Peynir Hakkında Bilinmeyen 12 Gerçek!

İlk koyunun evcilleştirilmesinden bu yana, yani 8 bin yıl öncesinden günümüze kadar peynir, kahvaltılarımızın ve yemeklerimizin baş tacı olmuştur. İçerisinde A, B ve E vitaminleri, kalsiyum ve fosfor bulunur. Protein ve mineraller bakımından zengin bir besindir. Böreklerden makarnalara, turtalardan pastalara her çeşit yemeği tatlandırmak için kullanılan peynirin hiç bilmediğiniz 12 özelliğini duyunca çok şaşıracaksınız!

peynir

– 1 kg peynirin yapımı için 10 litre süt kullanılır.

– Dünyada yapılmış en büyük cheesecake, iki tondan fazla ağırlığa sahiptir ve 2,5 metre uzunluğunda olup 60 iş saatinde 55 usta tarafından hazırlanmıştır!

– Cheeseburger dünyada ilk defa 23 Aralık 1941’de Burbank, California’da yapılmıştır.

– Türkiye’de yaklaşık 200, dünyada ise yaklaşık 4 bin çeşit peynir bulunuyor. Türkiye’deki peynirlerden yalnızca 5 tanesi ülke adına tescillenmiştir. Bunlar:  Ezine peyniri, Erzincan tulum peyniri, Edirne beyaz peyniri, Erzurum civil peyniri ve hellim peyniridir.

– Türkiye’de ambalajlı peynir satışında en büyük payı %41 oranla taze kaşar alıyor. %38 oranla beyaz peynir ikinci sırada yer alıyor. %13 oranında olan krem peynirini %8 oranla lor peyniri ve özel peynirler takip ediyor.

– 100 gram tam yağlı kaşar peynirde yaklaşık 353 kalori bulunurken, light kaşarda yaklaşık 259 kalori bulunuyor. 100 gram tam yağlı beyaz peynirde yaklaşık 260 kalori, 100 gram light beyaz peynirde ise 179 kalori bulunuyor.

– Peynirin daha uzun süre taze kalabilmesi için +4 ile +10 derecelik sıcaklıklarda saklanması gerekiyor. Açıldıktan sonra buzdolabına konan peynir hava ve nem ile temas etmeyecek şekilde muhafaza edilmeli.

– Aşık olduğumuzda beynimiz ‘phenylethylamine’ üretir ve bu kimyasal kalp atışını hızlandırır ve mutlu olmamızı sağlar. Aynı kimyasal, peynirde de bulunuyor. Peynir yediğimizde, kan dolaşımımız hızlanır, kandaki glikoz seviyesi yükselir ve beyne aşk sinyalleri gönderilir.

– Peynir çok kolay hazmedilir hatta diğer yiyeceklerin hazmını da kolaylaştırır. Bu yüzden bazı ülkelerde peynir, yemeğin üzerine tüketilir.

– Sert peynirler yumuşak peynirlere oranla çok daha uzun süre taze kalır.

– Peynirle en güzel giden yiyecekler meyveler, sert kabuklu yemişler ve zeytindir.

– Sert peynirlerin tadına bakmak için en iyi yol dilinizin ucunu değdirmektir. Yumuşak peynirlerin tadına bakmak içinse peyniri damağınıza bastırın.

MigrosTV’den size peynirle yapılan eğlenceli bir tarif! Renkli peynir topları tarifi için tıklayın!