5 Farklı Mayasız Hamur İşi Tarifi

Bayılarak tükettiğiniz simit, açma, poğaça ve hatta ekmek gibi gıdalardan sonra
midenizde bir yanma hissi oluşuyor mu? Eğer ki cevabınız evet ise sizin de
maya alerjiniz olabilir. Maya alerjisinden dolayı mayasız hamur işi tariflerine
ihtiyaç duyuyorsanız yazımızın içeriği size iyi gelecek! Maya kullanmadan
yapabileceğiniz birbirinden nefis tarifleri sizin için derledik.
Evde mayanız kalmamışsa ya da mideniz mayadan pek hoşlanmıyorsa
yapabileceğiniz mayasız, 5 farklı hamur işi tarifi burada…

1. Gujer

Gujer, Fransız mutfağının vazgeçilmez tariflerinden biridir. Fransız mutfağından
olması sizi korkutmasın, çünkü genellikle her evde bulunan malzemelerle
yapılır. Maya kullanmadan, kolayca hazır edilen, bolca peynirin katkılarıyla
mükemmel olan bu tarif; uygulamanız için sizi bekliyor. Gujer ile kahvaltı ya da
çay sofralarınızı süsleyebilmeniz için işte detaylar:
– Fırınınızı 220 dereceye ayarlayın.
– Fırın tepsisine pişirme kâğıdı serin ve kâğıdı bir tatlı kaşığı yağ ile
yağlayın.
– 250 gram tereyağının yarısını, 1 su bardağı suyu ve 1 tatlı kaşığı tuzu
büyük bir tencereye koyun ve kaynatın.
– Tencereyi ateşten alıp 1,5 su bardağı unu katarak karıştırın.
– Tencereyi tekrar ateşe koyup sürekli karıştırarak, karışım hamur
kıvamına gelip tencerenin kenarlarından kolay ayrılır hale gelene kadar
pişirin.
– Tencereyi tekrar ateşten alıp 4 adet yumurtayı teker teker katın.
– 250 gram kadar rendelenmiş gravyer peynirden 2 çorba kaşığını ayırıp
kalanını tencereye ekleyin ve karıştırın.
– Karışımdan tepeleme dolu çorba kaşıkları alıp yağlanmış kâğıdın üzerine
bir halka olacak şekilde dökün.
– Ayırdığınız 2 çorba kaşığı peyniri halkanın üzerine serpip fırına sürün.
– 40 dakika kadar kabarıp altın sarısı renk alana kadar pişirin.
– Sıcak veya soğuk olarak servis yapın.

2. Karbonatlı Ekmek

Ekmeğin de evde yapılanı makbuldür; diyor, “Nerede benim ekmek tarifim?
diye soruyorsanız işte burada! Ev yapımı ekmek tarifinin en kolay, en mayasız
haliyle tanışmaya hazır mısınız? Kendi ekmeğinizi kendi ellerinizle pişirmiş
olma fikri, ekmeğin lezzetinin önüne geçebilir; şimdiden uyaralım! Tam buğday
unu sayesinde çok besleyici, karbonat sayesinde puf puf kabarmış ekmek;
maya kullanmadan nasıl yapılır işte cevabı:
– Geniş bir kap içerisinde 1 kilo tam buğday unu, 2 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı
kaşığı karbonat, 120 ml ılık suyu karıştırın.

– Yumuşak ve elinizr çok yapışmayan bir hamur elde edene kadar güzelce
yoğurun. Hamur elinize yapışıyorsa yapışmayana kadar azar azar un
ekleyerek yoğurmaya devam edin.
– Hamura yuvarlak bir şekil verip üstüne biraz bastırın.
– Keskin bir bıçak ile hamur üzerine artı şeklinde çok derin olmayan bir
kesik atın.
– Hamuru daha önceden 220 dereceye getirilmiş fırında 30-40 dakika arası
pişirin ve soğutup servis edin.

3. Dereotlu Poğaça

Poğaçaların en mis kokulusunu, en pratiğini arıyorsanız sizi dereotlu poğaça ile
tanıştırmak isteriz! Dereotunun hamur işlerine ne kadar çok yakıştığını
düşünüyorsanız çayları kaynatmaya başlayın. Kıyır kıyır kıvamıyla
kurabiyelerden rol çalan bu nefis poğaçayı maya kullanmadan yapabilir,
herkesin bayılacağı bir sonuca ulaşabilirsiniz.
İşte, mayasız dereotlu poğaça yapımının detayları:
– Geniş bir kap içerisinde yarım çay bardağı yoğurt, 1 adet yumurta, 120
gram tereyağı,1 çay kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay bardağı sıvı
yağı karıştırın.
– 3,5 su bardağı unu eleyip geniş bir kap içerisine boşaltın.
– Tüm malzemeleri güzelce yoğurun.
– En az 3 çorba kaşığı kadar (dilerseniz daha bolca olabilir) dereotunu
hamura karıştırın.
– Diğer yandan 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri ya da beyaz peyniri
hazırlayın.
– Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde
biraz açın ve ortasına peynirden ekleyip uçlarını birleştirip yuvarlayın.
(Hamuru çok inceltip, iç harcını fazla doldurmayın aksi halde kaşar
peynirleri içinden dışarı çıkabilir)
– Yağlı kâğıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
– Üzerlerine 1 yumurta sarısını paylaştırarak sürüp susam serpin.
– Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25 dakika kadar pişirip servis
edin.

4. Pırasalı Mısır Unlu Çörek

Pırasayı sevmeyenler tekrar düşünsün, çünkü bu tarif pırasayı çocuklara bile
çok sevdirebilir! Mis kokulu mısır ununun gücünü bol vitaminli, iyi bir
antioksidan olan pırasayla birleştirdiği nefis çörek; mayasız tarifler listenizin
favorisi olacak! Çay sofranıza farklı bir seçenek eklemek, maya kullanmadan bir
çörek yapmak istiyorsanız işte detaylar:
– 2 dal pırasayı yıkayıp ince ince doğrayın ve tuzla ovun.

– Bir kapta yarım su bardağı süt, 1 yumurta ve çeyrek su bardağı sıvı yağı
çırpın. Daha sonra 1 su bardağı ve çeyrek su bardağı mısır ununu
ekleyip mikser yardımıyla çırpın.
– Hamur içine yarım paket kabartma tozu, 1 çay kaşığı pul biber, 1 tatlı
kaşığı tuz, diğer malzemeleri de ekleyerek çırpın. Son olarak pırasaları
karıştırın.
– Diğer yandan borcamı yağlayın ve karışımı borcama yayın.
– Üzerine susam ve çörekotu serptikten sonra 190 derecede ısıtılmış fırına
koyun ve kürdan yardımıyla ara sıra kontrol ederek üzeri kızarana kadar
pişirin.
– Soğutmadan servis edin.

 

5. Pişi

Kahvaltıların vazgeçilmezi olan pişi, ev yapımı ve mayasız haliyle sofralarınızda
yerini almak için sabırsızlanıyor! Özellikle çocukların bayıldığı nefis pişileri
peynir, reçel, yeşilliklerle tamamlayabilir; kendinize nefis bir çay sofrası
kurabilirsiniz.
İşte; maya kullanmadan yapabileceğiniz, yumuşacık pişi tarifinin detayları:
– 1 adet yumurta, 1 çay bardağı süt, 1 paket kabartma tozu, 1 çay kaşığı
tuz, aldığı kadar unu güzelce karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin.
– Hamuru bir süre dinlenmeye bırakın.
– Hamuru koparıp merdaneyle yarım cm kalınlıkta açın ve elinizle
şekillendirin.
– Kurabiye kalıplarıyla da kesebilirsiniz.
– Kesilen hamurları yağda kızartın ve sıcak servis edin.