Yemek Pişireceklerin Bilmesi Gereken Kalıplaşmış 5 İfade

Kendi yemeğini kendi yapanlar kulübüne siz de katıldıysanız mutfakta zaman
geçirmeyi sevmenin yanı sıra edinmeniz gereken bir özellik daha var. Evet,
kalıplaşmış ifadelerden haberdar olmaktan bahsediyoruz.

Yazımızın devamında bilenler için çok basit ama bilmeyenler için âdeta bir şifte
içeren, sık kullanılan bazı ifadelerden bahsettik. Bu ifadelerin açılımını
öğrendiğinizde artık tarifleri daha iyi anlayacak, yemek yapma işini kolaylıkla
tamamlayıp daha çok zevk alabileceksiniz.
İşte, tariflerde sıkça kullanılan kalıplaşmış 5 ifade…

1. Aldığı Kadar Un Ekleyin

Onu görünce kiminin gözlerinin ışıldadığı kimininse “Ne yapacağım şimdi,
belirli bir ölçü verilseydi keşke” diye paniğe kapıldığı bir ifadedir. Paniğe hiç
gerek yoktur; biraz deneyimli olanlar iyi bilir ki “Aldığı kadar un” en kolay ölçü
birimlerinden biridir. Bu ifade, en özet haliyle eklemeniz gereken unu kontrollü
olarak eklemenizi istemektedir. Göz kararı, az bir miktarda unu ekleyip
öncelikle yoğurmanızı ister. Yoğurma aşamasında hamur, yapacağınız tarife
göre ideal kıvama gelene kadar -başka bir deyişle aldığı kadar- tekrar aynı
şekilde un eklemenizi önerir. Bu sayede ne fazla ne de eksik un ekler, sadece
aldığı kadar un eklemiş olursunuz.


2. Silme Kaşık Ekleyin

Neredeyse her tarifte geçen bir başka kalıplaşmış ifadede sıra. “Silme yemek
kaşığı” ifadesini görünce “Bizim evde silme yemek kaşığı yok ki” şeklinde
endişelenenler buradaysa ifadenin anlatmak istediğine geçelim… Silme kaşık,
tepeleme yemek kaşığının üzerinin silinmiş halidir. Yani kaşığın hizasını aşan
miktarı parmağınızla siler gibi azaltmanızı ister. Bu sayede sizi sadece kaşığın
çizgisi kadar, ideal bir miktara ulaştırır.


3. Kulak Memesi Kıvamına Gelsin

Gelelim; en can alıcı, en zorlayan ifadelerden birine! Kulak memesi kıvamı
hamur işlerinden tatlı tariflerine her yerde görebileceğiniz bir anlatım şeklidir.
Dolayısıyla iyi bir aşçı olmak için bu ifadenin ne anlatmak istediğini iyi
anlamanız gerekir. Kulak memesi kıvamı aslında “aldığı kadar un” aşamasından
sonraki aşamadır. Hamur, aldığı kadar unu almıştır; peki, kıvamı ideal bir kıvam
mıdır? Bunu test etmenin en basit yolu, hamura dokunmaktır. Eğer ki hamur;
elinize yapışıyor, koparırken ya da açmaya çalışırken size zorluk yaşatıyorsa
kulak memesi kıvamına ulaşmamış ve biraz daha un eklenmesine ihtiyaç
duyuyor demektir. Aynı şekilde hamura fazla un eklememeniz ve hamurun taş
gibi olmasını da önlemeniz gerekir. İdeal kıvam gerçekten de kendi kulak
memenize dokunduğunuzda hissettiğiniz yumuşaklık gibidir.


4. Benmari Usulü Eritin

Nedir bu, kelime oyunu? Nedir bu, dünya mutfağına açılır gibi havalar? Sakin
olun! Aslında benmari usulü, tanıdığımız ve bildiğimiz bir yöntem. “Bain-marie”
yani “su küvveti” gibi anlamlara gelen bu usul; sıcak suyla doldurduğunuz bir
tencere içerisine daha küçük bir kap eklemenizi ve o küçük kabın da içerisine
çikolata, yağ gibi malzemeleri ekleyip suyun buharıyla eritmeniz gerektiğini
fısıldar. Küçük kabın içerisine asla su gelmemesi, malzemeyi ıslatmaması
gerekir. Sos ve krema gibi tarifler için tercih edilen bu yöntem, nefis sonuçlara
ulaştırır.


5. Karamelize Edin

Karamel denince akla ilk olarak kremamsı şeker, kahverengi bonbonlar gelse
de bu ifadenin asıl anlatmak istediği amaç; ısıtma yapmanız gerektiğidir.
Karamelize edin, ifadesinin ışığında herhangi bir malzemeyi kısık ya da orta
ateş üzerinde rengi kızıl bir kahve ya da altın rengine dönene kadar
ısıtmalısınız. Birçok yemek ve tatlı yapımında sıkça kullanılan bir pişirilme
yöntemi olan karamelize, gurmelerin vazgeçilmezidir.

Yapacağınız harika tariflerde size yardımcı olacak bir önerimiz var!

Metaltex Vaporette buharla sebze pişirici ile sebzeleriniz hem daha lezzetli hem de daha vitaminli olsun! Satın almak için hemen tıklayın.