Nohut Unu Nasıl Yapılır, Faydaları ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Nohut unu; birçok tarifte kullanılabilen, glütensiz ve içeriğiyle çok besleyici un
çeşitlerinden biridir. Beyaz unu aratmayan bir lezzete sahip olmasıyla da lezzet
avcıları için de ideal bir seçenektir. Çölyak hastaları ve beyaz undan uzak
durmak isteyenler nohut ununu gönül rahatlığıyla tercih edebilirler. En basit
haliyle nohutların fırınlanıp rondodan geçirilmesiyle elde edilen nohut ununun
ne gibi faydaları varmış, gelin detaylara birlikte bakalım…

1. Bağışıklık Sistemini Destekler

Hastalıklara karşı korunabilmek için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip
olmamız gerekir. Bunun için de düzenli bir şekilde doğru gıdalarla beslenmemiz
gerekir. Nohut unu, o doğru gıdalardan biridir. İçeriğindeki A, C, B6, B12, E gibi
birçok vitamin ve demir, potasyum gibi birçok mineraller sayesinde vücut
direncini destekler, hastalıklara karşı savunmamızı güçlendirir. Siz de
tariflerinizde nohut unu tercih ederek bağışıklık sisteminiz için iyi bir takviye
yapabilirsiniz.


2. Sindirim Sistemini Rahatlatır

Nohut unu, bol miktarda lif içeren gıdalardan biridir. Bu özelliği sayesinde
bağırsakların görevini yerine getirmesini önemli oranda destekler. Nohut unu
tüketerek kabızlık gibi birçok sindirim problemini çözüme kavuşturabilir, kilo
verme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.


3. Kan Şekerini Yükseltmez

Beyaz un içeren mamüller, kronik diyabet hastalarının kâbusu gibidir. Kandaki
şekerin aniden yükselmesine neden olarak çeşitli sıkıntıları beraberinde
getirirler; ancak nohut unu böyle değildir. Glisemik indeksinin düşük olması
sebebiyle kan şekerinde ani değişimlere sebebiyet vermeyerek tehlikelere
neden olmaz. Siz de tüketmek istediğiniz hamur işini nohut unu kullanarak
yaparsanız daha faydalı bir öğün elde edebilirsiniz.


4. Tokluk Hissi Verir

Nohut unu için tam bir diyet dostu seçenektir, diyebiliriz. Lif, protein ve besin
değerleri bakımından zenginliği sayesinde kolayca doymanıza ve uzun süre
açlık hissetmemenize yardımcı olur. Aynı zamanda düşük kaloriye sahiptir.
Tüm bu özellikleriyle diyet listelerinde gönül rahatlığıyla yer verilmeyi hak eder.


5. Yüksek Protein Kaynağıdır

Vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarından biri olan protein, nohut ununda bolca
bulunmaktadır. Bu yönüyle vücuttaki kas kütlesinin korunması gibi birçok
açıdan fayda sağlar. Özellikle vejetaryen ya da vegan beslenme şekillerini
benimseyenler için güçlü bir protein kaynağıdır.


6. Kalp Dostudur

Nohut unu; faydalı besin değerleri sayesinde kalp sağlığını tehdit eden kötü
kolesterol düzeyinin ve hipertansiyon riskinin düşürülmesine katkıda bulunur,
damarların tıkanmasını önlemeye yardımcı olur. Bu sayede kan basıncının
daima sağlıklı düzeyde kalmasını sağlayarak kişiyi kalp krizi gibi kalple ilgili
çeşitli rahatsızlıklardan korur.

Sağlıklı Yaşam
Nohut Unu Nerelerde Kullanılır?

Nohut unu; ekmek, krep, kek, poğaça gibi akla gelen tüm unlu mamullerin
yapımında kullanılabilir ve bu yiyeceklerin daha sağlıklı olmasını sağlar. Çok
sevilen lezzetlerden biri olan humusu da nohut unu kullanarak yapabilir, nefis
bir sonuç elde edebilirsiniz. Nohut unu, aynı zamanda kozmetik dünyasında da
yararlanılan bir malzemedir. Siz de nohut unuyla hazırlanan cilt maskelerini
kullanarak uzun yıllar genç ve güzel görünümünüzü koruyabilirsiniz.

Nohut Unu Kurabiyesi Tarifi