Tekrar Isıtılmaması Gereken 5 Gıda

Her gün taze yemek pişiriyorsanız bir seferde bitiremediğiniz yemekler olabilir
ve onları ertesi gün tekrar ısıtarak yemeyi tercih edebilirsiniz. Bu davranış, gıda
israfının önlenmesi açısından çok doğru olsa da sağlığınız açısından doğru
olmayabilir. Birçok uzman, bazı yiyeceklerin tekrar ısıtıldığında sindirim
rahatsızlıklarına hatta bakteri üreterek zehirlenmelere yol açtığına hemfikir.
Yazımızın içeriğinde hangi gıdaları tekrar ısıtmamanız gerektiğini öğrenebilir,
sağlıklı adımlar atabilirsiniz. İşte, detaylar…

1. Tavuk

Tekrar ısıtılmaması gereken gıdaların ilk sırasında tavuk yer alıyor. Çünkü
tavuk, tekrar ısıtıldığında içindeki protein değerlerini kaybediyor ve bakteri
üreterek zehirlenmelere davetiye çıkarıyor. Aynı zamanda kötü bir koku
oluşturabiliyor. Bu yüzden en doğrusu, tavuğun piştiği an keyifle
tüketilmesidir. Yine de ısıtmak isterseniz kaynatma gibi işlemlerle asla yüksek
ısıya maruz bırakmama şartıyla çok düşük derecede yavaşça ısıtmayı
deneyebilirsiniz.

2. Yumurta

Tavuğun bir yan ürünü diyebileceğimiz yumurta da tekrar ısıtılmaması gereken
gıdalardan biridir. Uzun süre pişirildiğinde dahi besin değerlerini kaybeden
yumurtanın, tekrar ısıtıldığında protein yapılarının da tamamen değiştiği
görülmektedir. Bu nedenle yumurtayı ve yumurtayla terbiye ettiğiniz yemekleri
tekrar ısıtmamakta ve tazesiyle tüketmekte fayda vardır.

3. Mantar

Mantar, birçok zehirli çeşidiyle bilinen bir bitkidir. Bu yüzden zehirli
olmadığından emin olunduktan sonra yenmesi gerekir. Bunun yanı sıra zehirli
olmayan çeşitlerinin, tekrar ısıtıldığında zehirleme ihtimalleri
yükselebilmektedir. Eğer ki akşamdan kalan bir mantar yemeğiniz varsa onu
ısıtma yerine soğuk olarak tüketmenizin en güvenli yol olacağını unutmamanız
gerekir.

4. Ispanak

Yoğun demir içeriğiyle sağlıklı beslenmenin temel üyelerinden biri olan
ıspanak, tekrar ısıtıldığında tehlikeli olabilir. İçeriğindeki nitrat, ısıyla birlikte
nitrite dönüşür ve zehirlenmelere yol açar. Bebeklerin ağız ve göz çevresinde
mavilik oluşması, yetişkinlerde sindirim problemleri gibi belirtilerle kendini
gösteren ıspanak zehirlenmesinde acil müdahale önemlidir.

5. Pancar

Güzel rengi, tatlı lezzeti, yoğun antioksidan içeriğiyle sofralarımızın
vazgeçilmezi olan pancar; tekrar ısıtıldığında tehlikeli olan bir gıdadır. Tıpkı
ıspanakta olduğu gibi içeriğindeki nitrat ısıyla birlikte nitrite dönüşür ve
zehirlenmelere yol açar. Başta pancar olmak üzere brokoli, şalgam, kereviz gibi
diğer kök sebzeleri de ısıtarak tüketmemek faydalı olacaktır.

 

Üçsan Elegant Saklama Kabı ile siz de kalan yiyeceklerinizi rahatça muhafaza edebilirsiniz. Satın almak için hemen tıklayın.

Koroplast Kilitli Buzdobalı Poşeti ile siz de dolaba kaldıracağınız yiyecekleri daha doğru bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Satın almak için hemen tıklayın.