5 Püf Noktasıyla Kazandibi Yapımı

Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan en güzel tatlılardan biridir, kazandibi. Tavuk
göğsünün karamelize halidir. Sütlü tatlıların en mutlu edenidir. Yazımızın devamında
kazandibi sevenlerini mutlu edecek bilgiler paylaştık. Siz de onlardan biriyseniz bu püf
noktalarını öğrendikten sonra artık kendi kazandibinizi kendi ellerinizle hazırlayabilir, ünlü
pastanelere taş çıkatabilirsiniz.
İşte, kazandibi yapımının 5 püf noktası…

1. Ölçülere Sadık Kalın

Bazı tarifler vardır, yapan kişinin yorumuna açıktır. Bazı tarifler ise en ufak bir değişimi
kabul etmeyecek kadar katıdır. Kazandibi de o katı tariflerden biri. Eğer ki önerilen ölçünün
dışına çıkarsanız hassas teraziyi oynatır, kötü sonuçlara neden olabilirsiniz. Bu yüzden
tariflerde önerilen ölçülerin dışına çıkmamanızda fayda var.

2. Topaklanmamasına Dikkat Edin

İyi bir kazandibi yapımının en önemli sırrı, oluşabilecek topaklanma riskinin önüne
geçebilmektir. Bunun için muhallebi yapım aşamasında tedbiri elden bırakmamak gerekir.
Gerekli malzemeleri tencereye ekleyin ve ateşi orta dereceye ayarlayın. Ardından çırpıcı
yardımıyla kaynayana dek durmaksızın karıştırın. Bu sayede topaklanma olmasını
önleyecek, ağızlara layık bir sonuç elde edebileceksiniz.

3. Tereyağı Ekleyin

Yemeklerin sihirli dokunuşu kazandibi yapımında da sizi yalnız bırakmasın. Bir parça haliyle
bin lezzet katsın, sonuçların güzelliğini arşa çıkarsın. Kazandibi muhallebisi kaynayıp kıvamı
koyulaştıktan sonra 1 yemek kaşığı kadar tereyağı ekleyip eritin. Sonunda lezzetin çok
daha iyi olduğunu göreceksiniz.

4. Kıvamını Tutturun

İyi diyorsunuz da nasıl olacak o? dediğinizi duyar gibiyiz. Öncelikle kazandibi kıvamını
tutturmanın basit olduğunu, herhangi bir durumda kolayca telafi edebileceğiniz
bilmelisiniz. Eğer ki muhallebinin kıvamı koyu olursa yavaş yavaş süt ekleyerek seyreltebilir; eğer ki
muhallebinin kıvamı sıvı olursa bir miktar nişasta ve un ekleyerek koyulaştırabilirsiniz. İşte,
bu kadar!

5. Yakma Derecesini İyi Ayarlayın

Kazandibinin en önemli özelliği, dibinin yanık olmasıdır elbette. Bu kısmıyla birçok damak
lezzetini ele geçirip âşık eder kendine. Peki, nedir yakma derecesinin sırrı? Hemen
cevaplayalım. Yakma işlemi için fırın tepsisini 1 kaşık margarin ile yağlayın. Üzerine pudra
şekeri ve tarçın serpin. Ardından 2 kepçe kadar muhallebi ekleyip tepside eşit şekilde
yayın. Son olarak kontrollü şekilde, tepsiyi çevire çevire muhallebiyi yakmaya başlayın.
Böylelikle hem lezzetin daha iyi olmasını hem de tatlının tepsiden daha kolay ayrılmasını
sağlayabilirsiniz.

 

Kazandibi siparişinizi Migros Sanal Market’ten vermek için hemen tıklayın!