Kış Hazırlıkları Tamamlansın: Şifa Gibi Gelecek 6 Farklı Turşu Tarifi

Yaz aylarının sonuna, sonbahar aylarının başına doğru tüm mutfaklarda kış için
hazırlıklar yapılmaya başlar. Sebze ve meyveler dondurulur, reçeller kaynatılır,
salçalar kavanozlanır, turşular kurulur.
Yazımızın devamında turşu kurmaya karar verenler için birbirinden nefis ve
pratik turşu önerilerini sıraladık. Siz de dilediğiniz turşuyu pratik bir şekilde
kurabilir, sofralarınızı zenginleştirebilirsiniz.
İşte, 6 farklı turşu tarifi…

1. Yoğurtlu Biber Turşusu

Balkan mutfağında önemli bir yere sahip olan yoğurtlu biber turşusu, tüm yöre
mutfaklarında da kabul edilebilir bir güzelliğe sahip. Yemeklere harika bir
yoldaş, kahvaltıya çok yakışacak farklı ve leziz bir seçenek arıyorsanız bu
pratik turşu tarifimizi hemen deneyebilirsiniz. Yoğurdun vazgeçilmezliğiyle
birleşen karşı konulamaz biber aromasıyla mest olmak için işte yoğurtlu biber
turşusu tarifimizin detayları…
– 1,5 kilo kadar turşuluk sarı biberin saplarını ve çekirdeklerini şeklini
bozmadan temizleyin.
– Yıkayın ters çevirerek sularını süzün.
– Yarım kilo lor peyniri ve 1 kilo süzme yoğurdu tuz ekleyerek karıştırın.
– Biberlerin içini bu karışımla dolma yapar gibi doldurun.
– Cam kavanoza koyun. Kalan iç harcını da üstüne ilave edin.
– 1 çay bardağı zeytinyağını da döktükten sonra kavanozun kapağını sıkıca
kapatın.
– 10 gün buzdolabında beklettikten sonra keyifle tüketin.

2. Kırmızı Lahana Turşusu

Sıradaki tarifimiz, turşuların en çıtır olanını sevenlere geliyor; karşınızda kırmızı
lahana turşusu! Kırmızı lahananın yüksek antioksidan özelliğine bir de
probiyotik etki ekleyip sağlıklı faydalarını arttırmak için daha fazla beklemeyin.
Biraz sirke, biraz sarımsağın katkılarıyla tüm yemeklere çok yakışacak, rengiyle
iştah kabartan bir turşu yapmak için kollar sıvandıysa işte, kırmızı lahana
turşumuzun tüm detayları:
– 1 adet kırmızı lahanayı yıkayıp ince ince kıyın.
– Ardından 1 tatlı kaşığı kaya tuzu ile 5 dakika kadar iyice ovalayın.
– Cam kavanozun içerisine doldurup 2 diş sarımsağı 3-4 parçaya bölüp
atın ve ardından 1,5 su bardağı kadar su ve ¾ su bardağı elma sirkesini
de ekleyip ağzını kapatın.
– Çalkalayıp 4 gün boyunca güneş ışığından uzak hafif serin bir yerde
muhafaza edin.
– 4 gün sonunda açıp tüketebilirsiniz.
– Açtıktan sonra buzdolabında saklamayı unutmayın.

3. Pancar Turşusu

Güzel rengi, tatlı lezzetiyle çorba, salata, kısır gibi birçok tarife çok yakışan
pancar; bu kez yemeklerinize eşlik edecek nefis bir turşu olmaya hazırlanıyor.
Siz de sofranızı renklendirmek, şifalı seçeneklerle doldurmak istiyorsanız
pancar turşusu yapmak çok iyi bir fikir olabilir. Kolayca hazırlayabileceğiniz
pancar turşusu ister kahvaltılarda isterseniz de diğer öğünlerde yemek için her
an hazır olacak. İşte, nefis mi nefis pancar turşusu yapımı:
– 1 kilo kadar pancarı elma dilim şeklinde doğrayın.
– Daha sonra soyduğunuz 10 diş sarımsakla birlikte kavanoza koyun.
– Pancar ve sarımsak koyduğunuz kavanoza 1 yemek kaşığı tuz, 1 yemek
kaşığı toz şeker, 1 yemek kaşığı taze limon suyu, 1 su bardağı üzüm
sirkesi ve 1 su bardağı su ilavesi yaptıktan sonra hava almayacak şekilde
ağzını kapatın.
– 10 gün beklettikten sonra tüketmeye başlayın.

4. Limon Turşusu

“Turşu dediğin limonlu mu olur, sirkeli mi?” tartışmasını bu kez iyice çıkmaza
sürüklemeye kararlıyız; çünkü sıradaki tarifimizde bizzat limondan nefis bir
turşu hazırladık! Balık, ızgara tavuk gibi yemeklerin yanına çok yakışacak limon
turşusuyla bu zamana kadar tanışmamış olduğunuza çok üzüleceksiniz. Nefis
limon turşusu nasıl yapılır, işte detaylar…
– Bol suda yıkayıp kuruladığınız 6 adet orta boy limonu uç kısımlarından
artı şeklinde kesin, tamamen dilimlememeye dikkat edin.
– Orta kısımlarını araladığınız limonlara 10 tatlı kaşığı öğütülmüş kaya tuzu
ekip 8 adet defne yaprağı yerleştirin.

– Önceden kaynattığınız 2 su bardağı ılık suyu sos kabına aktarın. Taze
sıkılmış 4 adet limon suyunu ayrı bir kenarda bekletin.
– Hazırladığınız limonları önceden temizlenip kurutulmuş kavanoza
yerleştirin. 1 tatlı kaşığı tane karabiber, kalan defne yaprağı ve
öğütülmüş kaya tuzunu ekleyin.
– Ilık su ve taze sıkılmış limon suyunu eklediğiniz kavanozun kapağını
kapatın.
– Serin, ısı ve ışık görmeyen bir yerde 15-20 dakika kadar beklettiğiniz
turşuyu servis edin.
– Sonrasında buzdolabında saklayın.

5. Arpacık Soğan Turşusu

Neredeyse tüm yemek tariflerinin vazgeçilmez malzemesi olan arpacık
soğanıyla bu kez nefis bir turşu yapmaya var mısınız? Arpacık soğanı
turşusunu hazırladığınız sandviçlere, hamburgerlere ya da farklı salatalara
ekleyerek hem kendinize hem de sevdiklerinize leziz bir deneyim sunabilirsiniz.
Minik minik şekli, iştah kabartan bembeyaz görünümüyle arpacık soğan
turşusu nasıl yapılır, işte detaylar:
– Önceden ılık suda beklettiğiniz 2 kilo kadar arpacık soğanların
kabuklarını dikkatli bir şekilde soyun.
– 4 diş sarımsağı ayıklayın, bol suda yıkadığınız 4 adet orta boy acı sivri
biberleri kurulayın.
– Salamura karışımı için; 6 su bardağı su, 1 çay kaşığı limon tuzu ve 2
yemek kaşığı kaya tuzunu tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın.
– Arpacık soğanlar, sarımsak, acı sivri biber, 1 yemek kaşığı kişniş tohumu
ve 1 tatlı kaşığı tane karabiberleri turşu kavanozuna sıkıca yerleştirin.
– Salamura karışımını ilave edip kapağını sıkıca kapattığınız arpacık soğan
turşusunu ısı ve ışık görmeyen bir yerde 15-21 gün aralığında
beklettikten sonra servis edin.
– Kapağını açtığınız turşuyu sonrasında buzdolabında muhafaza etmeyi
unutmayın.

Soğan Turşusu Tarifi

6. Kornişon Turşusu

Listemizin kapanışını en sevilen turşu seçeneği olan kornişon turşusu tarifiyle
zirvede yapıyoruz. Gerek tek başında gerekse makarna salatası, kısır,
hamburger gibi birçok tarifin içinde yer alan, küçükten büyüğe herkesin sevdiği
kornişon turşusu nasıl yapılır, buyurun detaylara:
– 1 litre su, 2 yemek kaşığı kaya tuzu ve yarım çay bardağı üzüm sirkesini
bir tencerede kaynattıktan sonra soğumaya bırakın.
– 1 demet dereotunun saplarını kavanozun dibine yerleştirip 1 kilo kadar
kornişonları dizin.

– Dizim aşamasında 4-5 adet nohut, dilimlenmiş 1 adet havuç, dilimlenmiş
1 adet limon, 5 adet tane karabiber ve 4 diş sarımsağı aralara serpin.
– Son olarak soğuyan turşu suyunu kavanoza ekleyin ve kapağı sıkıca
kapatın.
– Bir süre serin ve ışıksız bir yerde bekletip tüketebilirsiniz.