Kabartma Tozu Yerine Kullanılabilen 5 Malzeme

Kabartma tozu, hamur işi tariflerinin en önemli malzemesidir. Puf puf kabaran
poğaçaların, keklerin gizli mimarıdır. O olmazsa hem görüntü hem de lezzet
sonuçları can sıkabilir. Peki, evde kabartma tozu kalmamışsa ya da kullanmak
istemiyorsanız güzel sonuçlara veda mı edeceksiniz? Tabii ki hayır! Kabartma
tozu yerine geçen malzemeleri yazımızın devamında öğrenebilir, lezzet
yolundaki tüm engelleri kaldırabilirsiniz.
İşte, o malzemeler…

1. Ayran

Öğünlerimizin vazgeçilmez içeceği ayranın bambaşka yönüyle tanışmaya hazır
mısınız? Hazır ayranların birçoğu süte bakteriyel kültürler eklenmesi,
fermantasyon süreci ve şekerlerin asitlere bölünmesiyle üretilmektedir. Bu sayede
asidik yapı, karbonatla karıştırıldığında kabartma tozunun gösterdiği aynı etkiyi
yaratabilir.

“Ayran, kabartma tozu yerine nasıl geçer?” buyurun cevabı:

  •  Yarım su bardağı ayran ve ¼ çay kaşığı karbonatı karıştırarak 1 çay
    kaşığı kabartma tozu elde edebilirsiniz. İdeal bir kıvam için tarifinizdeki
    diğer sıvıları azaltmayı unutmayın.

2. Yumurta Akı

İyice çırpıldığında hafif ve çok havadar bir kıvam kazanır. Yumurta
akı böylelikle  sufle, omlet gibi tariflerin yapımında yararlanılacak malzemeler arasına girer.
Bu kez ise onu kabartma tozu elde etmek için kullanacağız. Nasıl mı? İşte, cevabı:

  •  1 yumurta akını (Tarifinize göre miktarı artırabilirsiniz.) 5-10 dakika
    çırpın.
  •  Daha sonra diğer malzemelerin içine sönmesini engellemek için çok
    yavaş bir şekilde karıştırın.

3. Karbonat

Kabartma tozunun olmadığı yerde ikame olarak akla gelen ilk malzeme
karbonattır. Karbonat ve kabartma tozunun; sadece formları, isimleri ve
görünümleri değil işlevleri de benzerdir. Peki, kabartma tozu yerine karbonatı
nasıl kullanacaksınız? Buyurun cevabımıza:

  •  1 çay kaşığı kabartma tozu gereken bir tarif için 3 çay kaşığı karbonat
    kullanabilir ve aynı etkiyi elde edebilirsiniz. Ancak karbonat biraz tuzlu
    olabileceği için tarifinizdeki tuz miktarını azaltmayı unutmayın.

4. Bozuk Süt

Kalsiyum deposu süt, bozulduğunda bile size fayda sağlamaya devam eder.
Açıldıktan sonra unuttuğunuz ve ekşimiş olan süt, içerisinde aside dönüşmüş
bir bakteri içerir. Bu da kabartma tozu etkisini bize kazandırır. Bozuk sütü şu
şekilde kullanabilirsiniz:

  •  1 çay kaşığı kabartma tozu yerine yarım bardak ekşi süt ekleyebilirsiniz.

5. Sirke

Fermantasyon yoluyla üretilen sirke bağırsak sağlığını destekleyen en iyi
seçeneklerden biridir. Bunun yanı sıra asidik pH değeri sayesinde kabartma
tozuyla aynı mayalama görevini görerek hamur işlerinde mükemmel bir başarı
çıkarır. Her sirke çeşidi işe yarasa da renk değişimi gibi durumları önlemek
için beyaz sirke idealdir. Peki, beyaz sirkeyi nasıl kullanacaksınız? İşte, cevabı:

  •  Tarifinizde yer alan kabartma tozu miktarı kadar beyaz sirke
    ekleyebilirsiniz.

 

Metaltex kelepçeli kek kalıbı ile  kekinizi çok daha rahat pişirebilirsiniz. Satın almak için hemen tıklayın.

Leva yuvarlak kilitli kulplu kek fanusu ile yaptığınız keki güzelce muhafaza edebilirsiniz. Satın almak için hemen tıklayın.