7 Püf Noktasıyla Profiterol Hamuru Nasıl Yapılır?

Profiterol; çikolatalı tatlı sevenlerin baş tacı olan, en iştah kabartan tatlılardan
biridir. İçindeki bol kreması, üzerindeki nefis çikolata sosuyla tadan herkesi
mest eder. Profiterol, sizin de en sevdiğiniz tatlıysa gelin bu kez evde kendiniz
yapmayı deneyin; çünkü emin olun, pastaneden almak yerine kendi ellerinizle
yaptığınız profiterolün tadı bir başka olacak!
Profiterol yapımı zor görünse de bazı püf noktalarına dikkat edildiğinde nefis
sonuçlar alabilmek mümkün. Siz de evde profiterol yapmak için biraz cesaret
arıyorsanız profiterol yapımında gerekli tüm püf noktalarını yazımızın
devamında bulabilirsiniz. İşte, kusursuz bir profiterol hamuru yapmanın 7 püf
noktası…

1. Sürekli Karıştırın

Profiterol tariflerinde bazı malzemeler farklılık gösterse de genel olarak su,
margarin, tuz, şeker kullanılır. Bu malzemelerden sonra sıra un ekleme
aşamasına gelir. Profiterol hamurunun iyi bir kıvam alması, unun topak topak
olmaması için unu birden eklemek yerine yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak
eklemeye dikkat edin. Bu sayede hamurun kusursuz olmaması için en önemli
aşamayı tamamlamış olacaksınız.

2. Yumurtaları Tek Tek Ekleyin

Profiterol, yapımında yumurtanın fazlaca kullanıldığı bir tatlıdır; dolayısıyla
profiterol yapımında dikkat edilmesi gerekenler arasında yumurtanın eklenme
şekli de yer alır. Profiterol yaparken yumurtaları hamur iyice soğuduktan sonra
eklemeye dikkat edin. Aynı zamanda yumurtaları birden değil, teker teker
eklemeye ve hızlıca karıştırmaya özen gösterin. Bu sayede her bir yumurtanın
hamura daha iyice karışmasını ve hamurun kesilmeden daha lezzetli olmasını
sağlayabilirsiniz.

3. Mikser Kullanın

Malzemeleri eklerken eğer mümkünse mikser kullanmayı tercih edin. Aksi
takdirde elle çırpmaya çalıştığınızda ne kadar hızlı olursanız olun mikser kadar
iyi bir sonuca ulaşamayabilir, hamurun kıvamının bozulmasına neden
olabilirsiniz.


4. Yağlı Kâğıt Üzerine Dizin

Hazırladığınız profiterol hamurlarının pişirme esnasında yapışmaması için
tepsiye yağlı kâğıt sermeyi unutmayın. Aynı zamanda kabarma payını
düşünerek hamurları tepsiye aralıklı olarak yerleştirmeye dikkat edin. Bu püf
noktaları sayesinde hamurların birbirine ya da tepsiye yapışmasını
önleyebilirsiniz.


5. Fırın Kapağını Açmayın

Gelelim, profiterol hamuru pişirirken dikkat etmeniz gereken en önemli püf
noktalarından birine. Profiterolün hazır olması için ne kadar sabırsızlansanız da
bunu fırın kapağını açıp sürekli kontrol ederek göstermeyin. Fırının kapağını
her açtığınızda içerideki hava değişimi profiterol hamurunun sönmesine ve iyi
pişmemesine neden olur. Dolayısıyla profiterol hamurunu fırın kapağını hiç
açmadan pişirmeye özen gösterin.


6. Çok Pişirmeyin

Profiterol hamurunun diğer birçok tatlı hamuruna göre çok pişirilmemesi
gerekir. İçine krema doldururken ikiye bölünecek yumuşaklığa erişmesi
profiterol hamuru için yeterli olacaktır. Verilen tariflere göre pişirme süresi
değişse de profiterol hamurunun piştiğini gösteren en iyi detay, üzerinin hafif
pembeleşmesidir. Profiterol hamurunun iyi bir şekilde pişmesi için en iyi
yöntem, 200 dereceye ayarlanmış fırında 40 dakika kadar pişirmek ve
çıkmasına yakın dereceyi 150’ye düşürmek olacaktır. Bu sayede profiterol
hamuru ideal yumuşaklığına kavuşacak; dışının kuru, içinin pişmemiş olması
önlenecektir.


7. Hamuru Soğutun

Profiterol hamuru piştikten sonra sıra en keyifli aşamaya yani, içlerine krema
doldurmaya gelir; ancak bu aşamada da sabırlı olmakta fayda var. Profiterol
hamurunun sönmemesi için hamur ve kremayı buluştururken ikisinin de iyice
soğumuş olduğundan emin olun. Bunun için hamur piştikten hemen sonra
dikkat etmeye başlamalısınız. Pişen profiterol hamurlarını fırından anında
çıkarmak yerine söndürülmüş fırında 10-15 dakika kadar ılınmaya bırakın. Bu
sayede hamurun birden çökmesini önleyebilirsiniz. Son olarak hamurları oda
sıcaklığında da bekleterek tamamen soğuttuktan sonra içlerine kremayı
doldurabilirsiniz.