Likopen Faydaları Nelerdir, Nerelerde Bulunur?

Likopen özetle; sağlıklı bir yaşam sürebilmek ve vücudun görevlerini yerine getirebilmesi
için günlük tüketimi önemli olan maddelerden biridir. Peki, daha detaylı olarak nedir
likopen? Faydaları nelerdir? Nerelerde bulunur?
Yazımızın devamında likopen hakkında merak ettiğiniz birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. İşte,
detaylar…

1. Likopen Nedir?

Likopen, parlak kırmızı bir karotenoid pigmenttir. Bu yönüyle gıdalara kırmızı ve pembe
rengini verir. Aynı zamanda bir gıdada yer alan en yüksek antioksidandır. İlaç benzeri
etkileri olduğundan âdeta kırmızı bir mucize olarak tanımlanabilir.

2. Likopen Nerelerde Bulunur?

Likopen, insan vücudunda yağdan zengin olan dokular olan deride, karaciğerde, testislerde
ve prostatta bol miktarda bulunur. Aynı zamanda başta domates ve kırmızı meyvelerde
olmak üzere bolca bulunur. İşte, likopen bulunan bazı besinler:
● Likopen bakımından zengin besinlerin başında domates gelir. Domates, gözlere
şenlik kırmızı rengini likopene borçludur. Yapılan araştırmalara göre üç adet çiğ
domatesle günlük ihtiyacımız olan antioksidan miktarı karşılanabilmektedir.
● Likopen oranıyla en zengin besinlerden biri de karpuzdur; ancak daha açık
renginden de anlaşılacağı üzere domatesten daha az likopen oranına sahiptir.
Günde iki dilim karpuz tüketerek vücudun günlük ihtiyacı olan likopen miktarının
yaklaşık %30’unu karşılamak mümkündür.
● Yumuşacık yapısı, tatlı lezzetiyle en sevilen meyveler arasında yer alan cennet
hurması da likopen bakımından zengin bir seçenektir. Cennet hurmasını taze ya da
kurutulmuş olarak sıkça tercih edebilir, likopen faydalarından yararlanabilirsiniz.
● Mevsimi kısa sürüp ağızlarda tat bırakan leziz meyve kiraz da likopen içeriğiyle önde
gelen seçenekler arasında yer alır. Mevsimindeki kirazlardan bolca tüketerek
vücudunuzu bol miktarda likopenle doldurmayı unutmayın.
● Çay olarak tüketilmesi sıkça tercih edilen kuşburnu da likopen içeriği zengin
seçeneklerdendir. Aynı zamanda enfeksiyonlara karşı iyi bir savaşçı, kan şekerini ve
kan basıncını dengelemede iyi bir yardımcıdır. Kuşburnunu çay, marmelat gibi farklı
hallerde tüketebilir, faydalarından yararlanabilirsiniz.
● Bağışıklık sisteminin en iyi dostlarından biri olan greyfurt, C vitamini zenginliğinin
yanı sıra likopen zenginidir de. Siz de greyfurt mevsiminde onu bolca yiyebilir ya da
suyunu sıkıp içebilir, vücudunuzu sağlıkla doldurabilirsiniz.


3. Likopen Pişirildiğinde Artabilir

Likopen maddesinin en yoğun olarak bulunduğu gıda domatestir. Likopen en fazla domates
salçasında bulunur. Peki, bunun nedeni nedir? Yapılan birçok araştırma domatesin
pişirilmesinin, pişirilme sırasında ezilmesinin likopen maddesinin artmasını sağladığını
göstermiştir. Domates pişirildiğinde likopen vücuda daha iyi alınır, depolanır ve
bağırsaklarda daha iyi emilir.


4. Likopenin Faydaları Nelerdir?

Likopen kalp rahatsızlıklarından kanser çeşitlerine kadar birçok tehlikeden korunmaya
yardımcı olan bir maddedir. Günlük hayatta sıkça tükettiğimiz gıdalarda bol miktarda
likopen olduğundan faydalarından yararlanma konusunda şanslı sayılabiliriz. Peki,
likopenin faydaları nelerdir? İşte, likopenin önemli faydalarından bazıları:
● Vücudun toksinlerden arınması için gerekli olan antioksidanları sağlar. Likopen
sayesinde temizlenen organlar görevini daha iyi yerine getirir.
● Zarar gören hücrelerin yeniden onarılmasını sağlar.
● Cildi güzelleştirerek yaşlanma etkilerinin gecikmesine yardımcı olur.
● C ve E vitaminleriyle bir araya geldiğinde sigaranın, radyasyonun ve güneşin zararlı
etkilerini en aza indirir.
● Kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyon riskinin önüne geçer.
● Kan şekerini düzenleyerek diyabet risklerini ortadan kaldırır.
● Kolesterolün düşmesine yardımcı olarak kalp ve damar sağlığını önemli ölçüde
korur.

5. Likopen Nasıl Tüketilmelidir?

Likopen, böylesine faydalı bir maddeyken onu düzenli olarak vücudumuza almamız sağlıklı
bir yaşam sürebilmek için elbette önemlidir. Ancak nadiren olsa da likopenin bazı
insanlarda alerjiye sebep olabileceği, bu yüzden de dikkatli tüketilmesinin faydalı olacağı
unutulmamalıdır. Peki, likopen nasıl tüketilmelidir? İşte, cevaplar:
● Ev yapımı bir ketçap hazırlayabilir, sıkça kullanabilirsiniz.
● Dilimlediğiniz domatesleri yağsız tavada biraz ısıttıktan sonra tüketebilirsiniz.
● Yaz güneşinde ya da uygun dereceye ayarladığınız fırında dilimlediğiniz domatesleri
kurutabilir; onlara kış boyunca salata, sandviç gibi tariflerde yer verebilirsiniz.
● Makarnanızı, sebze yemeklerinizi domates salçası ile lezzetlendirebilirsiniz.