Soya Sosu Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Yemek yemeyi seven gurmeler iyi bilir ki yemeğin lezzetini şenlendirecek birçok sos çeşidi
vardır ve her biri farklı yemeklerde kullanılmalıdır. Kimisi makarnaya çok yakışırken
salatada pek hoş durmayabilir, tüm bu bilgilere sahip olunduğunda ise ortaya nefis
lezzetlerin çıkması için hiçbir engel kalmayacaktır.
Soya sosu da farklı tariflerde sıkça kullanılan, yemesek bile adını sıkça duyduğumuz sos
çeşitlerinden biridir. O halde, yazımızın devamında soya sosunu daha yakından tanımaya
ne dersiniz? İşte soya sosu hakkında merak edilenler…

1. Soya Sosu Nedir?

Soya sosu, birçok ülke mutfağında sıkça kullanılan, en popüler sos çeşitlerinden biridir.
Soya fasulyeleri, kavrulmuş tahıl, su ve tuzdan elde edilir. Çin kökenlidir; ancak Doğu,
Güneydoğu Asya ve Batı mutfaklarında da bolca tercih edilir. Özellikle son yıllarda Türk
mutfağında da kendine yer bulmuş, farklı lezzetler arayan birçok insan tarafından
sevilmiştir.


2. Protein Kaynağıdır

Soya sosu, yoğun miktarda protein içeren besinler arasında yer alır. Bu özelliğiyle
beslenmesinde protein miktarını artırmak isteyenlerin, bitkisel protein tercih edenlerin
favorisi olmayı hak eder. Aynı zamanda düşük kalori içermesi, yağ ve kolesterol
barındırmaması sayesinde diyette olanları da memnun eder.


3. Tuz Alternatifi Olabilir

Soya sosu, çok tuzlu olma özelliğine sahiptir. Bu yönüyle kıtlığın sık yaşandığı, baharatın
çok pahalı oluğu eski zamanlarda, vücudun tuz ihtiyacını karşılaması için bolca tercih
edilmiştir. Siz de tuz yerine kullanılabilecek bir alternatif arıyorsanız soya sosunu tercih
edebilir, bu sayede sofranıza farklı bir seçenek de katabilirsiniz.


4. Çeşitleri Bulunur

Soya sosuna, soya fasulyesinden üretilen bir sos tanımı yapmak bazen haksızlık olabilir;
çünkü soya sosunun Japonya’da birçok farklı türü bulunur. Bazıları şunlardır:
● Koyu Soya Sosu: Kırmızıya çalan kahverenginde bir sostur. Yoğun bir aromaya
sahiptir. Japonya’da ve yurt dışında birçok bölgede en çok satılan soya sosu
çeşitlerinden biridir.
● Tamari: Yoğun aroma sevmeyenlerin imdadına koşan tamari; daha az buğday, daha
çok soya fasulyesiyle yapılmış bir sostur. Soya sosunun aroma içermeyen, daha
koyu renkli bir çeşididir.
● Usukuchi: Bu çeşit de tıpkı tamari gibi daha az buğday, daha çok soya fasulyesinden
elde edilir. Hafif bir aromaya sahip olmasıyla hafif soya sosu olarak da bilinir.


5. Nerelerde Kullanılır?

Soya sos, farklı damak zevklerine hitap edebilmesiyle kendine birçok tarifte yer bulabilir.
Soya sosunu siz de sade haliyle ya da sarımsak ve zencefille karıştırdığınız haliyle sebze
sote, salata gibi birçok tarif içerisinde; ızgara tavuk, şuşi, kırmızı et, mantar gibi
yiyeceklerin marine aşamasında kullanarak farklı bir lezzet deneyimi edinebilirsiniz.
Unutmadan; soya sosu çok tuzlu olduğundan onu kullandığınızda yemeğe ekstra bir tuz
eklememeniz gerekiyor.


6. Soya Sosunun Faydaları Nelerdir?

Soya sosunun faydalı mı yoksa zararlı mı olduğu konusunda tartışmalar devam etmektedir.
Yüksek sodyum içeriği ve alerjiye sebep olan yapısı nedeniyle özellikle hamilelerin tüketimi
için genellikle önerilmemektedir. Bununla birlikte toksinlerden arındırma, sindirimi
düzenleme, bağışıklık sistemini güçlendirme, göz yorgunluğuna iyi gelme, kemikleri
güçlendirme gibi faydalarının da olduğu bilinmektedir. Herhangi bir olumsuz sonuçla
karşılaşmamak için soya sosu tüketimi konusunda doktorunuza danışmak daha doğru bir
karar olacaktır.

Soya