6 Püf Noktasıyla Evde Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?

İnce bir lavaş arasında, bol yeşillikli, limonlu ve soslu bir çiğ köfte ağızları
sulandırmaya, iştahları kabartmaya daima yeter. Yanında buz gibi bir ayran ya
da bol acılı bir şalgam suyuyla çiğ köfte ne de güzel gider!
Siz de bu satırlarımızı okuduğunuzda canı çiğ köfte çekenlerdenseniz kendi çiğ
köftenizi kendiniz yapmanın sırası çoktan gelmiş demektir! Ev yapımı çiğ
köftenin çok daha leziz olduğunu gördüğünüzde gecenin bir yarısı sokaklarda
çiğ köfte aramanıza gerek kalmayacak, dilediğiniz zaman işe koyulup en leziz
çiğ köfteyi kendi ellerinizle yapabileceksiniz. Peki, nasıl?
Yazımızın devamında çiğ köfte yapımına dair püf noktalarını öğrenebilir, şehrin
en ünlü çiğ köfte dükkanlarına güçlü bir rakip olabilirsiniz! İşte, 6 püf noktasıyla
evde çiğ köfte yapımı…

1. Özel Bir Tepsi Edinin

İyi bir çiğ köfte için malzemeler kadar gereçlerin de tamamlanması son derece
önemlidir. Bunun için birçok noktada kolayca bulabileceğiniz bir çiğ köfte
tepsisi edinmekle işe başlayın. Çiğ köfte tepsisi; bulgurun iyice yoğrulması için
kolaylık sağlayacak, sizi çok yormadan mükemmel bir sonuca ulaştıracaktır.


2. Kırmızı Eti Doğru Seçin

Eğer ki kırmızı etli bir çiğ köfte yapmak istiyorsanız eti güvendiğiniz bir
kasaptan almaya özen gösterin. Kasabınıza, çiğ köfte yapımı için bir et almak
istediğinizi belirtmek iyi bir fikir olabilir. Çiğ köfteye konacak etin sinirlerini çok
iyi bir şekilde temizletmeyi, eti iyice dövdürmeyi ya da macun kıvamına
gelinceye kadar çektirmeyi unutmayın.


3. Doğru Bulgur Kullanın

Çiğ köfte için pilavlık bulgur kullanılması pek önerilmemektedir. Çiğ köftenin
güzel bir kıvam kazanması ve çok daha leziz olabilmesi için bulgurun kalitesi
çok önemlidir. Çiğ köfte yapımında ince taneli, çiğ köftelik esmer bulgur
kullanmak en iyi seçim olacaktır.

Pilavlık Bulgur
4. Bulguru Yoğurma Miktarını İyi Ayarlayın

Çiğ köfte yapımında en önemli aşama, elbette ki yoğurma aşamasıdır. Nefis bir
çiğ köfte deneyimi için bulguru ne kadar yoğursanız o kadar iyi olacaktır; ancak
çok yoğurduğunuzda bulgur hamur kıvamına gelebilir. Bu nedenle çiğ köfteyi
ne az yoğurarak bulgurun sert kalmasına neden olun ne de çok yoğurarak
bulgurun hamurlaşmasına neden olun. Bu kıvamı ayarlayabilmek için yoğurma
aşamasında ara sıra tadım yapabilir, ağzınızda çok fazla pütürleşme oluyorsa
yoğurmaya devam edebilirsiniz.

5. İyi İsot Kullanın

Çiğ köfteyi çiğ köfte yapan ana malzemelerden biri de isottur. Dolayısıyla çiğ
köfte için isot seçerken dikkatli olmakta fayda var. Parlak görünümlü, yağlı ve
iri taneli Urfa isotu çiğ köfte yapımında kusursuz bir sonuca ulaşmanızı
kolaylaştıracaktır.


6. Tek Tek ve Sırayla Ekleyin

Çiğ köfte, emek gerektiren bir yapım aşamasına sahiptir; bu nedenle acele
etmenizi hiç sevmez. Çiğ köfteyi yoğururken bütün malzemeleri ilave edip
yoğurmak yerine her malzemeyi tek tek ve azar azar eklemeyi tercih edin. Bu
sayede bulgura iyi bir şekilde yedirebilir, kıvamı kolayca tutturabilirsiniz. Etli
yapacaksanız önce eti, sonra soğanı, sonra sarımsak ve salçayı karıştırıp
esmer bulguru ekleyin. Hepsini iyice karıştırdıktan sonra isot, zeytinyağı, su,
nar ekşisi gibi malzemeleri ekleyip yoğurmaya devam edebilirsiniz.

Çiğ Köfte Tarifi