5 Püf Noktasıyla Evde Mum Nasıl Yapılır?

Küçüklü büyüklü, kokulu kokusuz, renk renk mumlar; bulundukları ortamın tüm havasını
değiştiren bir güce sahiptir. Hem ortama güzel bir görünüm kazandırır hem de ortamda
bulunan kişileri dinlendirerek onların daha mutlu olmalarını sağlar.
Mevsim, saat ya da mekân fark etmeksizin mum yakmak, sizin için de vazgeçilmezler
arasındaysa mumlarınızı kendiniz yapma zamanı da gelmiş demektir.
Yazımızın devamında evde mum yapmanın püf noktalarını öğrenebilir, sonrasında siz de
kendi mumunuzu kendiniz kolayca ve daha düşük maliyetle yapabilirsiniz.
İşte, 5 püf noktasıyla evde mum yapımı…

1. Parafin Mumu ve Stearin Edinin

Evde mum yapmanın ilk adımı; aktar, hobi dükkanları ya da internet üzerinden parafin
mumu ve stearin almaktır. Parafin mumu, renksiz ve kokusuz bir mum çeşididir. Bu özelliği
sayesinde dilediğiniz esans ve renkleri kolaylıkla katabilmenizi sağlayan, evde mum
yapmanızı kolaylaştıran ideal bir malzemedir.
Ev yapımı mum için katı haldeki 1 kilo parafini ve 100 gram kadar stearini bir kabın
içerisine alın. Kısık ateş üzerinde sürekli karıştırarak benmari usulü eritmeye başlayın;
ancak kullanacağınız kabın mutlaka eski olmasına dikkat edin.


2. Renk ve Koku Ekleyin

Evde yapacağınız mumun tıpkı dışarıdan hazır alınmış gibi olmasını istiyorsanız güzel
renklendirmelerden ve esanslardan yararlanmayı unutmayın. Aktarlardan ya da hobi
malzemesi satan yerlerden bulabileceğiniz bu malzemelerle yapacağınız mumun tamamen
size özgün bir eser olmasını sağlayabilirsiniz.
Mumun ne renkte olmasını istiyorsanız o renkteki pastel boya, gıda boyası ya da mum
boyasından eritme sırasında bir miktar ekleyin. İstediğiniz esanstan da birkaç damla (yoğun
kokmasını istiyorsanız 1 yemek kaşığı) eklemeyi unutmayın. Farklı renklerde çiçek ya da
meyve esanslı mumlar ile evinizin ve ruhunuzun havasını tamamen değiştirebileceksiniz.


3. Farklı Kaplara Aktarın

Hazırladığınız mumun daha şık görünmesini sağlamak için farklı şekillerdeki kaplardan
yararlanmayı unutmayın. Bunun için ısıya dayanıklı cam, seramik kaplar tercih
edebilirsiniz; ancak mumu herhangi bir kap içerisinde değil de tek başına kullanmak
istiyorsanız farklı şekillerde silikon kalıplar kullanabilirsiniz. Bu sayede donan mumu
kolayca çıkarabilir, kullanmaya başlayabilirsiniz. Sıra dışı bir görünüm için mumu portakal
ya da ceviz gibi kuru yemiş kabuklarının içerisine de doldurabilir, çok daha dekoratif bir
sonuç elde edebilirsiniz.

4. Önce İp ya da Fitili Yerleştirin

Benmari usulü erittiğiniz sıvıyı aktarmak için kabı seçtikten sonra içerisine saf pamuk ipini
ya da mum fitilini ekleyin. Fitil ya da ipin ucunu bir elinizle sıvının üstünde kalacak şekilde
tutarak diğer ucunu da kavanoz dibine sabitleyerek sıvıyı yavaşça dökün. Sıvının ilk
sıcaklığının çıkması için bir süre oda sıcaklığında bekletin. Daha sonra en az 3 saat kadar
buzdolabında bekleterek donmasını sağlayın.


5. Ek Süslemelerden Yararlanın

Mumun dekoratif etkisi elbette ki yadsınamaz. Siz de mumların ortamı süsleyen
güzelliklerini daha da katlamak istiyorsanız tarçın çubukları, kurutulmuş portakal, limon
dilimleri gibi kokusundan hoşlandığınız malzemeleri bir ip yardımıyla mumun çevresine
sabitleyebilirsiniz. Bu sayede hem daha hoş bir görünüm hem de mumu yaktığınızda daha
etkileyici bir koku elde edeceksiniz. Süsleme işlemini de tamamladıktan sonra ev yapımı
mumunuzu dilediğiniz an yakabilir, keyfini çıkarabilirsiniz.