Ağızda Dağılan Mis Kokulu Kandil Simidi Nasıl Yapılır ?

Osmanlı saray mutfağından gelen, âdeta milli yiyeceklerimizden olan simit çeşitleri; günün
tüm öğünlerinde keyifle tüketilmesinin yanı sıra kandil vakitlerinde de yapılması ve
dağıtılması süregelen bir gelenek yiyeceğidir. Bu nedenle özellikle üç aylar içinde en çok
aranılan tariflerden biri kandil simidi yapımı olur.

Kandil geleneği bizlere Osmanlı döneminden kalma bir mirastır. Bu dönemdeki kandil
vakitlerinde mahalledeki, yakın çevredeki yoksulların doyurulması amaçlanarak lokma
tarzında yiyecekler dağıtılmaya başlanmıştır. Daha sonra lokmanın yerini kandil simidi
almış ve günümüze kadar gelmiştir.

Gönül alan, hasret gideren, bir olmayı hatırlatan kandil ziyaretlerine giderken bir armağan
olacak kandil simidini hazır almak yerine ünlü pastane ya da fırınlara taş çıkartacak şekilde
kendi emeğinizle hazırlamak istemez misiniz?

Susamlı ve sade olmak üzere iki farklı çeşidi bulunup mahlep ve çörek otuyla da
tamamlanabilen kandil simidiyle farklı damak zevklerine sahip tüm sevdiklerinize hitap
edebilirsiniz. Üstelik ortalama 70-90 gibi düşük kaloriye sahip oluşuyla da yüzleri
güldürecek kandil simidini çay ya da meyve suyu eşliğinde tüketebilirsiniz.
Kandillerin olmazsa olmaz lezzeti kandil simidi nasıl yapılır, kandil simidi malzemeleri
nelerdir? gibi soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.


Mahlepli Kandil Simidi Nasıl Yapılır?

Kandil simidi denince “mahlepsiz olmaz” diyorsanız bu tarifimiz tam size göre demektir!
Mis gibi kokusuyla sizi ele geçirecek, ağızda dağılıp kandilin güzelliğine güzellik katacak
mahlepli kandil simidi nasıl yapılır, işte detaylar…
• 2 adet yumurtanın sarısı ve beyazını ayırıp daha sonra kullanmak üzere kâselere
koyun.
• Geniş bir kap içerisine 4 su bardağı beyaz unu ekleyin, ortasına çukur açın.
• Oda sıcaklığındaki 125 gram margarin ya da tereyağı, 1 yumurta sarısı, 1 çay bardağı
sıvı yağ, 1 yumurta, 1,5 çay bardağı yoğurt, 1 paket kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı
mahlep, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı toz şeker ekleyin.
• Tüm malzemeleri ele yapışmayacak bir kıvam alana kadar güzelce yoğurun.
Gerekirse azar azar un ekleyin.
• Daha sonra elde eağiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın.
• Kopardığınız hamurları tezgâh üzerinde yuvarlayarak parmak genişliğinde rulolar
oluşturun ve daire şeklinde birleştirin.
• Hazırladığınız simitleri yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine 1-2 cm aralıklarla dizin.
• Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayın.
• Yumurta aklarına şekillendirdiğiniz simitleri batırın.
• Sırasıyla isteğinize göre simitleri çörek otu ve susama bulayın.

• 200 derece önceden ısıtılmış fırında simitlerin üzeri kızarana kadar pişirin.
• Son olarak paketleyip sevdiklerinize hediye edin ya da çay eşliğinde sıcak sıcak
hemen ikram edin.


Mahlepsiz Kandil Simidi Nasıl Yapılır?

Kandil simidi güzel olur, ama mahlepsiz daha bir güzel olur.” ya da “Evde mahlep
kalmamış” diyorsanız sizi böyle alalım! Endişeye gerek yok; mahlep kullanmadan da nefis
mi nefis bir kandil simidi yapabilirsiniz. İşte, mahlepsiz kandil simidi tarifi:
• 2 adet yumurtanın sarısı ve beyazını ayırıp daha sonra kullanmak üzere kâselere
koyun.
• Geniş bir kap içerisine 4 su bardağı beyaz unu ekleyin, ortasına çukur açın.
• Açtığınız çukurun içini oda sıcaklığındaki 200 gram margarin, yumurta sarıları, yarım
çay bardağı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirkeyi, 2 yemek kaşığı toz şekeri, 2 çay kaşığı
tuzu, 1 paket kabartma tozuyla doldurun.
• Tüm malzemeleri ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar güzelce yoğurun.
• Daha sonra elde ettiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın.
• Kopardığınız hamurları tezgâh üzerinde yuvarlayarak parmak genişliğinde rulolar
oluşturun ve daire şeklinde birleştirin.
• Hazırladığınız simitleri yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine 1-2 cm aralıklarla dizin.
• Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayın.
• Yumurta aklarına şekillendirdiğiniz simitleri batırın.
• Sırasıyla isteğinize göre simitleri çörek otu ve susama bulayın.
• 200 derece önceden ısıtılmış fırında simitlerin üzeri kızarana kadar pişirin.
• Son olarak paketleyip sevdiklerinize hediye edin ya da çay eşliğinde sıcak sıcak
hemen ikram edin.
Kandil simidini evde yapmak istemiyorsanız ev yapımı kadar lezzetli, hazır kandil
simitlerine buralardan ulaşabilirsiniz:

Hamureller Kandil Simidi

Asil Fırın Kandil Simidi