye Ol

MigrosTV video dünyasına ulaşmak, online tiyatro oyunlarını izlemek ve kadın akademisi platformuna erişmek için üye girişi yapınız

Giriş Yap/Üye Ol

Cep telefonu doğrulama
555 555 55 55
Cep telefonuna gelen SMS şifresini girerek doğrulama işlemini tamamlayın.
Aradığım Şey
Çiğ Börek Tarifi
TARİFİ HAZIRLAYAN
MİGROSTV
FAVORİLERİME EKLE
BAŞLARKEN
  • HAZIRLIK30'DK
  • PİŞİRME90'DK
  • KİŞİ SAYISI5 Porsiyon

Çiğ börek ya da “çi” börek; ismi biraz tartışmalı olsa da aman canım, bizim için önemli olan kısmı lezzet değil mi? Öyle ki tartışmalı ismini bile Kıpçak lehçesinde lezzetli anlamına gelen “çi” kelimesinden almış; yani bu bizim için oldukça geçerli bir referans!

Çiğ börek, Orta Asya’da Tatarların yaptığı bir yemek çeşidi. Tatarlar, Kırım ve Orta Asya’dan Eskişehir’e göçmüş ve çiğ böreğin en güzeli genel olarak Eskişehir’de bulunmuştur; ama bu kez yolları aşıyor, en güzeli Eskişehir’de bulunan çiğ böreği evimizin mutfağına getiriyoruz! Yeter ki börek sevenler için kâfi miktarda tutku ve inanç olsun!
Kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya doldurulup yağda kızartılmasıyla yapılan bu yöresel lezzetin puf puf kabaran hali ile iştahınız da kabaracak, yağda kızarmış çıtırtısı ile buluşmak için sabırsızlanacaksınız. Hadi, detaylar videomuzda!

Püf Noktası:

Fazla yağ çekmesini önlemek için hamurun içerisine bir miktar sirke ekleyebilirsiniz. Çiğ börek nasıl yapılır, çi börek nasıl yapılır, yöresel çi börek tarifi, nefis çiğ börek nasıl yapılır ve daha birçok yöresel börek tarifi için MigrosTV’den ayrılmayın.

Çiğ Börek Tarifi
MALZEMELER
  • un

    3 sb.
  • su

    1 sb.
  • süt

    1/2 sb.
  • kuru maya

    1/2 paket
  • şeker

    1 tk.
  • tuz

    1 tk.
  • tereyağı

    3 yk.
  • zeytinyağı

    3 yk.
  • dana kıyma

    İç Harcı için; 300 gr.
  • soğan

    1
  • biber salçası

    1 yk.
  • nar ekşisi

    1 yk.
  • tuz

    1 tk.
  • karabiber

    1 tk.
ADIM ADIM TARİF
  • 1. Adım

    Şeker ve mayayı sütün içerisinde eritin ve kenara alın.

  • 2. Adım

    Unu derin bir kaba alın, ortasına bir havuz acın ve mayalı karışımı havuza dökün.

  • 3. Adım

    Mayalı karışımla un tamamen karıştıktan sonra tuzu ekleyin ve tezgahı unlayıp hamuru tezgaha alın.

  • 4. Adım

    Hamur cıvıksa kontrollü olarak un ekleyerek yapış yapış olmayan bir kıvama gelene dek yoğurun.

  • 5. Adım

    Hamuru tekrar kaba alın, kabın üzerini streçleyin ve hamuru mayalanmaya bırakın.

  • 6. Adım

    Bu arada kıyma, yemeklik doğramış soğan, baharatlar, salça ve nar ekşisini bir kaba alıp yoğurun. Fırını 180 derecede ısıtın.

  • 7. Adım

    Tereyağı eritin.

  • 8. Adım

    İki katına çıkmış olan hamurdan bezeler oluşturun.

  • 9. Adım

    Erimiş tereyağına 3 kaşık zeytinyağını ekleyin karıştırın.

  • 10. Adım

    Tezgaha 1 kaşık yağ karışımından dökün, üzerine bezeyi koyun, bastırıp yassılaştırın ve tekrar üzerine bir miktar yağ sürün.

  • 11. Adım

    Yağlanmış bezeyi elinizle inceltin. (Şeklinin kötü olması ya da yırtılması önemli değil)

  • 12. Adım

    İncelttiğiniz hamuru bir ucundan kaldırın ve gül böreği yapar gibi dolayın, boşta kalan ucunu altına kıvırın.

  • 13. Adım

    Hamurun üzerine hafifçe bastırıp, bolca kıymalı harçtan koyun ve tekrardan üzerine bastırın.

  • 14. Adım

    4. Bütün bezeler için aynı işlemi yaptıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürün ve pişirme kağıdı serili fırın tepsisine dizin 25-30 dakika pişirin.