6 Püf Noktasıyla Domates Nasıl Kurutulur?

Domatesler, kışlık yemek hazırlıklarının başrol sahibidir. Kilolarca domatesten
hazırlanan mis kokulu salçalar, tüm kış boyu daha lezzetli ve daha sağlıklı
yemekler yapmayı sağlar. Domateslerden yapabileceğiniz bir diğer kışlık yemek
hazırlığı da kurutulmuş domatestir. Kimi zaman kahvaltı sofrasında kimi zaman
bir dürüm arasında kimi zaman da reçelden turşuya her türlü yemek tarifinde
yer alan en önemli lezzettir. Güneşin faydalarını alıp da kızaran domatesler
şimdi de kuru halleriyle damakları şenlendirsin isterseniz püf noktalarımız sizin
için gelsin.
Yazımızın devamında domates kurutmaya yönelik ihtiyacınız olan püf
noktalarını bulabilirsiniz. İşte, detaylar…

1. Taze Olmalarına Dikkat Edin

Kurutma amaçlı satın alacağınız domatesleri de tıpkı yeme amaçlı alır gibi
taptaze olanlarından seçmeye dikkat edin. Bu sayede daha iyi bir lezzette kuru
domatesler elde edebilirsiniz.

2. Sulu Olmayan Domatesleri Tercih Edin

Bol sulu bir domatesin güzel bir salata içinde, nefis bir peynirin yanında ne
kadar da iştah kabarttığını biliriz. Ancak kurutma işlemi sırasında bol sulu
domatesler büyük bir zorluk sebebi olabilir.
Sulu domatesler çok daha uzun sürede ve zor şekilde kurur, aynı zamanda
kuruma esnasında nemlenip bozulabilir. Bu nedenle diğerlerine göre daha az
su içeren uzun ve çeri domatesler kurutmak için en iyi seçenekler arasında yer
alır.

3. Kesin ve Tuzlayın

Kurutmak için tercih ettiğiniz domatesleri güzelce yıkadıktan sonra ortadan
ikiye eşit olacak şekilde kesin. Ardından her bir domatesin iç kısımlarına 1 çay
kaşığı kadar kaya tuzu gezdirin. Mineral zengini kuru domates yiyebilmek için
tuz olarak sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edin.

4. Dizin

Kesip tuzladığınız domatesler, kurutmaya hazır hale gelmiş demektir. Sıra geldi,
onları özenle dizmeye… Kesip tuzladığınız domatesleri uygun büyüklükte bir
tepsiye ya da ızgara teline dizin. Bu sırada domatesleri iç yüzeyleri yukarı
bakacak şekilde dizmeye dikkat edin.

5. Güneş Gören Bir Konum Belirleyin

Kurutmak istediğiniz domatesleri sahip olduğunuz imkâna göre balkon, teras,
bahçe gibi alanlara bırakabilirsiniz. Sadece bol güneşli ve kuru bir bölge
olmasına dikkat edin.

6. Nem ve Yağıştan Koruyun

Domatesleri kurutmak için bol güneşli bir mekâna bıraktınız ancak sürekli
takipte olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Domateslerin küflenmeden,
bozulmadan kuruyabilmesi için nemlenmeden, çiy ya da yağmur yağmasından
korumanız gerekir. Bunun için dış mekândaki domatesleri geceleri içeri almalı,
ertesi gün yeniden güneşe çıkarmalısınız. Tamamen kuruyana kadar, ortalama
5-8 gün kadar her gün bu adımları tekrarlamalısınız.

Bir İhtimal Daha Var: Fırında Kurutmak

Domates kurutmak için yeteri kadar güneşli bir bölge bulamıyorsanız fırından
yararlanmayı deneyebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz şekilde kesip tuzladığınız
domatesleri bu kez fırın tepsisine dizerek 60 derece ısıda yaklaşık 12 saat
boyunca kurumaya bırakabilirsiniz.

Kurutulmuş Domatesler Nasıl Saklanır?

Domatesleri kuruttuktan sonra elbette ki akla gelen sorulardan biri de nasıl
muhafaza etmek gerektiğidir. Kurutulmuş domatesleri bez torbada ya da cam
kavanozda uzun süre boyunca ilk günkü tazelikleriyle saklayabilirsiniz.

Kurutulmuş Domates Nasıl Tüketilir?

Kurutulmuş domatesleri ister sade bir şekilde isterseniz yağlayıp baharat
katarak keyifle yiyebilirsiniz. Aynı zamanda salata, çorba gibi çeşitli tariflerde
kullanarak farklı lezzette yemekler pişirebilirsiniz. Kurutulmuş domatesle
yapabileceğiniz bazı tarifler sayfamızda sizi bekliyor:

Kurutulmuş Domatesli 5 Tarif

 

Kuru domates ihtiyacınızı daha pratik bir şekilde çözmek isterseniz Migros Sanal Market üzerinden sipariş verebilirsiniz. Sipariş oluşturmak için hemen tıklayın!