5 Farklı Domates Çeşidi ve Kullanım Şekilleri

Güneşten kızaran güzel yüzü, mis gibi kokusuyla yemeklerimizin, salatalarımızın ve
salçalarımızın en önemli üyesidir; domates. Mevsimi geldiğinde doldurur taşırır mutfakları.
Peki, mutfağımızın bu kadar içerisinde olan domatesleri ne kadar tanıyoruz? Domatesin
onlarca çeşidi olduğunu ve hangi domatesin hangi şekilde kullanılması gerektiğini biliyor
muyuz?

Yazımızın devamına domates çeşitlerini ve kullanım şekillerini sizin için anlattık. Gelin,
detayları birlikte inceleyelim…

1. Çeri Domates

En bilinen domates çeşitlerinden biriyle başlıyoruz listemize. Minik formu, tatlı ve bol sulu
lezzetiyle çeri domates özellikle salatalara en çok yakışan seçeneklerdendir. Çeri domatesi
tek başına atıştırmalık olarak tercih edebileceğiniz gibi şiş kebapları, fırın lezzetlerini, pizza
üzerini ya da sandviç gibi birçok tarifi tamamlayan bir malzeme olarak da tercih
edebilirsiniz.

Kıymalı Pizza Tarifi

2. Üzüm Domates

Boyut olarak çeri domateslere benzeyen üzüm domates, daha susuz bir içeriğe sahiptir. Bu
yönüyle özellikle çocukların elde atıştırabilmesi için çeri domatese göre daha rahat bir
deneyim sunar. Aynı zamanda dikdörtgen şekliyle daha yuvarlak olan çeri domatesten
ayrılır.

3. Pembe Domates

Domates âşıkları için en iyi seçeneklerden biridir. Geniş formu, klasik domates
kırmızısından daha açık rengi, bol etli ve sulu yapısı, ince kabuklarıyla özellikle salatalara
çok yakışır. Pembe domatesi kullanabileceğiniz en iyi tariflerden bazıları; menemen,
domates suyu, domates çorbası, çoban salatadır. Bunların dışında makarna sosu yapmak
için de idealdir. Siz de mevsimi geldiğinde pembe domatesleri bolca tüketebilirsiniz.

4. Biftek Domates

Biftek domates, diğer domates çeşitlerine göre çok daha farklı görünümüyle sunum
sevenlerinin gözdesi olabilir. Özellikle enine doğru kesildiğinde şık bir sonuç verir. Etli
yapıda, kırmızı ve beyaz renklerindedir. Kızartma ve makarna gibi yemeklerin sosları için
idealdir. Fırın yemeklerinde ya da ızgara yapımlarında da lezzeti bol sonuçlar verir.

5. Bahçe Domatesi

Laboratuvar ortamında çapraz döllenmeye tabii tutulmamalarıyla sahip oldukları doğallık,
tercih edilesidir. Diğer domateslere göre daha şekilsiz olabilirler. Lezzetleri daha keskin ve
tatlıdır. Konserve, salata ve salça yapımında kullanılmaları idealdir. Diğer yandan
zeytinyağı ve kekik gibi malzemelerle buluştuğunda güzel bir kahvaltı deneyimi sunar.

Pembe domates gibi en taze domates çeşitlerini Migros Sanal Market üzerinden hemen
sipariş etmek için tıklayın: