Nohut Suyu (Aquafaba) Nasıl Yapılır, Faydaları ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Aquafaba; özellikle son yıllarda vegan beslenme tarzının da yayılım
göstermesiyle epey popüler hale gelen, yumurta ikamesi olarak kullanılan en iyi
seçeneklerden biridir. Kendisinden pastadan, mayoneze kadar birçok tarifte
yararlanılır. Peki, nedir aquafaba? Yazımızın devamında aquafaba hakkında tüm
merak ettiklerinizi öğrenebilir, bundan sonra hayatınızda ona da yer
açabilirsiniz.

1. Aquafaba Nedir?

Su ve bakliyat kelimelerinin İngilizce karşılığından meydana gelen yeni bir
kelimedir. Aquafaba için en özet tanım, kaynatılmış nohutların suyu olduğudur.
Yapışkan sıvı olarak da bilinir. Mercimek, börülce, kuru fasulye gibi
bakliyatlardan da elde edilse de tariflerde en iyi sonuç veren daima nohutlardan
elde edilen sudur. Anlayacağınız; nohut konservesi kutularındaki suyun da
henüz kaynamış olan nohutların suyu da dökülmeyip değerlendirilmesi gereken
bir özellik taşır.

2. İçeriği Pek Zengindir

Beslenme planımızda daima sağlığımız için bize iyi değerler sunan seçenekler
yer alsın isteriz. Aquafaba namıdiğer nohut suyu, o seçeneklerden biridir.
Yoğun protein içeriğiyle farklı protein kaynakları arayanların yardımına koşar.
Aynı zamanda sağlıklı yağlar ve antioksidanlar bakımından çok zengindir.
Tüketen kişinin kilo dengesini kurmasına ve vücudundaki toksinlerden
kurtulmasına yardımcı olur.

Sağlıklı Yaşam
3. Yumurta Yoksa Aquafaba Vardır

Canınız güzel bir kek çekti, fakat evde kek yapacak yumurta hiç kalmamışsa ya
da yumurta tüketmeyi herhangi bir sebepten dolayı tercih etmiyorsanız
aquafaba yardımınıza hemen koşabilir. Yumurta, birçok tarifte bağlayıcı özelliği
nedeniyle kullanılmaktadır. Aquafaba da nişasta içerdiğinden suyla ya da diğer
malzemelerle temas haline girdiğinde yapışkan bir kıvam alarak bağlayıcı
özellik kazanır. Bu sayede ve yoğun protein içeriğiyle yumurta yerine geçebilen
en iyi seçeneklerden biridir.


4. Aquafaba Nasıl Yapılır?

Aquafabanın yapılışı son derece basittir. Bir miktar nohudu bir gece suda
beklettikten sonra haşlayın. Haşlanan nohutları haşlama suyu içinde
buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün nohutları güzelce süzün. Süzme
işlemi sonrasında elde edilen su, aquafabadır. Hazırladığınız aquafabayı kapalı
bir kap içine koyarak buzdolabında 1 hafta kadar saklayabilirsiniz.


5. Aquafabanın Kullanım Alanları Nelerdir?

Şimdiden uyaralım; bu zamana kadar belki de lavaboya döktüğünüz
aquafabadan neler yapabileceğinizi gördükten sonra çok şaşırabilirsiniz. İşte
aquafabanın kullanım alanları:

– Bolca yumurtadan yararlanılması gereken tariflerden biri olan mayonezin
yapımında kullanılır.
– Kek, börek, poğaça, pasta, macaron gibi yumurta gerektiren tüm
tariflerin yapımında kullanılır.
– Hayvansal ürün içermeyen margarin ya da tereyağı yapımında kullanılır.
– Şeker ve vanilyanın birleşimiyle hazırlanacak krem şanti yapımında
kullanılır.