Mengen Pilavı Tarifi
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4,40/5 Toplam: 6.434 Oy
view 41.266
totalCook
Toplam
cook
Pişirme
prep
Hazırlama
fork
Kişi
6

Mengen Pilavı Malzemeleri

SATIN AL

Sanal Market Seçtiğiniz ürünler, Migros Sanal Market ile tek tıkla kapınızda.

Konu “yemek” ve “aşçılık” ise ilk akla gelen yerlerden biri Bolu Mengen’dir. Mengen pilavı da medar-ı iftaharı. Mengen pilavı içindeki mantar ve ceviz ile öne çıkıyor. Klasik pirinç ile de yapabilirsiniz ancak esası “kıbrıscık” pirincidir. Enfes bir tarif olmasının yanısıra, 1994 yılında adımızı çok uzaklarda da duyurmamıza vesile oldu.

11. Mengen Festivali’nde aşçılarımız Türkiye’ de ilk defa üretilen 4,5 metre çapında dev tencere içinde tam 10.000 porsiyon kapasiteli Mengen pilavını yaptı ve ikram etti. Tencerelere sığmayan bu enfes pilavın tarifinde şimdi sıra.
Konu yöresel lezzetlerden açılmışken. Hürriyet Turuncu Gazete’de Sahrab Soysal “yöresel”e dair bir yazı kaleme aldı.

Mengen Pilavı Yapımı:

1. Pirinçleri yıkayın, ılık suda bekletin ve süzün.
2. Soğanları ve domatesleri küçük küpler şeklinde kesin, mantarları ince ince kesin, cevizleri küçük parçalar haline getirin, dereotlarını kıyın.
3. Mantarları yüksek ateşte çok az yağ ile pişirin.
4. Yağın yarısını tencerede eritin ve etleri ekleyin yüksek ateşte etler renk alana kadar pişirin.
5. Soğanları ekleyin.
6. Soğanlar biraz yumuşayınca küp domatesleri ekleyip yumuşayana kadar pişirin.
7. 2 bardak sıcak su ekleyin etler yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin(etler 2 bardak suyu çekip yumuşamazsa azar azar sıcak su ilave edip pişirmeye devam edin)
8. Etleriniz yumuşamışsa üzerine 3 bardak sıcak su, tuz, biberi koyup kaynatın, mantarları ve pirinci ekleyip 3-4 dakika harlı ateşte pişirin.
9. Sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirip, demlenmeye bırakın.
10. Kalan yağı kızdırın ve pişen pilavın üstüne gezdirin.
11. Servis ederken dereotu, kekik ve ceviz içini pilavın üzerine serpiştirin.

EN ÇOK İZLENENLER