Hamileler ve yeni anneler tüm o yorgunluk, heyecan ve uzun yapılacaklar listeleri arasında bir de neleri yiyip neleri yememeleri gerektiğini düşünmek ve hesaplamak zorundalar. Listemizdeki besinler hem hamile ve yeni anneler için hem de herkes için önemli besin değerlerine sahip. Artık tek yapmanız gereken bu besinleri öğünlerinize dahil etmek.

İşte öğünlerinizden eksik etmemeniz gereken 9 önemli besin!

1. Yoğurt: Hamilelik sürecinde vücudun kalsiyum ihtiyacı artar. Yoğurt da kalsiyum açısından zengin olmasının yanı sıra fermente edilmiş olduğu için probiyotik bakteriler açısından da zengindir ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olur.

2. Koyu Yeşil Sebzeler: Kara lahana ve pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum, lif, A ve C vitaminleri açısından zengindir. Yüksek oranda anti-oksidan içeren koyu yeşil renkteki sebzeler meme emen bebeklerin sinir sisteminin gelişmesine yardımcı olan folik asit açısından da zengindir.

3. Yumurta: Yumurta yüksek oranda A vitamini, demir ve protein içerir. Hamilelikte protein ihtiyacı arttığından yeterli miktarda protein alımı vücuttaki şeker isteğini de azaltacaktır.

4. Balık: Somon, sardalya, alabalık, ringa balığı gibi yağlı balıklar beyin dokusu ve beyin gelişimi için önemli olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Fakat hamile ya da emziren kadınlar cıva düzeyi düşük balıkları haftada iki porsiyondan fazla tüketmemelidirler. Ayrıca daha kırmızı etli (ton balığı) balıkları tüketmekten kaçınmalıdırlar çünkü yüksek oranda cıva içeren balıklar bebeğin sinir sisteminin gelişimine zarar verebilir.

5. Kuzu Eti: Kuzu eti harika bir B12 vitamini, demir ve çinko kaynağıdır. Gelişim için çinko çok önemlidir çünkü DNA/RNA sentezinde ve protein sentezinde çinko kullanılır.

6. Tatlı Patates: Artık kolaylıkla bulunabilen tatlı patates, hem A vitamini hem de E vitamini açısından oldukça zengindir.

7. Avokado: Potasyum, folik asit ve C vitamini açısından zengin olan avokado aynı zamanda göz sağlığı için önemli olan lutein içerir.

8. Baklagiller: Baklagiller, vejetaryenler için önemli bir protein, folik asit ve C vitamini kaynağıdır.

9. Kuru Yemişler: Farklı kuru yemiş türleri farklı besin ögeleri açısından önemlidir. Mesela ceviz içinde yüksek oranda omega-3 yağ asidi bulundururken bademde kalsiyum, fındıkta ise yağ oranı yüksektir.