Yaz Aylarında Yapabileceğiniz 6 Farklı Reçel Tarifi

Siz de kahvaltı sofrasını süsleyen renk renk reçellere hayransanız, bir dilim
kızarmış ekmekle onlara koşuyorsanız ve kaşık kaşık tüketmemek için kendinizi
zor tutuyorsanız şimdi sıralayacağımız nefis reçel tarifleri sizin için gelsin. Yaz
meyveleriyle yapabileceğiniz 6 farklı reçel tarifi, kâselerinize doluşmak için
sabırsızlanıyor! İşte, detaylar…

1. Üzüm Reçeli

Soyma, dilimleme gibi zahmetlere sokmayan, en sağlıklı atıştırmalıklardan biri
olan üzüm gerek tek başına yemek gerekse pasta gibi seçenekleri süslemek
için şahane bir meyvedir. Siz de yaz geldiğinde bolca üzüm tüketmeye
bayılıyorsanız üzümün bir farklı haliyle daha tanışmaya ne dersiniz? Bu kez
üzümleri önce derin kâseler, daha sonra da ekmek üstleriyle buluşturuyoruz.
Nasıl mı? Elbette onları nefis bir reçele dönüştürerek! İşte, kahvaltınızın yıldızı
olacak üzüm reçeli tarifi:
– Yıkanıp, ayıklanan 750 gram kadar mor üzümü ve 750 gram toz şekeri
derin bir tencerede karıştırın. Daha sonra üzerine 2 yemek kaşığı suyu
ekleyin. Kendi suyunu da salması için kapağı kapalı tencerede bekletin.
– Kısık ateşte 30 dakika kadar kaynattığınız reçel karışımına 1 adet çubuk
tarçını katıp yaklaşık 10 dakika daha pişirin.
– Çubuk tarçını içinden alıp kenara ayırın. Kıvam alan reçel karışımına taze
sıkılmış 2 yemek kaşığı limon suyunu ekleyip yavaşça karıştırdıktan
sonra ocaktan alın.
– Soğumadan kavanozlara pay edin ve kavanoz kapaklarını sıkıca kapatın.
– Kavanozları ters çevirerek soğuyana kadar bekletin.
– Işık ve ısı almayan bir noktada muhafaza edip dilediğiniz zaman tüketin.

2. Vişne Reçeli

Hafif ekşi-tatlı lezzetleri seviyorsanız vişne reçeli tam da size göre bir seçenek!
Kahvaltınıza renk katacak güzelliği, peynirle buluştuğunda daha bir ortaya
çıkan nefis lezzetiyle kendine hayran bırakmaya kararlı olan vişne reçeline
hemen siz de bir şans verin! Yaz mevsiminin en taze vişneleri hazırsa bizim
tarifimiz de çoktan hazır. İşte, nefis vişne reçeli tarifi:
– Çekirdekleri ayıklanmış, 1 kilo kadar vişneyi bir tencereye alın. Üzerine 1
kilo toz şekeri ilave edip hafif altı kısık ocak üzerinde kıvam alana dek
pişirin.
– Kıvam aldıktan sonra 1 limonun suyunu da ilave edip 10 dakika daha
kaynatın ve ocak üzerinden alın. Soğumadan kavanozlara pay edin ve
kavanoz kapaklarını sıkıca kapatın.
– Kavanozları ters çevirerek soğuyana kadar bekletin.
– Işık ve ısı almayan bir noktada muhafaza edip dilediğiniz zaman tüketin.

3. Karpuz Reçeli

Yaz gelir de karpuz olmaz mı hiç? Bol sulu, tatlı lezzetine doyum olmayan
karpuz; bu kez daha da tatlı bir haliyle sofralarınızda yer almaya geliyor.
Karpuz-peynir ikilisini karpuz reçeli-peynir ikilisi olarak değiştirmenize fırsat
verecek bu nefis reçele bayılacaksınız. Ekmekler kızardı, peynirler
dilimlendiyse işte, karpuz reçeli tarifi:
– 3 dilim karpuz kabuğunun beyaz kısımlarını ayıklayın.
– Kesmiş olduğunuz kabukları ufak parçalar halinde doğrayın ve 5 su
bardağı suyun içerisine atıp yumuşayana kadar kaynatın.
– Yumuşayınca 3 su bardağı şekeri ve 7 adet karanfili ilave edin.
– Kıvam almaya başlayınca 10 damla limon suyunu da ilave edip reçel
kıvamına gelinceye kadar pişirin.
– Soğumadan kavanozlara pay edin ve kavanoz kapaklarını sıkıca kapatın.
– Kavanozları ters çevirerek soğuyana kadar bekletin.
– Işık ve ısı almayan bir noktada muhafaza edip dilediğiniz zaman tüketin.

4. Kavun Reçeli

Karpuz reçeli olur da kavun sevenlerinin boynu bükük kalır mı hiç? Sıradaki
tarifimiz kavunun her halini tatmak isteyenlere geliyor! Eğer ki henüz kavun
reçelini denemediyseniz bu tarifimiz sayesinde onunla hemen tanışabilirsiniz.
Mis gibi kokusu ve doyulmayacak tadıyla işte, kavun reçeli tarifi:
– 2 kilo kavunu dilimleyin. Kabuklarını ve orta kısımdaki yumuşak yerlerini
kesip çıkartın.
– Sert kalan kısımlarını ince ince doğrayın.
– Bir tasın içerisine 2 litre kadar su doldurun ve 2 paket karbonatı ilave
edip karıştırın.
– Dilimlediğiniz kavunları içine koyarak 5-6 saat bu şekilde bekletin.
– Daha sonra çıkarıp bol su ile yıkayın.
– Kavunları bir tencereye alın üzerine 4 su bardağı toz şekeri ve 2 su
bardağı su ilave edip pişirin.
– Şerbet kısmı koyulaşmaya başlayınca 1 yemek kaşığı limon suyu ilave
edip 5 dakika kadar kaynatıp ocaktan alın.
– Soğumadan kavanozlara pay edin ve kavanoz kapaklarını sıkıca kapatın.
– Kavanozları ters çevirerek soğuyana kadar bekletin.
– Işık ve ısı almayan bir noktada muhafaza edip dilediğiniz zaman tüketin.

5. Çilek Reçeli

Yaz ayları denince akla gelen en leziz meyvelerden biridir çilek. Sene boyunca
tazesi çıksın diye yolları gözlenir. Tazesi çıktığında da smoothie’den çilekli

pastaya, kurabiyeden keke kadar birçok tarifte kullanılarak damaklar
şenlendirilir. Siz de çileğin her halinden yararlanmayı seviyorsanız bu nefis
çilek tarifimizi de mutlaka denemelisiniz. İşte, kahvaltının en tatlısı olacak çilek
reçeli tarifi:
– İlk olarak 2 kilo kadar çileğin saplarını ayırıp yıkayın.
– Daha sonra çileklerin üzerine 6 su bardağı toz şekeri ekleyip bir gece
bekletin.
– Ardından bir tencerede kıvam alana dek kaynatın.
– Daha sonra içerisine 10 damla limon suyunu ekleyip 3-4 dakika daha
kaynatıp ocaktan alın.
– Soğumadan kavanozlara pay edin ve kavanoz kapaklarını sıkıca kapatın.
– Kavanozları ters çevirerek soğuyana kadar bekletin.
– Işık ve ısı almayan bir noktada muhafaza edip dilediğiniz zaman tüketin.

6. Şeftali Reçeli

Yaz mevsiminin en tatlı, en sulu, en yumuşak meyvesi şeftali; buz gibi
olduğunda ne de güzel gider, içimizi iyice serinletir değil mi? Sıradaki
tarifimizdeyse serinliği bir kenara bırakıp tatlılığı ise bolca yanımıza alıyor ve
şeftaliden nefis bir reçel pişiriyoruz. Şimdiden uyaralım; henüz tencerede
kaynarken yayılan mis kokusuyla kendine esir edecek şeftali reçelini
kaşıklamamak için kendinizi zor tutacaksınız! İşte, enfes şeftali reçeli tarifi:
– Sap kısımlarını alıp kabuklarını dikkatli bir şekilde soyduğunuz 1 kilo
kadar şeftaliyi ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın.
– İnce ince kestiğiniz şeftali dilimlerini küçük küpler halinde doğrayın.
– Geniş bir tencereye 1 kilo şeftali ve 1 kilo toz şekeri paylaştırarak bir kat
doğranmış şeftali, bir kat toz şeker olacak şekilde tencereyi doldurun.
– Şeftalileri; suyunu salması için kapağı kapalı tencerede 2-3 saat kadar,
oda sıcaklığında bekletin.
– Suyunu salan meyveleri, ocağa alıp kısık ateşte ve çok fazla
karıştırmadan pişmeye bırakın.
– Pişirme işlemi sırasında tencere yüzeyine çıkan köpükleri bir kaşık
yardımıyla alın.
– Koyulaşmaya başlayan reçele taze sıkılmış yarım limon suyunu ekleyip
4-5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
– Soğumadan kavanozlara pay edin ve kavanoz kapaklarını sıkıca kapatın.
– Kavanozları ters çevirerek soğuyana kadar bekletin.

– Işık ve ısı almayan bir noktada muhafaza edip dilediğiniz zaman tüketin.