3 Haziran Çikolatalı Macaron Günü: Macaron Hakkında 5 Farklı Bilgi

İlk kez deneyenin tekrar yemek istediği, sevenin tadına doyamadığı, renkli ve
iştah açıcı görünümleriyle pastane vitrinlerini süsleyen Macaron’lar sizin de
favori lezzetleriniz arasındaysa yazımızın içeriğiyle onu daha yakından
tanımaya ne dersiniz?
İşte, 3 Haziran Çikolatalı Macaron Günü’ne özel Macaron hakkında 5 farklı
bilgi…

1. Macaron Nedir?

Konuya en temelinden başlayalım; nedir bu lezzetiyle kendinden sıkça
bahsettiren Macaron? Macaron; yumurta akı, badem tozu, şeker, çeşitli aroma
ve gıda boyaları kullanılarak yapılan “tatlı bisküvi” ya da “kurabiye” olarak
tanımlayabileceğimiz bir yiyecektir. İki kapak şeklindeki bezenin içerisine
krema eklenmesiyle hazırlanır.


2. Macaron Nereye Özgüdür?

Macaron; Fransız mutfağına özgü bir lezzet sanılsa da onun için İtalya kökenli
bir lezzet demek daha doğrudur. Şöyle ki; ilk tarif, yani ortası dolgusuz ve daha
yalın hali İtalya’dan gelmiştir. Daha sonra Fransızlar bu tarife bayılarak
kendilerine almaya karar vermiş, Fransa’daki ünlü bir pastanede son halini alıp
bizim mutfağımıza kadar gelmiştir.


3. Aslında Pek Tanıdıktır

Macaron, ismiyle çok yabancı geliyor olabilir; fakat biraz derinine indiğimizde
bizdeki beze ve Acıbadem kurabiyesiyle bir yakınlığı görülmektedir. Nasıl mı?
Hikâyenin aslı şöyledir; Macaron’ların mucidi Pierre Desfontaines; 1800’lü
yıllarda Osmanlı İmparatorluğu’na yaptığı ziyaret sırasında Acıbadem
kurabiyesini görmüştür. Daha sonra gördüğünü henüz sade olan Macaron’lara
uyarlamış, yeni lezzetiyle halkına sunmuştur. Öyle ki dil haritasında “Macaron”
ismi aratıldığında bizdeki karşılığı olarak Acıbadem kurabiyesi görülmektedir.
Sonuç olarak çok beğenilen Macaron’lar bugünkü büyüleyici rengine ve
lezzetine kavuşmuş, tüm dünya mutfağına yayılmıştır.

Acıbadem Kurabiyesi Tarifi
4. Geniş Bir Yelpazeye Sahiptir

Macaron her damak zevkine göre uyum gösterebilir; çünkü bolca çeşidi
mevcuttur. Çilekli, vanilyalı, fıstıklı, limonlu, portakallı, frambuazlı, çikolatalı,
kahveli gibi birçok haliyle gönüllerde taht kurar. Capcanlı renkleriyle gözlere,
nefis lezzetiyle midelere şenlik yaşatır. Minik formuyla, estetik görünümüyle
çay ve kahve sofralarına, özel davetlere etkileyici bir şıklık katar. Siz de
kendinizi ya da sevdiklerinizi mutlu etmek için tercihinizi Macaron’lardan yana
kullanabilir, gününüzü tatlandırabilirsiniz.

Makaron Tarifi
5. Macaron Nerelerde Bulunur?

Macaron eskiye nazaran artık kolayca bulunabilen bir lezzettir. Canınız
istediğinde birçok kafe, süpermarket, pastane ya da fırından rengarenk
Macaron’lar satın alabilirsiniz. “Ben kendi Macaron’umu kendim yaparım.”
diyorsanız sadece 1 saatte hazırlayabileceğiniz nefis mi nefis, çikolatalı
Macaron tarifimizi de şöylece bırakıyoruz; şimdiden afiyet olsun!
Çikolatalı Macaron Nasıl Yapılır?
– 100 gram toz badem ve 100 gram pudra şekeri derin bir kapta karıştırın.
Küçük bir cezveye aldığınız 30 gram su ve 90 gram toz şekeri 120
dereceye gelene kadar kaynatın.
– Temiz ve kuru bir kaba aldığınız 60 gram yumurta akını katı bir kıvam
alana hızlı devirde çırpın. Bu aşamada aynı yöne doğru çırpmaya özen
gösterin. Su ve toz şekerden oluşan şerbeti çırpılmış yumurta aklarına
azar azar ekleyip karıştırın.
– Hazırladığınız karışıma toz badem ve pudra şekerini ekleyip bir spatula
yardımıyla hızlıca karıştırın. Dilerseniz gıda boyası ekleyerek Macaron’un
farklı bir renkte olmasını sağlayabilirsiniz.
– Toparlanan makaron hamurunu uç kısmına düz duy takılı tek kullanımlık
krema sıkma torbasına alın. Kurabiyeleri yağlı kâğıt serili fırın tepsisine
aralıklı olarak sıkın.
– İçlerinde bulunan havayı almak için mermer mutfak tezgâhına
vurduğunuz fırın tepsilerini fırının orta rafına yerleştirin. Önceden
ısıtılmış 120 derece fırında 30 dakika kadar pişirin. Pişirme işlemi
sonrasında soğuması için dinlendirin.
– Kreması için; sos tenceresine aldığınız 180 gram kremayı kısık ateşte,
kaynama noktasına gelene kadar ısıtın.
– Kaynama noktasına gelen kremayı ocaktan alıp küçük küplere ayırdığınız
80 gram çikolata ve 10 gram kakaoyu ekleyin. Kremanın sıcaklığıyla
eriyip kıvam alan krema karışımını ocaktan alıp oda ısısında soğuttuktan
sonra buzdolabında bekletin.
– Pişirme işlemi sonrasında soğuması için oda ısısında dinlendirdiğiniz
kurabiyeleri dikkatli bir şekilde yağlı kâğıt üzerinden kaldırın.
– Soğuyan kremayı krema sıkma poşetine yerleştirip düz bir duy
yardımıyla iki adet kurabiye arasına sıkın.
– Aynı işlemi kurabiyeler bitene kadar tekrarlayıp Macaron hazırlığını
tamamlayın.
– Isı ve ışık görmeyen bir yerde ya da buzdolabında dinlendirdiğiniz
kurabiyeleri sevdiklerinizle paylaşın.