5 Püf Noktasıyla Kısır Nasıl Yapılır?

Kısır; misafir davet edilen çay sofralarının akla gelen ilk lezzetidir. Yapımı
pratik, tadımı nefistir. Bolca yeşillik ve çeşitli baharatlarla harika olup sofradaki
başrolü kapar. Sizin evinizde de sık yapılan tariflerden biri kısır ise yazımızın
içeriği ilginizi çekebilir.
Kısır yapılırken nelere dikkat edilmeli, kısır yapımında önemli noktalar nelerdir,
mükemmel kısır nasıl yapılır gibi soruların cevapları için gelin detaylara birlikte
bakalım…

1. Kapaklı Kap Kullanın

Mükemmel bir kısır yapabilmek için gerekli olan ilk aşama, kısırlık bulguru
ıslatmak ve bulgurun güzelce şişmesini sağlamaktır. Bu aşama için kapaklı bir
kap kullanmak en doğru karar olacaktır. Sıcak su döküp üzerini kapattığınız
bulgurlar, içeride oluşacak buhar sayesinde tam kıvamında şişecek, istenen
lezzetin ilk adımı garantilenecektir.


2. Suyun Sıcaklığını ve Miktarını İyi Ayarlayın

Kimse lapa ya da kıtır kıtır bir kısır tüketmek istemez değil mi? O halde şimdi
nefis bir kısır yapmanın en önemli püf noktalarından birini öğrenmek için tüm
dikkatinizi toplayın.
Harika bir kısır hazırlamak istiyorsanız bulguru ıslatacak suyun her yönden
ideal olmasını sağlamanız gerekir. Eğer ki ekleyeceğiniz su, çok fazla kaynar
olursa bulgurlar cıvık bir hal alır; ekleyeceğiniz su soğuk olursa bulgurların
şişmesini engeller. Kısır yapımı için kaynama noktasında olmayan sıcak su,
ideal seçim olacaktır. Aynı zamanda ekleyeceğiniz suyun bulgurun hepsini
ıslatacak kadar olmasına dikkat edin. Aksi takdirde bazılarının sert kalıp
şişmemesine neden olabilirsiniz. Bunu ayarlayabilmek içinse suyu bulguru
karıştırırken azar azar eklemeyi deneyebilirsiniz.


3. Baharatları Önceden Ekleyin

Kısır yapımında genel uygulamalardan biri de bulguru tek başına ıslatmaktır.
Oysa bulguru kısıra eklenecek baharatlarla birlikte ıslatmak, şahane bir püf
noktasıdır. Bu sayede bulgurlar şişerken baharatların lezzetini içine çekerek
daha nefis bir sonuç verir. Siz de harika bir kısır yapabilmek için bulguru pul
biber, karabiber, kuru nane, kimyon, tuz, sumak, limon suyu gibi dilediğiniz
seçenekleri ekleyip de ıslatabilirsiniz.


4. Taze Yeşillikler Kullanın

Kısır yapımında kullanılan en önemli malzemeler elbette ki marul, yeşil soğan,
maydanoz gibi yeşilliklerdir. Kısır yapımında kenarda kalmış, tazeliğini
kaybetmiş yeşillikleri değerlendireceğinizi düşünüyorsanız bu karardan hemen
vazgeçmekte yarar var. Leziz bir kısır yapabilmek için yeşillikler ne kadar taze
olursa o kadar iyi sonuçlar elde edersiniz. Bu nedenle kısır yapımında tazeliğini
kaybeden yeşillikler yerine en çıtır olan yeşillikleri kullanmaya dikkat edin ve
kısırın lezzetini garantileyin.


5. Bazı Malzemeleri Sonradan Ekleyin


Kısır tarifi, damak zevklerine göre değişiklik gösterebilir. Kimisi kısır içinde
yeşillikler severken kimisi salatalık turşusu sevebilir. Eğer siz de kısır
yapımında domates, nar ekşisi gibi farklı malzemeler kullanmayı seviyorsanız
bu malzemeleri kısırı yemeden hemen önce eklemelisiniz. Aksi takdirde
beklettiğinizde kısırın sulanmasına neden olabilir, kıvamını bozabilirsiniz.