D vitamini açısından zengin bir besin kaynağı olan mantarı nerede görsek tanırız fakat çeşitleri konusunda yeterli bilgiye sahip miyiz? Yenilebilir mantar çeşitleri hakkındaki bu yazımız sayesinde mantar yemekleri sofranızı artık bir başka süsleyecek!
İmparator Mantarı
Turuncu şapkalı olan bu mantar türü Roma imparatorlarının favori mantarı olduğu için Sezar Mantarı olarak da bilinir. Tadı balığı andırır. Türkiye’de Göksu Vadisi, Şile ve Kandıra yörelerinde yetişir.
İstiridye Mantarı
Yaprak mantarı olarak da bilinir. Mantar çeşitleri içerisinde B1 ve B2 vitamini açısından en yüksek orana sahiptir. Hoş bir kokusu ve lezzeti vardır.
Tirmit Mantarı
Gençken sarı olgınlaştıkça kırmızıya dönen bu mantar kuru ve et tadındadır. Tuzlu ve baharatlı olarak pişirildiğinde yemeklerden önce sunabileceğiniz çok lezzetli bir ara sıcaktır. Karadeniz Bölgesi’nde yetişmektedir.
Cincile Mantarı
Oldukça etli bir mantar olması sebebiyle sotelerin vazgeçilmezidir. Bolu ve Karaman yörelerinde yetişir.
Borazan Mantarı
Koyu renkli ve borazan şeklindeki bu mantar lezzetli, fakat bir o kadar da pahalıdır. Protein bakımından oldukça zengindir. Özellikle sebzeli sotelerde kullanılır. Ege Bölgesi’nde yetiştirilir.
Kükürt Mantarı
Tavuğa benzeyen tadıyla çok özel bir tada sahip olan kükürt mantarı Türkiye’nin sahil kesimlerinde görülür. Börek, sote, sulu yemek ve turşularda kullanılabilir.
Kıvırcık Mantar
Yapısı gereği içinde çok fazla toz, toprak barındırmaya müsait olan bu mantar türü yemeklerde kullanılmadan önce iyice yıkanmalıdır. Genellikle Akdeniz Bölgesi’nde görülür. Lezzet açısından başka hiçbir mantara benzemez.