8 Püf Noktasıyla Ekler Hamuru Nasıl Yapılır?

İştah açıcı görüntüsüyle pastane vitrinlerini süsleyen, sıklıkla tercih edilen
pastalardan biri olan ekler pastasını bu kez kendi ellerinizle yapmaya ne
dersiniz? Yazımızın devamında; ekler hamuru nasıl yapılır, ekler hamuru
yaparken nelere dikkat edilir gibi sorulara cevap olacak, etkili püf noktaları
ışığında siz de nefis bir ekler pastasını evde kolayca hazırlayabilirsiniz.
İşte, ev yapımı ekler pastası için ihtiyacınız olan 8 püf noktası…

1. Malzemelerin Taze ve Kaliteli Olmasına Dikkat Edin

En az ünlü pastanelerdeki kadar nefis bir sonuca ulaşmak istiyorsanız ekler
hamuru için kullanacağınız malzemelerde ucuz seçeneklere kaçmamanızı
öneririz. Kaliteli ve tabii ki taze malzemelerle yapılan bir ekler hamurunun sizi
kötü bir sonuca ulaştırması neredeyse imkansızdır. O halde, güvendiğiniz
markaların son kullanma tarihi gelmeyen ürünleriyle harika bir ekler pasta
yapmak için araştırmalara başlayın!


2. Oda Sıcaklığında Malzemeler Kullanın

Bu tip tariflerde kullanılan süt, yumurta gibi malzemeleri bozulmaması için
hepimiz buzdolabında bekletiriz; ancak kullanacağımız zaman bir süre oda
sıcaklığında bekletmek doğru bir yöntem olacaktır. Birçok tarifte olduğu gibi
ekler hamuru yapımında da ihtiyacınız olan malzemelerin oda sıcaklığında
olmasına özen gösterin. Böylece malzemeler birbirine daha iyi karışacak,
sonuçların daha kusursuz olmasını sağlayacaktır.


3. Yumurtaları Dikkatli Ekleyin

Ekler hamuru yapımında en önemli malzemelerden biri de elbette yumurtadır.
Yumurtayı ekleme aşamasında göstereceğiniz dikkat, ekler hamurunun âdeta
kaderini belirler. Yumurta sarılarını eklemek için hamurun soğumasını bekleyin.
Hamur soğuduktan sonra yumurta sarılarını tek tek eklerseniz hamurun daha
kıvamlı olmasını sağlarsınız. Böylece hamuru sıkma aşamasında daha rahat
edebilirsiniz.


4. Sayısını Belirleyin

Ekler pastanın sayısı kullanacağınız malzeme miktarının yanı sıra hamura
vereceğiniz şekil ve büyüklüklerle de ilgilidir; dolayısıyla ekler pasta sayısını
azaltabilir ya da arttırabilirsiniz. Eğer sofranız kalabalık olacakça ekler pastanın
boyutlarını küçültebilir, daha fazla çıkmasını sağlayarak paylaşımı daha rahat
yapabilirsiniz.

5. Yağlı Kâğıt Serin

Hamur işi pişirirken en sık rastlanan sorunlardan biri de hamurun tepsiye
yapışmasıdır. Bu can sıkıcı durumu önlemek için ekler hamurunu aparat
yardımıyla tepsiye sıkmadan önce tepsiye yağlı kâğıt sermeyi unutmayın. Aynı

zamanda ekleri tepsiye dizerken kenarlarını düzeltmek için ellerinizi önceden
hafif ıslatın. Bu sayede hamur ellerinize de yapışmayacak, kusursuz bir sunum
elde edebileceksiniz.


6. Fırını Önceden Isıtın

Ekler hamurunun güzelce pişebilmesi için önceden 170 dereceye ısıtılmış bir
fırın ideal olacaktır. Bu derecede ekler hamuru yaklaşık 30-40 dakikada
pişecektir.

7. Fırın Kapağını Açmayın

Kimse kabarmamış bir ekler hamuru istemez değil mi? Ekler pastasının iştah
kabartması için hamurunun da ideal bir şekilde kabarması gerekir. Peki, ekler
hamurunun kabarması için ne yapmak gerekir? Sönmemiş ekler hamuru
yapmanın en önemli püf noktası hamur pişerken fırın kapağını kesinlikle
açmamak gerektiğidir. 40 dakika boyunca fırın kapağını asla açmazsanız hem
daha kabarık hem de yumurta kokmayan ekler hamuru elde edebilirsiniz.

8. Kreması ve Çikolatasını Ekleyin

Fırından yeni çıkan ekler hamuru ilk etapta sert görünebilir, ancak iç dolgusu
yapıldığında yumuşayacaktır. Bir bıçak yardımıyla kenarından kestiğiniz
hamurun içerişini yeteri kadar kremayla doldurun. Son olarak benmari usulü
erittiğiniz çikolatayı üzerlerine gezdirip dilerseniz çeşitli şekerlemelerle
süsleyebilirsiniz.