6 Püf Noktasıyla Tart Hamuru Nasıl Yapılır?

Tart tatlı ya da tuzlu, genellikle yassı ve yuvarlak hamurun süslenerek hazırlanmasıyla elde
edilen nefis bir pastane ürünüdür. Tuzlu çeşitleri de mevcut olsa da çoğunlukla elma,
şeftali, çilek, çikolata gibi tatlı malzemelerden yapılır. Hangi malzemeden yapılmış olursa
olsun kıyır kıyır kıvamıyla gönüllerde taht kurar.
Sizin için de çay sofralarının en lezzetli seçeneği güzel bir tart ise onu pastanelerden almak
yerine kendi ellerinizle kusursuz bir şekilde yapabilirsiniz. Yeter ki biraz cesaret ve şimdi
sıralayacağımız püf noktalarına sahip olun. İşte, tart hamuru yapmanın 6 püf noktası…

1. Tart Kalıbı Edinin

Ev yapımı bir tart hazırlamaya kararlıysanız mutlaka uygun bir tart kalıbı edinmelisiniz.
Tartın kırılmasını önlemek için en önemli püf noktalarından biri de tartı tabanı çıkan bir
tart kalıbı da pişirmektir. Bu sayede pişen tartı kırmadan, kolay bir şekilde kalıptan
çıkarabilirsiniz.

Elmalı Tart Tarifi
2. Oda Sıcaklığında Malzemeler Kullanın

Birçok hamur işinde olanın aksine tart hamuru hazırlarken kullanacağınız un, şeker, su,
tereyağı gibi tüm malzemelerin soğuk olmasına dikkat edin. Bu sayede tarta asıl lezzetini
veren kumlu hamur kıvamını daha kolay bir şekilde elde edebilirsiniz.


3. Robot Kullanın

Tart hamurlarında genellikle elle yoğurulan tarifler verilir. El lezzetininizin tart hamuruna
geçmesi önemli olsa da ellerinizin ısısı tart hamurunun ısınmasını neden olacağından
malzemeleri mutfak robotundan geçirmek daha sağlıklı bir yöntem olabilir. Bu sayede tam
istediğiniz gibi bir kıvamda tart hamuru elde edebilirsiniz.

4. Streç Filmden Yararlanın

Kusursuz bir tart hamuru hazırlamanın en önemli püf noktası, dinlenen hamuru rahat bir
şekilde güzelce açabilmektir. Bunun için streç film size önemli ölçüde yardımcı olabilir.
Dinlenen hamuru açmadan önce tezgah üzerine streç film serin. Daha sonra unladığınız
merdane ile hamuru açmaya başlayın. Hamuru bir miktar açtıktan sonra hamurun da
üzerine bir streç film daha sererek merdaneyle açmaya devam edin. Bu yöntem sayesinde
tart hamurunu kırılma ya da yapışma olmadan açabilirsiniz.


5. Buzdolabında Bekletin

Tart hamurunu kusursuz bir şekilde hazırladınız; fakat işiniz bitmedi. Hazırladığınız
hamurun kendini salmaması ve kalıba rahatlıkla döşenebilmesi için streç filme sarıp
buzdolabında beklemeye bırakmalısınız. Bu sayede yağını salıp çökmeyen ve tart kalıbına
düzgün bir şekilde döşenen bir hamur elde edebilir, sonucun daha lezzetli olmasını
sağlayabilirsiniz.

6. Kabarmasını Önleyin

İyi bir tart hamurunun hem çökmemesi hem de fazla kabarmaması gerekir. Çöken hamur
kalıba iyi döşenmez, kabaran hamur iyi süslenmez. Bunun için buzdolabında beklettiğiniz
hamuru kalıba döşedikten sonra bir çatal yardımıyla hamurda delikler açmayı unutmayın.