Vegan Bir Lezzet: Yulaf Sütü Nedir, Nasıl Yapılır?

Bitki ağırlıklı beslenmenin sağlığa ve doğaya olan birçok faydasının bilimsel olarak
kanıtlanmasından sonra birçok insan vegan beslenme şekline geçiş yapmaya başladı.
Gerek etik değerler gerekse hayvansal gıdalara karşı gösterdiğiniz alerji gibi nedenlerle siz
de bitkisel gıdalara yöneliyorsanız yulaf sütünün en besleyici içeriğe sahip seçeneklerden
olduğunu bilmelisiniz.
Yazımızın devamında birçok tarifte kullanılarak kendisinden bolca yararlanmanın mümkün
olduğu yulaf ezmesinin bu kez süt haliyle tanışacağız. Veganların sık tercih ettiği yulaf sütü
nedir, yulaf sütü nasıl yapılır öğrenmek için buyurun detaylara…

1. Yulaf Sütü Nedir?

Genel olarak süt ya da yoğurt içerisinde bir gevrek gibi tüketilen yulaf ezmesi, aslında nefis
bir süte dönüşebilen bir malzemedir. Yulaf sütü; bir miktar yulaf ezmesinin suda
bekletildikten ya da robottan geçirildikten sonra bir tülbent ya da süzgeç yardımıyla
posalardan arındırılmasıyla elde edilir.


2. Yulaf Sütü Besleyici Midir?

Yulaf ezmesinden elde edilen bir süt olduğu için yulafın bütün hali kadar besleyici değildir;
ancak günlük demir ihtiyacının %10’unu karşılayabilme gibi birçok zengin içerik özelliğiyle
diğer süt alternatiflerine göre çok daha besleyici olduğu kanıtlanmıştır.


3. Sindirim Dostudur

Yulaf sütü, yoğun miktarda lif içerir. Bu özelliğiyle bağırsak sağlığı için çok iyi bir besindir.
Sindirim sürecinin kolaylaşmasına, mide problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.


4. Benzersizdir

Yulaf sütünü diğer süt türlerinden ayıran en önemli özellik, diğer birçok sütte bulunan
laktoz gibi alerjenlerden arınmış olmasıdır. Bu özelliğiyle alerjeni olan birçok insanın
tüketebileceği, kurtarıcı bir süt seçeneğidir.


5. Yulaf Sütü Nasıl Tüketilebilir?

Yulaf sütünü smoothie, çorba, dondurma, kurabiye, kahve gibi aklınıza gelecek birçok
tarifte kullanarak rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yoğun ve uyumlu lezzeti sayesinde hem tatlı
hem de tuzlu tariflerde güzel sonuçlar verecek yulaf sütü, size sağlıklı bir öğün armağan
eder. Aynı zamanda öğünlerden önce bir bardak tüketirseniz tokluk hissi elde ederek
iştahınızı kolayca kontrol edebilir, böylelikle kilo verme sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz.


6. Yulaf Sütü Nerelerde Bulunur?

Son zamanlardaki artan popülerliği sayesinde yulaf sütüne birçok marketten ulaşabilmek
mümkündür. Bunun yanı sıra yulaf sütünü evde kendiniz de kolayca yapabilir; hatta
içerisine vanilya özü, pekmez, hurma, akçaağaç şurubu, tarçın gibi farklı aromatik
malzemeler de katarak özelleştirebilirsiniz.

7. Yulaf Sütü Nasıl Yapılır?

Yulaf sütü, genel olarak faydalı bir seçenek olsa da hazır satılanlarının çoğu işlenerek elde
edildiğinden birçok zararı da beraberinde getirebilir. Bu nedenle ev yapımı yulaf sütü
tüketmek daima daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Eğer siz de kendi yulaf sütünüzü yapmaya karar verdiyseniz işte, ihtiyacınız olacak pratik
bir tarif:
● 1 bardak yulaf ezmesi, 3 su bardağı su ve isteğe göre 2 adet hurmayı el
blenderinden 30-40 saniye kadar geçirin.
● Boş bir kâse üzerine süzgeç koyun ve hazırladığınız karışımı süzdürün. Daha
pürüzsüz bir süt elde etmek istiyorsanız bu aşamada süzgeç yerine tülbent de
kullanabilirsiniz.
● Çıkan posayı bir kaşık yardımıyla iyice sıkarak kalan sütün de çıkmasını sağlayın.
● Daha sonra sütü tekrar süzgeçten geçirin.
● Son olarak cam kavanoz içerisine minik bir süzgeç ekleyin ve sütü tekrar süzdürerek
kavanoza doldurun.
● Hazırladığınız yulaf sütünü buzdolabında 5 güne kadar saklayabilirsiniz
Çıkan Posayı da Değerlendirmeyi Unutmayın
Yulaf sütü hazırlama aşamasında çıkacak yulaf posasını çöpe atmak yerine nefis bir, fit
kurabiye yaparak değerlendirebilirsiniz. İşte, yulaf posasından kurabiye tarifi:
● Yulaf posasına bir adet ezilmiş muz, 1 tatlı kaşığı kakao ve bir miktar damla çikolata
ya da kuru üzüm ekleyip güzelce karıştırın.
● Daha sonra yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine hazırladığınız harcı yemek kaşığı
yardımıyla şekillendirerek aktarın.
● Şekillendirdiğiniz kurabiyeleri 175 derecelik fırında 25 dakika kadar pişirip afiyetle
tüketin.