10 Haziran Buzlu Çay Günü: Buzlu Çay Hakkında Merak Edilenler

Uzun yıllardan beri sıcak çay, vazgeçilmez içeceklerimizden biri; ancak buzlu çay da dünya
çapında çok sevilen ve tercih edilen içecekler arasında yer alıyor.
10 Haziran Buzlu Çay Günü’ne özel olarak sıradaki yazımızda buzlu çayı daha yakından
tanıyalım istedik. Buzlu çayın ortaya çıkışından, buzlu çayın en çok tüketildiği ülkenin
hangisi olduğuna kadar birçok bilgiyi ve nefis bir çilekli buzlu çay tarifini yazımızın
içeriğinde bulabilirsiniz.
İşte, detaylar…

1. Buzlu Çay Nedir?

Serinletici bir seçenek arayanların gözdesi olan buzlu çay; genellikle çay yapraklarının
aromasının alınmasıyla elde edilen, şekerli veya şekersiz olarak buzlu servis edilen bir
içecektir. Limonlu, şeftalili, çilekli gibi her damak zevkine uyan birçok farklı seçeneği
bulunur; kalori miktarı düşüktür. Bunaltan sıcak havalarda havuz başında, balkonda, evin
ferah bir köşesinde, güzel bir kafede bol keyifle tüketilebilir.


2. Buzlu Çay İlk Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Buzlu çayın ortaya çıkışıyla ilgili birkaç rivayet mevcuttur. İlki, Housekeeping’in Old
Virginia isimli bir yemek kitabıyla ortaya çıktığına dair. Kitapta; yeşil çayın bir gün boyunca
demlendirildikten sonra buz ve şekerle buluşturulması tavsiye edilmiştir; ancak buzlu çayın
asıl büyük çıkışının St. Louis 1904 Dünya Fuarı’na dayandığı söylenmektedir. Richard
Blechynden, fuardaki konuklar için sıcak çay örnekleri hazırlamış ancak aşırı sıcak hava
nedeniyle insanların sıcak içeceklere rağbet etmeyip daima soğuk içeceklere yönelmesiyle
karşılaşmıştır. Bunun üzerine sıcak çaylarını buzla buluşturmayı denemiş ve konuklara öyle
sunmuştur. Buzlu çayı konukların da çok beğenmesiyle buzlu çay keyfi, halk arasında
giderek yayılmaya başlamıştır.


3. Buzlu Çay En Çok Nerede Tüketilir?

Buzlu çayın en çok tüketildiği ülkelerden biri ABD’dir. Bu konu üzerine yapılan birçok
ankette her yıl yaklaşık 2,2 milyar galon çay tüketildiği ve toplamın en az %85’inin buzlu
çay olduğu görülmektedir. Ülkemizdeki soğuk çay pazarının büyüklüğüyse 400 milyon TL’yi
aşmış durumdadır.


4. Çilekli Buzlu Çay Nasıl Yapılır?

Tüm dünyayı serinleten bu lezzeti evde kendi ellerinizle kolayca hazırlamanız mümkün.
İşte, yaz aylarının en güzel meyvelerinden biri olan çilekle tam da yaz mevsiminin
enerjisine yaraşır, nefis bir buzlu çay tarifi:
● 2 yemek kaşığı bergamotlu siyah çayı süzgeçli bir çay demliğine alın. 2 su bardağı
sıcak su ilavesiyle en az 5 dakika kadar demleyin.
● 400 gram kadar çileği blenderda püre haline getirin. Sonrasında bir süzgeç
yardımıyla geniş bir kaba süzdürün.
● Taze sıkılmış 1 adet limon suyu, çilek suyu, demli çay ve 5 su bardağı soğuk su
ilavesiyle karıştırın.

● Pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırdıktan sonra arzuya göre buz ve taze nane
yaprakları ilavesiyle, bekletmeden servis edin.