7 Püf Noktasıyla Nefis Bir Aşure Nasıl Yapılır?

Heyecanla beklenen, paylaşmanın en tatlı hallerinden biri olan aşure geleneği
bu yıl da geldiyse akıllardaki sorular bellidir: En güzel aşure nasıl yapılır?
Aşure yapımında püf noktaları nelerdir?
Bugünlerde sizin de kalbiniz aşure için hızlanıyor, en güzel aşure ile buluşmak
için çaba harcıyor, bolca heyecanlanıyorsanız böyle buyurun. Aşure yapımında
dikkat etmeniz gereken püf noktalarını sizin için derledik. İşte, x püf noktasıyla
nefis bir aşure yapımı…

1. Geceden Suya Bırakın

Nefis bir aşure için ilk adım, aşure malzemesi olan bakliyatları bir gece
öncesinden yüzmeye bırakmaktır. Bir gece öncesinden yüzme keyfine bırakılan
bakliyatlar, tahmin edersiniz ki çok daha mutlu olup size de çok daha fazla
lezzet verecektir! Siz de bakliyatları aşure yapmadan bir gece önce suda
bekleterek aşurenin pişme süresini kısaltabilir, bakliyatların gaz yapma
sorununu engelleyebilirsiniz.

2. Buğday Suyunu Dökmek Yok

Aşurenin daha lezzetli olması için uygulayabileceğiniz en basit taktiklerden biri
de buğdayı gece boyunca beklettiğiniz suyu pişirme sırasında kullanmaktır. Bu
sayede aşurenin daha iyi bir kıvama ve lezzete sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

3. Fazla Haşlamamaya Dikkat Edin

Aşure yapımında da tıpkı pilavda olduğu gibi tane tane bir sonuca ulaşmak
önemlidir aslında. Haşlama süresini aşarsanız malzemelerin dağılmasına ve
aşure kıvamının lapa bir hal almasına neden olursunuz. Bunun için tüm
malzemeleri sadece sertlikleri gidene kadar haşlamaya dikkat edin.

4. Rengi de Güzel Olsun

Sunum perileri buraya uçuşsun, aşure rengi de sizden sorulsun! Aşurenin
renginin de iştah kabartmasını istiyorsanız haşladığınız buğdayları; kuru üzüm,
kuru kayısı gibi meyveleri birkaç kez süzüp tencereye öyle eklemeye dikkat
edin. İyi bir renk elde edebilmek için bir diğer önemli nokta olarak da kuru
incirleri sadece aşure üzerini süslemek için kullanmaktır. Eğer ki kuru incirleri
illa aşure içinde kullanmak istiyorsanız ayrı bir tencerede kaynatıp suyunu iyice
süzdükten sonra ekleyebilirsiniz. Bu sayede aşure renginin koyulaşmasını
önleyebilirsiniz.

5. Sırasıyla Ekleyin

Aşurenin her bir malzemesinin tam kararında pişebilmesi için malzemelerin
sırayla eklenmesi önemlidir. Bunun için sırasıyla buğday, bakliyatlar ve
meyveleri ekleyebilirsiniz. Böylelikle ideal bir kıvam ve lezzet elde edebilirsiniz.

6. Kıvamın Anahtarı Burada Gizli

Aşure kıvamını bir türlü ayarlayamıyorsanız su ve buğday dengesini yapamıyor
olabilirsiniz. Eğer ki suyu az eklerseniz buğday, olan suyun tamamını çeker ve
aşure kıvamı katılaşır; suyu fazla eklerseniz buğday, olan suyun tamamını
çekemez ve kıvam sıvıklaşır. İdeal bir kıvam için 2 su bardağı kadar haşlanmış
buğdaya 3,5 su bardağı su ekleyerek tam kıvamında bir sonuca
kavuşabilirsiniz.

7. Şekerin de Bir Zamanı Var

Aşure yapımında sık karşılaşılan sorunlardan biri de aşurenin dibinin
tutmasıdır. Tüm lezzeti doğrudan olumsuz etkileyen bu duruma karşı şimdi
vereceğimiz sırrı mutlaka not alın deriz! Aşure yaparken şeker eklemekte biraz
aceleci davranıyorsanız bu alışkanlıktan derhal vazgeçmekte fayda var. Aşure
şekerini pişmeye yakın bir sırada ekleyerek şekerin karamelize olmasını
dolayısıyla da tencere dibinin tutmasını engelleyebilir, nefis bir sonuca
ulaşabilirsiniz.

Aşure yapımı sizden sorulsun isterseniz en güzel aşure tarifi için sayfamızı
ziyaret edebilirsiniz:

Aşure Tarifi

Nefis aşurenize son bir dokunuş yapacak malzemeler için de mutlaka buraya
bir göz atın:

Aşure Süslemesinde Kullanabileceğiniz 6 Malzeme

 

Aşure malzemelerini Migros Sanal Market’ten hemen sipariş etmek için tıklayın!