Gaziantep Mutfağı UNESCO Tarafından Tescillendi!

Zenginliği ile dillere destan, Osmanlı’dan günümüze lezzet ile harmanlanan, dünyada adından sıkça söz ettiren Türk Mutfağı’mız bir yeni gurura daha ev sahipliği yaptı. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), gastronomi dalında  “Yaratıcı Şehirler Ağı”na ülkemizin güzel şehri Gaziantep mutfağını da dahil etti.

Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer alan ilk Türk şehri olarak Gaziantep, gastronomi dalında dünyadaki 17 şehir arasına girdi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Gaziantep mutfağının tanıtımı için 2015 Nisan ayında Paris’te bir resepsiyon gerçekleşmişti. UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’n da desteğiyle, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan meşakkatli çalışmalar meyvesini verdi ve gururumuz Gaziantep mutfağının lezzetleri tescillendi!

Birbirinden özel yemeklerin tescillendiği Gaziantep mutfağında ilk göze batan ve kendine hayran bıraktıran tat Halep Kahkesi. Genelde Ramazan ayına yapılan bir yiyecek.  Hamur, mahlep, şeker, tuzun yoğrulup üzerine yumurta sarısı ve susam ile fırınlanmasından oluşan eşsiz bir tat. Çok eskilere dayandığını da serpelim cümlelerimize.

Elbette Gaziantep’in zengin yiyecekleri de sofralarda yerini alıyor. Neler yok ki; Şiveydiz, ekşili taraklık, keme kebabı, sebzeli peynir böreği, firik pilavı, katmer göze çarpan lezzetlerden. Daha önce yaptınız mı bilmiyoruz ancak Şiveydiz çorbası, tam da bu havalara uygun bir çorba olabilir. Kış mevsimine girmek üzere olduğumuz şu günlerde, sofranıza lezzet katacak nefis tarifi biz de buradan sizinle buluşturalım istedik.

siveydiz-corbasi

Şiveydiz Çorbası Tarifi

Malzemeler

250 gram kuşbaşı et
250 gram süzme yoğurt
1 adet yumurta sarısı
4 dal taze soğan
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı un
1 litre su
1 çay kaşığı nane
Bir tutam tuz
Bir tutam karabiber

Yapılışı:

1. Suyu ve etleri bir tencerede etler pişene kadar kaynatın.
2. Başka bir tencerede yoğurt, un ve yumurtayı karıştırın.
3. Kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
4. Altını kapadıktan sonra kaynayan etin suyundan bir iki kepçe yoğurtlu karışıma yedirin.
5. Ardından bu karışımı kaynamakta olan et suyuna ekleyin.
6. İnce kestiğiniz taze soğanları ve nohudu da bu karışıma ekleyin.
7. 1-2 dakika daha piştikten sonra üzerine nane yakıp servis edin.

Tarifin nasıl yapıldığını video olarak izlemek için tıklayın.