Japon İşi Yeşil Çay Bu Bahara Damga Vurdu: Matcha Çayı!

Bahar geldi ya, bu ara çaylardan gidiyoruz. Daha önce şu yazımızda beyaz çayın bilinmeyenlerine değinmiştik. Hazır su sıcakken bir da matcha çayı yapraklarını yüzdürelim dedik sıcacık kupamızda. Gelin önce matcha çayı nedir onu bir anlatalım, sonra da çayımızdan bir yudum alıp şifalarını dökelim soframıza…
matcha_çayının_faydaları
Japonya’ya Gittik Geleceğiz!

Bize yeni gibi geliyor olsa da bu sempatik yeşilin tarihi 1000 yıl öncesine dayanıyor. Meditasyon öncesinde konsantrasyonu güçlendirmek ve bedeni arındırıp ruhen ve fiziken  enerji arttırmak gibi amaçlara hizmet etmiş. Hatta biliyorsunuz Japonlar’ın geleneksel çay seremonileri de var, işte bu çay o şölenin olmazsa olmazı. Sözümüz olsun, bir dahaki sefere Japon çay seremonilerini anlatalım. Durun şimdi konu dağılmasın, evet ne diyorduk? Heh! Matcha…

 He-Man Mübarek!

Matcha, yeşil çay yapraklarının toz haline getirilmesiyle elde edilen bir tür yeşil çay aslında. Rivayete göre 1 bardak matcha çayı, tam 10 bardak yeşil çaya bedelmiş. Matcha için kanser düşmanı desek yeri; öyle güçlü bir antioksidan ki önüne gelen kötü hücreyi savuruyor. Vücudun He-man’i gibi bir şey yani; kötülerin korkulu rüyası 🙂
matcha_çayı
 Şekerim N’aber?

Kan şekerini dengelediği için toksinleri atmamıza yardımcı oluyor. İçindeki madde enerji veriyor vermesine ama aynı zamanda sakin kalmamıza da yardımcı oluyor. Yani  matcha çayını içip duvarlara tırmanmıyorsunuz belki ama müthiş bir sakinlik de sarmıyor değil bünyenizi…

Donsun Kupalar Yansın Yağlar!

En sempatik olan bir başka özelliği yağ yakma konusundaki becerisi. İçeriği güçlü tabi, e kanserle falan da savaşıyor. Bir de yağ yakıp, bağışıklığı güçlendirdi mi dolsun kupalar; yansın yağlar durumu yani.

Şef Dostu Matcha!

Sadece çay olsa yine iyi, bu matcha her yemeğe maydanoz diyebiliriz. Biz henüz denemedik ama pek çok matcha’lı tarif duyduk; matcha muffin, matcha’lı brownie, puding, kızartma ve hatta inanmazsınız çorba gibi daha neler var neler. Önümüzdeki hafta biz de yapacağız, merak ettik doğrusu.
matcha_muffin
 Bi’fincan Matcha?

Gelelim matcha’nın kupa ile buluşmasına… Efendim matcha malum şahsına münhasır bir çay olduğundan mütevellit kendini ‘derece’ ile satıyor!  66 ºC – 77 ºC sıcaklıktaki 250 ml suya 1-2 çay kaşığı ekliyorsunuz. Sonra karıştırıyor ve hüplete hüplete içiyorsunuz. Nedenini bilmiyoruz ama yaptığımız araştırmalara göre bekletilmeden hemen içilmesi öneriliyor.

E tabi finali de geleneksel tembihimiz ile yapalım. Her ne kadar doğal bir çay olsa da yan etkileri olabilir. Şu dünyada şuncacık çileğin bile alerjisi varsa, varın siz düşünün. Diyeceğimiz o ki siz kullanmadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Yazımızın başında da dedik, bu ara çaylara merak saldık diye. Bakalım bir sonraki çay molamız hangi yapraklara sahne olacak. A bu arada Japon çay seremonileri de aklımızda, yazacağız söz verdik bir kere!

Demliğiniz sohbetli, sofranız bereketli olsun!

Haydi, biz kaçtık 😉