Kararsız Kalanlara: Börülce Salatasına Çok Yakışacak 5 Tarif

Akşama yapacağınız salata belli ama hâlâ ana yemeğe karar veremediyseniz şimdi sıralayacağımız seçenekler işinize yarayabilir. İşte börülce salatasına en iyi şekilde eşlik edebilecek 5 nefis tarif…

  1. 1.Şiş Köfte

Salata yanında mutlaka et ürünleri tüketmeyi alışkanlık haline getirenler, bu uyuma bayılacak! Eğer siz de tek başına salatayla doymam, et yemeğime de mutlaka bir salata çeşidi eşlik etmelidir diyorsanız börülce salatasını şiş köfte ile buluşturmanın tam zamanı olabilir. İşte şiş köfte yapımı hakkında detaylar…

Yapılışı

  • 2 kuru soğan ve 2 diş sarımsağı soyup güzelce rendeleyin.
  • Mis kokan, yarım demet kadar maydanozu ince ince kıyın.
  • 1 dilim kadar ekmek içini ıslatın. Fazla suyundan arındırmak için avucunuzun içinde sıktıktan sonra ufalayın.
  • 750 gram kadar kıymayı yoğurmak için uygun büyüklükte bir kabın içerisine alın.
  • Kıymanın üzerine rendelediğiniz soğan ve sarımsakları, kıydığınız maydanozu, ekmek içini, 1 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tutam karabiberi ekleyerek yoğurun.
  • Köfte harcını parçalara ayırıp çöp şişlere geçirin.
  • Avucunuzun içinde, yuvarlayarak şişin boyuna göre uzatın.
  • Hepsini aynı şekilde hazırladıktan sonra ızgarada kızartın.
  • Her iki tarafı da iyice piştikten sonra sıcakken servis edin.

Bu tarifle ocakbaşı lezzetini evinize taşımış gibi hissedecek, kendinizle gurur duyacaksınız, şimdiden afiyet olsun!

 

  1. 2.Bolonez Soslu Makarna

Madem epey hafif bir seçenek olan börülce salatasını tercih ettiniz bunu birazcık kalorisiyle dengeleyecek bir makarna ile tamamlamak, doyuruculuğu garantilemek lazım değil mi? Şöyle bolca kıyması, birbirinden leziz sebzeleriyle börülce salatasının yanına çok yakışacak bolonez soslu makarna tarifi için işte detaylar…

Yapılışı

  • 250 gram kadar içi doldurulabilecek makarna edinin.
  • 1 soğan, 2 diş sarımsak ve 2 adet orta boy, taze domatesi incecik doğrayın.
  • 1 kabak ve 1 havucu rendeleyin.
  • Önce kuru soğanı sıvı yağda kavurun.
  • Havuç ve 200 gram kadar kıyma ilavesinin ardından rendelediğiniz kabağı sırasıyla ilave edip kavurun.
  • Daha sonra 1 yemek kaşığı domates salçasına 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz, 1 kahve fincanı soya sosu, 1 çay kaşığı karabiberi ekleyerek kapağı kapalı olarak 10 dakika pişmeye bırakarak kıymalı harcı hazırlayın.
  • Diğer yandan kaynayan suda makarnayı paketin üzerinde yazan pişme süresine göre pişirin.
  • Makarnanın suyunu süzüp fırın kabına alın.
  • Makarna içlerini hazırlanan kıymalı harç ile doldurun.
  • Üzerine kaşar peyniri rendesi koyup kızarana kadar fırında pişirin.
  • Dilerseniz üzeri için yoğurt ve mayonezli sos hazırlayabilirsiniz.
  • Uzayan kaşar peynirleri ile mest olabilmek için soğutmadan servis edin, şimdiden afiyet olsun!

 

  1. 3.Mantarlı Pilav

Pilavsız sofra olmaz diyenler, sizin için börülce salatasını en iyi tamamlayacak seçenek mantarlı pilav olabilir! Bolca protein içeriği ve doyuruculuğu ile mantarlı pilav sayesinde güçlü rakiplerinizin önüne geçebilir, börülce salatasını kusursuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Nasıl mı? İşte mantarlı pilav yapımı hakkında detaylar…

Yapılışı

  • 2 su bardağı kadar pirinci sıcak tuzlu suda 20 dakika bekletin.
  • Yayvan bir tencerede 2 yemek kaşığı kadar tereyağı ve 1 fincan sıvı yağı ısıtın.
  • 1 yemek kaşığı kadar dolmalık fıstıkları kavurun.
  • 300 gram mantarı incecik doğrayıp ilave edin.
  • Pirinçlerin suyunu süzün ve yıkayın.
  • Pirinçleri kavrulmakta olan mantarların üzerine 1 yemek kaşığı kuş üzümü ve 1 tatlı kaşığı tuz ile ilave edin.
  • Birkaç dakika kavurduktan sonra 3 bardak sıcak su ilave edip tencerenin kapağını kapatın.
  • Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
  • Ocaktan aldıktan sonra 1 çay kaşığı yenibahar ve 1 tatlı kaşığı karabiberi ilave edin.
  • Pilav piştikten sonra kapağını kapatıp 30 dakika kadar beklettikten sonra servis edin.

Tane tane dökülen pirinçlerin arasındaki mantarın büyüsüne kapılacağınız bu nefis pilav, börülce salatasının önüne geçebilir, şimdiden afiyet olsun!

  1. 4.Kıymalı Tava Böreği

Kıyma, incecik yufkaların arasına doluşmuş da hangi damakta kabul görmemiş ki? Peki ya börülce salatasının yanında nasıl olurdu sizce? Bizce bunun cevabını deneyerek öğrenin, çünkü büyük bir ihtimalle pişman olmayacağınızı söyleyebiliriz.
Etrafı sevdiklerinizle dolu nefis bir çay sofrasında sunacağınız börülce salatasına tüm lezzetiyle eşlik edecek kıymalı tava böreği yapımı hakkında işte tüm detaylar…

Yapılışı

  • 150 gram kıymayı küçük bir tava içinde yağ koymadan kendi yağıyla soğanla birlikte kavurun.
  • Göz kararı kadar maydanoz, karabiberini, tuzunu, pul biberini atıp karıştırın ve altını kapatın.
  • Bir kap içerisinde yarım çay bardağı sıvı yağ, 2 yumurta ve 2-3 yemek kaşığı yoğurdu iyice karıştırıp hazırlayın.
  • Böreği yapacağınız tavayı yağlayın.
  • 3 adet yufkanın birisini bütün olarak tavaya kenarları dışarıda kalacak şekilde serip ortasın buruşturun.
  • Hazırladığınız yumurtalı harcın 1/3’i yufkanın üzerine sürün.
  • Geriye kalan yufkaları parçalayın.
  • Parçalanan yufkaların yarısını tavaya düzgün bir şekilde serpiştirin.
  • Üzerine yumurtalı sıvıdan kalan harcın yarısını yufkaların üzerine sürün.
  • Hazırlanan iç malzemeyi her yerine eşit olarak dağıtın.
  • Geride kalan yufkaları iç malzemenin üstüne serpiştirin, kalan sosu dökün ve tavanın kenarlarından sarkan yufkaları tavanın ortasına doğru tavanın içinde toplayın.
  • En üstüne bir yemek kaşığı tereyağı koyun.
  • Tavanın kapağını kapatıp, önce orta ateşte (tava ısınıncaya kadar) sonrasında kısık ateşte altı kızarıncaya kadar pişirin.
  • Yaklaşık 10-15 dakika sonra bir spatula yardımıyla altının pişip pişmediği kontrol edin.
  • Piştiyse bir tabak yardımıyla tersini çevirerek diğer tarafı pişmeye bırakın.
  • Kapağını kapatmadan önce üstüne yine bir parça tereyağı ilave edin.
  • Diğer tarafı da pişince uygun bir servis tabağına alın ve dilimleyerek sıcak servis edin.

Hafif mi hafif börülce salatasını çıtır çıtır bir böreğin bu kadar kusursuz tamamlayabildiğine inanamayacaksınız, şimdiden afiyet olsun!

  1. 5.Nohutlu Yoğurt Çorbası

Bir önceki gün yemekte biraz fazla abarttıysanız ve bugünü hafif öğünlerle geçiştirmek istiyorsanız bir çorba ve yanında bir salatadan oluşan menü en iyi seçimlerden biridir. Hele ki salata börülcedense yanına eklenecek çorba da nohutlu ise verdiğiniz en isabetli kararlardan biri için derhal kaşıklarınızı hazırlayın deriz! Börülce salatasının yanına çok yakışacak, hafif ve aynı zamanda çok doyurucu nohutlu yoğurt çorbası yapımı hakkında işte detaylar…

Yapılışı

  • Nohutların daha iyi pişmesi için bir gece önceden mutlaka ıslatın.
  • Ayrı bir karıştırma kabında çorbanın terbiyesi için 1 su bardağı yoğurt, 1 yemek kaşığı un ve 1 yumurtayı çırpın. Daha sonra tencere içerisine 1 litre tavuk suyunu alın ve hazırlamış olduğunuz terbiyeyi tencere içerisine boşaltıp karıştırın.
  • Ardından daha önceden haşladığınız nohutları ekleyip pişirmeye bırakın.
  • Başka bir sos tenceresinde sıvı yağı kızdırıp pul biber ve kuru nane ekleyip bu karışımı tencere içerisine alın, arkasından karabiber, tuz gibi dilediğiniz baharatları ekleyip 2 dakika daha karıştırarak kaynatın.
  • Soğutmadan tüketerek sıcacık, nefis bir sonuca kavuşun.

Börülce salatasının yanında gidecek her bir nohut tanesi için şimdiden afiyet olsun!