Ciriş Otunun Faydaları Nelerdir, Ciriş Otu Nasıl Yenir?

Ciriş otu; özellikle Doğu ve Güneydoğu’da yetişen, mart ve nisan aylarında
tezgahlarda görülmeye başlayan, sarı ya da beyaz çiçekleri olan yeşil yapraklı
bir sebzedir. Pırasayı andıran görünümünden dolayı halk arasında yaban
pırasası, dağ pırasası gibi isimlerle de anılır. Dileğe göre börek, yumurta, çorba,
sulu yemek, pilav, kavurma gibi birçok tarifte kullanılıp afiyetle tüketilir.
Yazımızın içeriğinde çiriş otunu pek bilmeyenler için onun aslında es
geçilmemesi gereken faydalarından bahsettik.
İşte, çiriş otunun 6 muhteşem faydası…

1. Bağışıklık Güçlendirir

Virüslere karşı en etkili silahımız, dengeli beslenerek bağışıklık sistemimizi
güçlendirmektir. Ciriş otu da bunun için en iyi seçimlerden biridir. İçeriğindeki
özellikle yoğun C vitamini ve demir sayesinde vücuttaki antikor üretimini
artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun hastalıklara karşı direncini
artırır.


2. Adet Düzensizliklerini Giderir

Ciriş otu, kadınlar için şifa niteliğinde bir besindir. Kadın sağlığında önemli bir
rol oynayan adet sürecinin düzenli olmasına yardımcı olur. Aynı zamanda
kadınsal birçok hastalığın, idrar enfeksiyonu ve vajinal akıntıların da önüne
geçer. Siz de sıkıntı veren bir adet düzensizliğinden ya da kadınsal
rahatsızlıklardan şikâyet ediyorsanız mevsiminde bolca ciriş otu tüketerek şifa
bulabilirsiniz.


3. Anne Sütünü Arttırır

Anne sütünü arttıran gıdalar arasında çiriş otu da yer almaktadır. Yeni anne
olup sütünün azlığından şikâyet eden kadınlar için çiriş otunun özellikle
pirinçle beraber tüketilmesi tavsiye edilir. Siz de sütünüzün artması için ciriş
otu tüketebilirsiniz.


4. Kan Yapar

Yaygın bir sağlık sorunu olan anemi, yani halk arasında bilinen ismiyle
kansızlık; ciriş otu yardımıyla azaltılabilmektedir. Ciriş otu, içeriğindeki yoğun
demir sayesinde beyaz kan hücrelerinin artmasını sağlayarak ve kanda iltihap
birikmesini önleyerek kansızlık probleminin yaşanmasını engeller. Siz de
kansızlık yaşıyorsanız bol bol ciriş otu tercih edebilirsiniz.


5. Böcek Isırıklarını İyileştirir

Ciriş otunun faydaları, yemek olarak tüketilmesiyle de kalmıyor. Ciriş otunu bir
miktar sirke ile kaynatıp lapa haline getirdikten sonra böcek ısırıklarının üzerine
sürüp bekletebilirsiniz. Ciriş otu, akrepten yılan sokmalarına kadar birçok
zehirli ısırığın iyileşmesine yardımcı olacak iyi bir ilk müdahale görevini
üstlenebilmektedir.

6. Saçları Güçlendirir

Ciriş otu, içeriğinde saç için çok faydalı bolca vitamin bulundurur. Bu özelliği
sayesinde tüketen kişinin saç dökülmelerini azaltır, saç köklerinin daha güçlü
olmasını destekler. Saçlarınızın cılız olmasından ve aşırı dökülmesinden
şikayetçiyseniz ciriş otundan yardım alabilirsiniz.


7. Ciriş Otu Nasıl Yenir?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi ciriş otu, tek başına ya da birçok farklı
tarif içerisine karıştırılarak keyifle tüketilebilir. Siz de ciriş otu lezzetini
deneyimlemek isterseniz buraya ciriş otunu kavurarak yiyebileceğiniz güzel bir
tarif bırakıyoruz.
İşte, ciriş otu kavurması tarifi:
– 3 adet orta boy kuru soğanı yemeklik bir şekilde doğrayın.
– 3 bağ ciriş otunun sap kısımlarını kesip iyice yıkayın ve 4 cm
uzunluğunda kesin.
– Uygun bir tencere içerisine 2 yemek kaşığı zeytinyağı alıp kızdırın.
– Kızmış olan yağın üzerine doğradığınız soğanları ekleyip kavurun.
– Daha sonra çiriş otlarını ekleyip otlar yumuşayıncaya kadar sürekli
karıştırarak kavurun.
– Son olarak 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip 2 dakika daha kavurduktan sonra
sıcak olarak servis edin.