Sunumu Güzelleştirir: Yenilebilen Çiçekler Hangileridir?

Çiçekler, hayatımıza güzellik katan detaylardan biridir. Gönül almada, iç mekanları
süslemede, bazen de kutlamalarda çok önemli bir etkiye sahiptir. Yazımızın devamında
bazı çiçeklerin daha az bilinen bir özelliği olan, yemekleri ve sunumu güzelleştirme etkisini
ele almak istedik. Öyle ki Romalılar, Çinliler ve Yunanlar bazı çiçekleri asırlar boyunca
yemek yapımında kullanmıştır. Siz de yaptığınız yemekleri çiçeklendirerek sofranızda farklı
tat ve kokulara yer açmak istiyorsanız yazımızın devamını dikkatle incelemelisiniz.
İşte, yenilebilir 6 çiçek…

1. Karahindiba

En çok tanınan çiçekler arasında yer alan karahindiba, genellikle yabani ot olarak kabul
edilse de aslında besleyici ve yenilebilir çiçektir. Küçük, parlak, sarı yapraklarıyla
karahindiba; güçlü antioksidan özellikleri bünyesinde barındırır. Karahindibayı salataya,
sandviçlere katarak tüketebilir ya da ekmek, jöle gibi tariflerin yapımında kullanabilirsiniz.

2. Hanımeli

Hanımeli; bulunduğu sokağı baştan başa mis gibi kokutan, yoğun kokusuyla orada
olduğunu hemen belli eden çiçeklerden biridir. Nefis kokusuyla dünyamızı güzelleştiren
hanımeli, artık sofranızı da süsleyebilir; çünkü hanımelinin bazı türleri yenebilen çiçekler
arasında yer alır. Siz de Japon hanımeli gibi çeşitleri meyvelerinden arındırdıktan sonra
şurup, çay, limonata, şerbet, ekmek ya da puding gibi tariflerde tüketebilir; farklı bir lezzet
tadabilirsiniz.

 

3. Menekşe

Birçoğumuzun evini süsleyen çiçeklerden biri olan menekşe, besleyici ve lezzetli
özellikleriyle sofralarımızı da süslemeye hazırdır. Hafif ve odunsu lezzetiyle yemeklere
bambaşka bir kimlik kazandıran menekşe; özellikle pasta, tatlı, pilav ve salatalar için ideal
bir malzemedir. Siz de menekşeyi birçok tarifte kullanarak sofranıza renk ve fark
katabilirsiniz.


4. Lavanta

En hoş kokulu çiçeklerden biri olan lavanta, farklı tarifleri süslemek için de harika bir
seçenek olabilir. Canlı rengiyle sunumu güzelleştirirken güzel aromasıyla her zaman
tükettiğiniz yiyeceklere âdeta farklı bir boyut kazandırır. Siz de lavantayı salata, tatlı gibi
farklı tariflerde tercih edebilirsiniz; ancak keskin bir lezzeti olduğundan mutlaka ölçülü
davranmanızı öneririz.

Lavanta Yağı
5. Gül

Gül, mis gibi kokusu ve etkileyici görünümüyle en sevilen çiçekler arasında yer alır. Gönül
almak için de kutlama yapmak için de idealdir. Siz de gül çiçeğini çok sevenlerdenseniz
onun bu yönüyle de tanışmaya hazır olun.
Gül, taze ya da kuru haliyle tüketilebilen bir çiçektir. Kendine has aromasıyla reçel,
marmelat gibi tarifler için kullanılabilecek en güzel malzemelerden biridir. Aynı zamanda
kurutulan yapraklarını baharat olarak kullanmak da yemeklerinize farklı bir lezzet
kazandıracaktır.


6. Yasemin

Yasemin; gözlere şenlik görünümü, ruhları saran mis kokusuyla en sevilen çiçeklerden
biridir. Siz de onun güzelliğine âşık olanlardansanız tabak ve bardaklarınızı da yaseminlerle
doldurabilirsiniz. Özellikle çay, tatlı gibi tariflere çok yakışan yasemini siz de bolca
kullanabilir; öğünlerinizi güzelleştirebilirsiniz.