Baharın Habercilerinden Bakla ile Yapabileceğiniz 5 Tarif

Nisan ayıyla birlikte tezgahlardaki yerini almaya başlayan bakla, lezzetiyle kimilerine takla
attıran kimileriniyse koşarak uzaklaştıran sebzelerden biridir. Sevgisinin pek ortası yoktur
belki ama besin değerlerinin iyi olduğu konusunda herkesi ortak bir paydada buluşturmayı
bilir. Potasyum, demir, bakır, magnezyum, çinko mineralleri; A, C, K, B6 vitaminleri
bakımından zengindir. Aynı zamanda içerdiği lif oranıyla bağırsak sağlığının dostudur.
Siz de sıraladığımız tarifler sayesinde baklanın farklı farklı hallerine sofranızda yer verebilir,
bakla ile ilişkinizi perçinleyebilirsiniz.
İşte, bakla ile yapabileceğiniz 5 tarif…

1. Sofraya Çiçek Gibi Açar: Baklalı Enginar

Bahar mevsimini hafiflikten havalara uçarak ve coşkuyla karşılamak istiyorsanız size nefis
bir önerimiz var! Tezgâhlardaki yerlerini almaya başlayarak bahar mevsiminin artık
geldiğini kulağımıza fısıldayan iki sebzeyle başlıyoruz. Evet, bakla ve enginardan
bahsediyoruz. Bu aşk dolu buluşma, sofranıza çok iyi gelecek. Vitamin deposu baklalı
enginar nasıl yapılır, buyurun detaylara:

● İlk olarak bir tencerenin içerisine 4 yemek kaşığı zeytinyağını ve küp küp doğranmış
1 adet kuru soğanı ekleyip kavurun. Daha sonra kılçıkları ayıklanmış ve 3-4 parçaya
bölünmüş 300 gram kadar taze baklayı ilave edip kavurmaya devam edin.

● Baklaların rengi hafif dönene kadar bu işleme devam edin. 500 gram suyu ve 1 tatlı
kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiberi ekleyip kaynatın.

● Baklalar pişmeye yakın başka bir kap içerisinde 1,5 yemek kaşığı un ve bir su
bardağı kadar suyu karıştırıp tencereye ilave edin.

● Küp küp kesilmiş 6 adet enginarı da ekleyip enginarlar ve baklalar pişene kadar
kaynatın. Ocaktan almaya yakın 4 yemek kaşığı kadar ince kıyılmış dereotunu ilave
edip servis edin. Afiyet olsun!

Tarifimizin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Baklalı Enginar

2. Nefis Başlangıçlara: Bakla Çorbası

Bir çorbayı kaşıklamadan başlanan yemeklerin biraz eksik kaldığını düşünüyorsanız âdeta
sol yanınızı tamamlayacak bir lezzetle karşınızdayız! Bakla çorbası hem bağışıklık
sisteminize hem de damak lezzetinize iyi gelecek. Baklanın şifasını kaşıklamak, sofranızı
zenginleştirmek için daha fazla geç kalmayın. İşte, bakla çorbası tarifi:

● 200 gram kadar baklayı ayıklayıp ince ince doğrayın. Diğer yandan bir tencereye 2
yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin. Yağ hafiften kızmaya başlayınca küp küp doğranmış 1
adet kuru soğanı ekleyip hafif pembeleşinceye kadar kavurun.

● Ardından ayıkladığınız baklaları ilave edip kavurmaya devam edin. Üzerine 1,5 litre
et suyunu ilave edip pişene kadar kaynatın. Daha sonra 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı
karabiber ekleyip karıştırın.

● Diğer yandan terbiyesi için hazırlıklara başlayın. Uygun bir kap içerisinde 1 adet
yumurta, 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 su bardağı ılık suyu güzelce
çırpın ve çorbanın içerisine yavaş yavaş ekleyip karıştırın.

● Bir iki taşım kaynatıp ocaktan alıp üzerine ince kıyılmış dereotu ekleyerek servis
edin. Afiyet olsun!

Tarifimizin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Bakla Çorbası Tarifi

3. Yeşile Doyurur: Baklalı Bezelye

Minik bezelyeleri bu kez baklayla buluşturup mest edecek bir lezzetle tanışmaya ne
dersiniz? Mevsim sebzeleri tüketenlerdenseniz bu tarifimizle hem mevsime hem de sağlığa
doyabilirsiniz. Hafifliğiyle hiç mide yormayacak, vitaminleriyle desteklenmemiş bağışıklık
bırakmayacak baklalı bezelye tarifi için böyle buyurun:

● Kabuklarını soyduğunuz 1 adet kuru soğanı küçük küpler halinde yemeklik doğrayın.
Geniş bir tavaya aldığınız yarım çay bardağı zeytinyağını kısık ateşte kızdırın. Kuru
soğanları ekleyip hafif bir renk alana kadar soteleyin.

● 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 tatlı kaşığı unu ekleyip soğanlarla birlikte un
kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavurmaya devam edin.

● 500 gram kadar kuzu kuşbaşı etleri ekleyip yüksek ateşte kavurun. 1,5 su bardağı
sıcak su ekledikten sonra kapağı kapalı tencerede pişirmeye devam edin.

● 250 gram kadar ayıklanmış iç bakla, 250 gram kadar iç bezelye, 1 çay kaşığı tuz ve
taze çekilmiş yarım çay kaşığı kadar tane karabiberi ekledikten sonra kapağı kapalı
tencerede 20-25 dakika daha pişirin. Afiyet olsun!

● Suyunu çeken ve yumuşayan iç baklalı bezelye yemeğini, hafif sulu kalacak şekilde
sıcak olarak bekletmeden servis edin. Afiyet olsun!

Tarifimizin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Baklalı Bezelye Tarifi

4. Yoğurt da Pek Yakışır: Bakla Kızartması

Baklayı bir türlü sevemedim, diyorsanız henüz bakla kızartması tarifini denememiş
olabilirsiniz. Biraz galeta unu biraz da yumurtanın katkılarıyla harika bir iş çıkaran baklaları
bu kez tanımayacaksınız! Bol sarımsaklı yoğurt gezdirerek bayıla bayıla bakla nasıl tüketilir
deneyimlemeniz için bakla kızartması yapılışı sizi bekliyor. Buyurun bakla kızartması
tarifinin detaylarına:

● 400 gram kadar baklayı ayıklayıp yıkayın. Ardından bir kabın içerisinde 2 adet
yumurta, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı sarımsak tozunu
ilave edip çırpın.

● Başka bir kabın içerisine 1 paket galeta ununu ekleyin. Ayıklamış olduğunuz
baklaları önce yumurtalı baharatlı karışıma ardından galeta ununa bulayın.

● 1 su bardağı kadar kızgın yağ içerisine atarak pişirin.

● Üzerine çırpılmış dilerseniz sarımsaklı yoğurt gezdirip servis edin. Afiyet olsun!

Tarifimizin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Bakla Kızartması

5. Dereotu Olmazsa Olmaz: İç Bakla Yemeği

Baklanın en bilinen halinden vazgeçemeyenler burada mı? Bolca soğan, havuç turuncusu,
sarımsak kokusu derken tabağınızın yüksek dozda lezzetle dolmasına hazırsanız iç bakla
yemeği tarifimiz sizi bekliyor. Baklanın vitamin ve mineral zenginliğiyle şifa bulmak için
daha fazla geç kalmayın. İşte, tüm detaylarıyla iç bakla yemeği tarifi:

● Tencere içerisine zeytinyağı alıp biraz kızdırdıktan sonra jülyen doğranmış 1 adet
havucu soteleyin. Ardından ince ince doğranmış 2 diş sarımsak ve 3 adet taze soğanı
ekleyip kavurmaya devam edin.

● Daha sonra 400 gram kadar iç baklayı ilave edip biraz daha karıştırıp 1 tatlı kaşığı
tuz ve 1 tatlı kaşığı toz şekeri, hemen ardından yarım limon suyu, 1 tatlı kaşığı un ve
1 su bardağı suyu ekleyip kapağını kapatın ve orta ateşte 30 dakika pişirin.

● Soğuduktan sonra üzerine zeytinyağı gezdirip ve ince kıyılmış dereotu serperek
servis edin. Afiyet olsun!

Tarifimizin videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

İç Bakla Yemeği Tarifi

 

 

Ramazan sofralarının vazgeçilmezleri Migros Sanal Market’te!

Köksal Güllaç ile iftardan sonra güzel ve hafif bir tatlı yiyebilirsiniz. Satın almak için hemen tıklayın.

Ramazanda sofraların vazgeçilmezi Hurma Medjoul Sanal Market’te! Satın almak için hemen tıklayın.