Akşam Yemekleriniz için 7 Sağlıklı Tarif

“Bu akşam ne pişirsek?” sorusunu henüz cevaplandıramasanız da hafif bir
şeyler tüketmek istediğinizden eminseniz sizi yazımızın içeriğine davet
ediyoruz.
Haftanın her gününe yetecek, yapımları pratik, tadımları leziz,
birbirinden sağlıklı tariflerimizle akşam sofranızı süsleyebilirsiniz. İşte
detaylar…

1. Sebzeli Türlü

Sağlık denince sizin de aklınıza ilk olarak her çeşit sebze geliyorsa bu tarif tam
size göre olabilir. Taze fasulyeden domatese, patlıcandan mantara birçok
sebzenin güçlerini ve lezzetlerini birleştirdiği bu nefis tarif âdeta bir sağlık
deposu! Siz de akşam yemeğinizde bol vitaminli, hafif bir öğün tüketmek
istiyorsanız sebzeli türlü pişirebilirsiniz. İşte, sebzeli türlü tarifi:
– 2 adet kabak, 2 adet soğan, 2 adet kırmızı biber, 300 gram mantar, 3 adet
sivri biber, 1 adet patlıcan, 2 adet patates, 2 adet havucu iri küpler
halinde doğrayın.
– 300 gram taze fasulye ve 4 adet domatesi ikiye bölüp diğer sebzelerle
birlikte karıştırın ve güveç tenceresine yerleştirin.
– 3 diş sarımsağı tüm ekleyin. 3 adet defne yaprağını koyun.
– En üste 3 dal taze kekiği ekleyip, bir tutam tuz ve bir turam karabiberini
de koyduktan sonra 1 adet et bulyon ekleyin.
– Son olarak 2 bardak su koyun ve altı kısık bir şekilde 1 saat kadar tüm
sebzeler yumuşayana kadar pişmeye bırakın.
– Sıcak ya da soğuk olarak isteğe göre yanında yoğurtla birlikte servis
edin.

2. Kemik Suyuna Çorba

Sofraların olmazsa olmaz lezzeti çorbalar, kemik suyuna yapılınca nasıl da ilaç
gibi olur! Kemik suyunun bağışıklık sistemine, eklemlere, cilde olan
faydalarından yararlanmak ve sofranızı sağlıklı bir seçenekle süslemek için bu
akşam siz de kemik suyuna çorba pişirebilirsiniz. İşte; kış aylarını hastalıksız
atlatmanıza yardımcı olacak, vücudunuza güç katacak, leziz mi leziz, sağlık
dolu çorbanın tarifi:
– 6 adet ilikli kemiği yıkadıktan sonra düdüklü tencerede en az 1,5 saat
haşlayarak pişirin.
– Daha sonra süzüp bir tencereye alıp kaynatmaya devam edin.
– 1 limon suyu, 1 yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı un ve 3 yemek kaşığı
yoğurdu bir tas içinde çırparak çorbanın terbiyesini hazırlayın.
– Tencereden kemik suyu alarak terbiyeyi ılıştırın.
– Daha sonra kaynamakta olan tencerenin içine terbiyeyi karıştırarak ilave
edin.
– Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Bir miktar pul biber ve nane ile
servis edin.

3. Fırında Ispanaklı Mantarlı Makarna

Ispanak yemeği desen değil, mantar sote desen o da değil, lazanya hiç değil…
Bu tarif bambaşka! Hem çok nefis hem vitamin dolu hem de çok doyurucu!
Genellikle haşlanıp tüketilen makarnayı bu kez sebze arkadaşları ile buluşturup
bir fırın yolculuğuna çıkarıyor, olanlara parmaklarımızı feda ediyoruz! İşte;
sağlıklı ve doyurucu bir akşam yemeği olacak fırında ıspanaklı mantarlı
makarnanın tarifi:
– 1 paket penne makarnayı tuzlu suda 8-10 dakika kadar al dante olana
kadar pişirin.
– 2 çorba kaşığı zeytinyağını orta ateşte bir tencerede ısıtıp içine 250 gram
kadar ince dilimlenmiş mantarları ekleyin ve bir dakika kadar pişirin.
– Tencerede yarım paket margarini eritin ve içine 1/4 un, 1 büyük diş
sarımsak ve yarım çay kaşığı kuru fesleğeni katın. Ardından 2 su bardağı
sütü ekleyin ve koyu kıvama gelene kadar karıştırmaya devam edin.
– Sonrasında 1 su bardağı mozarella peyniri ekleyin ve eriyip karışınca
tencereyi ocaktan alalım.
– Pişmiş makarna, mantar, yarım kilo kadar kıyılmış ıspanak ve 1/4 bardak
soya sosuyla, tenceredeki karışımı birleştirin ve yağladığınız fırın
tepsisine aktarın.
– Kalan mozarella peynirini üstüne döküp önceden 180 derece ısıtılmış
fırında üzeri kızarana kadar 20 dakika civarı pişirip servis edin.

Ispanaklı Makarna Tarifi

4. Avokadolu Humus ve Fırın Somon

Orta Doğu mutfağının gözde lezzeti humusu avokado ile tanıştırıp yanına
somon balığının en güzel pişirilmiş halini kondurmaya ve sağlığa doymaya
hazır mısınız? Bu nefis tarifi akşam yemeğiniz için pişirebilir ister ev halkını
isterseniz de misafirlerinizi etkileyebilirsiniz. Avokadolu humus ve fırın somon
nasıl yapılır işte detaylar:
– 3 yemek kaşığı galeta unu, 3 yemek kaşığı susam ve 1 adet rendelenmiş
limon kabuğunu derin bir kapta karıştırın.
– Yarım çay kaşığı deniz tuzu ile tuzladığınız somonları galeta unlu
karışıma bulayın.
– Yağlı kâğıt serili fırın tepsisine dizdiğiniz 3 dilim somonu önceden
ısıtılmış 200 derece fırında, 12-15 dakika kadar pişirin.
– Avokadolu humus için; ortadan ikiye kestiğiniz 2 adet avokadonun
çekirdeğini çıkartın.
– Orta kısmına kesikler attığınız avokadoları kaşık yardımıyla alıp rondoya
aktarın. 200 gram haşlanmış nohut, 3 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı
zeytinyağı, 5 yemek kaşığı tahin, 1 çay kaşığı tuz ve 1,5 adet taze sıkılmış
limon suyu ilavesiyle pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın.

– Hazır hale gelen avokadolu humusu servis tabağına alıp yanına fırında
pişen somonları ekleyip sıcak olarak servis edin.

5. Fırında Karnabahar ve Bulgur

Anadolu’nun bağrından kopup da gelen bulgur ile lif ve vitamin zengini
karnabaharı fırında kavuşturduk. Akşam yemeği için hafif seçenekler
arayanların yüzünü güldürecek bu nefis tarifin yapımı üstelik çok pratik! İşte
hem sağlıklı hem de doyurucu fırında karnabahar ve bulgur tarifi:
– Fırını 200 derecede önceden ısıtın.
– 1 adet karnabaharı çiçeklerine ayırın.
– Karnabaharları fırın kağıdıyla birlikte fırın tepsisinin üstüne koyun.
– Üstüne zeytinyağı, karabiber ve tuz döküp 25-30 dakika boyunca rengi
altın rengine dönene kadar pişirin.
– 1 bardak suyu kaynatın ve içine yarım su bardağı bulguru ekleyin. 12-15
dakika pişirdikten sonra üstünü kapatıp ocaktan alın.
– 2 yemek kaşığı zeytinyağını orta derecede ısıtın. İçine 1 tatlı kaşığı pul
biber, 1 tatlı kaşığı kimyon, tuz ve karabiber ekleyin. Kokusunu salana
kadar yaklaşık 30 saniye pişirin.
– 1 adet salatalığı küçük parçalara kesin. Çeyrek bağ dereotunu doğrayın
ve 4 küçük boy domatesi ikiye kesin.
– Ardından tabağa önce bulguru ardından karnabahar, domates salatalık
ve dereotunu ekleyin. Hazırladığınız zeytinyağı karışımını üstüne döküp
afiyetle tüketin.

6. Etli Nohut

Sağlıklı tarifler denince baklagil grubundan faydalanmamak olmaz! Bu akşam
yemeğinde proteine doymak, bol suyunda kaybolmak istiyorsanız işte o
güzelim seçenek elbette etli nohut olacak! Yanına eşlik edecek tane tane
dökülen, bol tereyağlı pilavınız da hazırsa etli nohut tarifi burada:
– Bir tencereye 4 yemek kaşığı yağı ekleyin ve 300 gram kadar dana
kuşbaşı eti ekleyip kavurun.
– Ardından 1 adet ince kıyılmış soğanı da ekleyip kavurmaya devam edin.
– 1 adet domatesi ufak küpler halinde doğrayıp ekleyin ve 3-4 dakika daha
kavurun.
– Ardından 3 su bardağı kadar halanmış nohutları ve 3,5 su bardağı suyu
ekleyip tüm malzemeleri yumuşayıncaya kadar pişirin.
– Ardından yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuzu ekleyin.
– İki taşım daha kaynatarak ocaktan alıp soğutmadan servis edin.

7. Fırında Bal Kabaklı Mücver

Mücverin yeşil kabaklı, kızartma olanını tanıyanlar, yeni favoriniz olacak bu
seçeneğe önce sofranızda sonra da midenizde yer açın! Nefis bal kabağı bu kez
mücvere dönüşüyor ve saatler gece 12’yi bulmadan midenizle buluşmak için
can atıyor! Onu daha fazla bekletmemeniz için işte tarifin detayları:
– Rendelenmiş 1 adet kuru soğan ve 400 gram rendelenmiş balkabağını
derin bir kapta yumurta ile karıştırın, ardından ince ince kıyılmış
maydanoz ve dereotunu ekleyin.
– Daha sonra 25 gram un, bir tutam tuz ve bir tutam karabiberi karıştırın.
– İyice karıştırdıktan sonra fırın kaplarına yerleştirip 190 derecede 20
dakika pişirin.
– İsteğe göre yoğurtla servis edin.