9 Püf Noktasıyla Fellah Köftesi Yapılışı

Sıkma köfte, sarımsaklı köfte gibi isimlerle de bilinen fellah köftesi; Adana,
Mersin, Hatay, Antakya gibi yörelerde sıkça yapılıp severek tüketilen bir
yemektir. Bolca sarımsak ve bolca domates sosunun en çok yakıştığı tarif,
bulgurun en güzel halidir. İyi yapıldığında sofranın yıldızı olabilecek
potansiyele sahipken kötü yapıldığında tüm tadımızı kaçırabilir. Peki, iyi bir
fellah köftesi nasıl yapılır?
Yazımızın içeriğinde fellah köftesi yapılışına dair püf noktalarına ulaşabilir, bu
yöresel yemeği en iyi şekilde hazırlayabilirsiniz.
İşte, fellah köftesi yapılışında bilmeniz gereken 9 püf noktası…

1. İnce Bulgur Kullanın

İyi bir fellah köftesi yapmanın ilk adımı, ana malzeme olan bulguru doğru
seçmektir. Bunun için “kısırlık bulgur” diye anılan ince bulgur iyi bir tercihtir.
İnce bulgur sayesinde ideal kıvamı daha kolay yakalayabilirsiniz. Aynı zamanda
kullanacağınız ince bulgurun kaliteli bir markanın ürünü olmasının da lezzeti
doğrudan etkileyeceğini unutmamalısınız.

2. Eti İki Kez Çektirin

Fellah köftesi, büyük bir çoğunlukla bulgur ile hazırlansa da bazı yöre
tariflerinde et kullanıldığı da görülmektedir. Eğer uygulayacağınız fellah köftesi
tarifinde et varsa kullanacağınız etin iki kez çekilmiş olmasına ya da etin iyi
dövülmüş olmasına dikkat etmelisiniz.

3. İyice Yoğurun

Fellah köftesi yapımında en önemli aşama, doğru bir kıvam elde etmektir.
Pişirme sırasında köftelerin dağılmaması için öncesinde mutlaka iyi bir şekilde
yoğurmaya özen göstermelisiniz.

4. Kıvamını Ayarlayın

Fellah köftesinin kıvamını tutturmak biraz zor sayılabilir ancak kolay
önerilerimiz mevcut. Fellah köftesi hazırlarken kıvamın gerekenden koyu
olduğunu düşünürseniz azar azar su eklemek iyi bir çözüm olacaktır. Kıvamın
gerekenden sıvık olduğunu düşünürseniz de azar azar un eklemek durumu
kurtarmaya yetecektir

5. Şekillendirin

Fellah köftesinin ortası çukur olan klasik şeklini vermeden geçmeyeceksiniz
değil mi? Şekillendirme esnasında ellerinizin hafif ıslak olmasına dikkat edin.
Bu sayede daha kolay şekillendirebilir, aynı zamanda köftelerin gevşek
olmasını engelleyebilirsiniz.

6. Unlayın ve Bekletin

Haşlama aşamasında kıvam ve şekillerinin bozulmaması için hazırladığınız
fellah köftelerinin etrafını unladıktan sonra en az 20 dakika, mümkünse 1 saat
kadar buzdolabında bekletmeyi unutmayın. Beklettikten sonra az bir miktar
zeytinyağı da eklediğiniz su dolu tencereye aktarın ve fazla karıştırmadan, orta
ateş üzerinde pişirmeye bırakın. Bu sayede köftelerin şeklini, kıvamını ve
lezzetini korumuş olur; haşlama sırasında birbirlerine yapışmalarını
engelleyebilirsiniz.

7. Kevgir Yardımıyla Alın

Fellah köftesinin piştiğini bildiren en iyi gösterge, su yüzeyine çıkmaya
başlamalarıdır. Köfteler su yüzeyine çıkmaya başladığında büyük ihtimalle
yeterince pişmiş demektir. Bu aşamada pişen köfteleri bir kevgir yardımıyla
sularını süzdürerek nazikçe almalısınız, aksi takdirde köfteler dağılabilir ve tüm
emeğiniz boşa gidebilir.

8. Sarımsakları En Son Ekleyin

Fellah köftesine asıl lezzeti veren hiç şüphesiz ki bol sarımsaklı domates
sosudur. Bu yüzden fellah köftesinin sosuna gereken önem verilmelidir.
Domates sosunu hazırlarken sarımsakları ilk adımda koyarsanız sarımsakların
lezzetinin azalıp kaybolmasına neden olabilirsiniz. Mis gibi sarımsak
kokusunun yoğun olduğu bir sos hazırlamak için sarımsakları sos yapımının
son aşamasında eklemeye dikkat edin.

9. Sosu Gezdirip Servis Edin

Geldik, fellah köftesi yapımının en keyifli kısmına yani servis etmeye! Fellah
köfteleri oda sıcaklığına geldikten sonra hazırladığınız sarımsaklı sosu
üzerlerine gezdirin. Bu sayede köfteler; sosu daha iyi bir şekilde emecek,
lezzetlenecektir. Son olarak isteğinize göre kıyılmış maydanoz ya da çırpılmış
yoğurt da ekleyerek afiyetle tüketebilirsiniz.

 

Cookc seyrek telli kevgir ile köfteleriniz piştiğinde suyunu süzdürerek  rahatça alabilirsiniz. Satın almak için hemen tıklayın.