Baget Ekmek Yapımının 6 Püf Noktası

Son günlerde mikroplardan korunmak, daha sağlıklı ve daha lezzetli bir ekmek
tüketebilmek için evde ekmek yapmak en keyifli ve en popüler işlerden biri
haline geldi. Herkes yaptığı ekmeği süsleyerek, çeşitli malzemelerle
lezzetlendirerek yılların fırınlarına taş çıkartacak yetenekler kazandı.
Siz de evde ekmek yapımı akımına katılanlardansanız ya da katılmayı
hedefliyorsanız yazımızın içeriği size iyi gelecek! Yazımızın devamında baget
ekmek yapımı hakkında önemli püf noktalarına erişebilir, siz de kendi ellerinizle
en güzel ekmeği pişirerek evinizi mis gibi ekmek kokusuyla sarabilirsiniz. İşte,
detaylar…

1. Sıralamayı İyi Yapın

Leziz bir baget ekmeği pişirmek istiyorsanız malzeme kullanma sıralamanızı iyi
yapmanız gerekir. Ekmeğin ana malzemesi olan maya, canlı olduğundan ilk
olarak tuz eklendiğinde olumsuz etkilenebilir. Bu sebeple kap içerisinde
öncelikle sadece un ve tuzu karıştırmaya dikkat edin. Bu sayede mayanın
çalışmasını engellemez, ekmek hamurunun iyi bir kıvam kazanmasını
sağlayabilirsiniz.


2. Isıyı Belirleyin

Ekmeğinizin ne kadar lezzetli olmasını istiyorsanız yapım aşamasında da bir o
kadar özenli davranmanız gerektiğini unutmamalısınız. İşte, bunun için dikkat
etmeniz gereken bir püf nokta daha! Baget ekmek yapımında kullanacağınız
mayayı suyla inceltmelisiniz; fakat bunu yaparken mayanın kesilmesine neden
olmamak için ekleyeceğiniz suyun aşırı sıcak ya da soğuk olmamasına özen
gösterin. Oda sıcaklığında bir su kullanarak daha iyi bir maya elde edebilirsiniz.


3. Metal Malzemelerden Kaçının

Baget ekmek yapımında en önemli püf noktası, homojen yapıda bir hamur elde
etmektir. Ekmek hamurunu çok iyi bir şekilde karıştırmak için mümkünse
hamur makinesinden yardım alın. Eğer ki hamur makineniz yoksa ekmek
hamurunu metalden uzak, plastik ya da tahta bir spatula yardımıyla güzelce
yoğurun.


4. Dinlendirin

Ekmeğin güzelliğini ön plana çıkaran en önemli özelliklerden biri, elbette ki çıtır
çıtır olmasıdır. Peki, çıtır çıtır bir baget ekmeğin sırrı nedir? Bunun için
şekillenirken yorulan hamuru güzelce dinlendirmelisiniz. Kap içerisindeki
hamurun üzerini tülbentle örterek ısı ve ışığa maruz kalmayacak bir noktada
bekletin. Bu süreçte hamurun içi kabaracak, dışı sertleşmeye başlayacaktır.


5. Süsleyin

Baget ekmeğinizin damaklara olduğu kadar gözlere de hitap etmesini istemez
misiniz? Çıtır ekmeğinizin lezzetine görüntü güzelliği de katmak isterseniz
ekmek için özel üretilen hamur jiletlerinden edinerek ekmeğinizin üzerine
yaprak, çiçek, balon, kelebek gibi basit çizimler çizebilir, çörek otu ya da susam
serpebilir, ekmeğinizin daha şahane görünmesini sağlayabilirsiniz. Bu çizikler
aynı zamanda ekmeğin içinin pişmesine de katkıda bulunacaktır, e daha ne
olsun!


6. Kontrollü Pişirin

Tüm aşamalar tamamsa baget ekmeğinizin büyüklüğüne göre orta ısıya
ayarladığınız fırına doğru ilerleyip ekmeğinizi fırına verebilirsiniz. Baget
ekmeğin iyi bir şekilde pişebilmesi için genellikle uzun olmayacak bir süre
yeterlidir; ancak fırın özelliklerine göre süre uzunlukları da değişebileceğinden
pişirme esnasında ekmeğinizi sık sık kontrol etmekte fayda olacağını
unutmayın.