Artan Pilavı Yemeden Önce Bunlara Dikkat Edin

İhtiyacımız kadar yemek yapıp tazesiyle tüketmek en doğru davranıştır; ancak bazen ne
yapsak da maalesef ki yemeğin bir kısmı ertesi güne kalır. Artan yemeklerden biri de
pilavsa tekrar yemek için sıralayacağımız önerilere bir göz atın deriz.
İşte artan pilavı tekrar tüketmek için mutlaka dikkat etmeniz gereken bazı noktalar…

1. Bir Kereden Fazla Isıtmayın

Akşamdan kalan pilavı tekrar tüketmek için ısıtmak istiyorsanız bunu en fazla bir kez
yapmanız gerektiğini unutmayın. Artan pilavı soğuk kısım kalmayacak şekilde sadece bir
kez ısıtın ve en fazla bir saat içerisinde tüketin. Aksi takdirde tekrar tekrar ısınan pilav;
besin değerlerini kaybedecek, gıda zehirlenmelerine davetiye çıkaracaktır.


2. Buzdolabına Kaldırın

Pirinç içerisinde bulunan “bacillus cereus” adındaki bakteri pişirildiğinde ölmeyebilir ve
pilav oda sıcaklığında kaldığında bu bakteri gelişip üreyebilir. Mide bulantısı, ishal ve
zehirlenme gibi rahatsızlıklara yol açan bu bakterinin aktif hale gelmemesi için pişirdiğiniz
pilavın fazlasını soğuttuktan sonra en geç 1-2 saat içerisinde buzdolabına kaldırın.


3. Lezzetini Koruyun

Isıttıktan sonra lezzetini kaybetmiş bir pilav tüketmek istemiyorsanız buharda ısıtma
yöntemiyle pilavın piştiği ilk andaki kadar lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Buharlı bir sos
tenceresinin içine birkaç kaşık tereyağ ve birkaç kaşık et suyu ilave edin. Ardından kalan
pilavı ekleyip kapağı kapattıktan sonra kısık ateş üzerinde pilavın yeniden demlenmesini
sağlayın. Ara sıra kapağı açıp pilavı iyice karıştırmayı ihmal etmeyin. Bu sayede akşamdan
kalan pilav ilk piştiği andaki kadar kabarık ve tane tane olacaktır.

4. Tencere Değiştirmeyin

Pilavı tekrar ısıtacaksanız mümkünse pişirildiği tencereden başka bir tencereye
aktarmayın. Bu sayede lezzet kaybını ve pirinçlerin kırılma ya da ezilmelerini önleyebilir,
ısıtıldığında dahi lezzetli bir pilav tüketebilirsiniz.


5. Tencereye Su Ekleyin

Pilav ısıtırken sık görülen sorunlar; pilavın tencereye yapışması ve lapa hale gelmesidir. Bu
durumu önlemek için tencereye pilav miktarına göre artırabileceğiniz, az miktarda su
ekleyin ve pilavı kısık ateşte ısıtın. Bu sayede pilavın zarar görmeden tazelenmesini
sağlayabilirsiniz.