Baklagil Filizlendirme Nedir, Ne İşe Yarar?

Bir sebzenin filizlendiğini gördüğümüz anda onun artık yenmeyeceğini
düşünüp çöpe göndeririz; fakat son dönemde filizlendirmenin sağlıklı olduğunu
savunan bir yetiştirme biçimiyle tanışmaya başladık. Baklagil filizlendirme,
birçok uzman tarafından önerilen sağlıklı yöntemlerden biri.
Baklagillerin beslenmemizde önemli bir yere sahip olduğu ve sağlığımızı
korumak için düzenli tüketilmelerinin gerektiği, birçoğumuzun bildikleri
arasındadır. Peki, filizlendirilmiş baklagiller üzerine hiç düşündük mü? Baklagil
filizlendirmeye dair merak edilenleri yazımızın devamında sizin için derledik.
İşte, detaylar…

1. Baklagil Filizlendirme Nedir?

Filizlendirme, besinlerin çimlenmeye başlamasıdır. Uyuyan tohumun uyanması
ve yeniden değer kazanmasıdır; ancak bu çimlenmenin kontrollü olarak
yapılması gerekir. Aksi takdirde kendinden çimlenen baklagil ya da herhangi bir
besin, sağlık açısından güvenilir değildir. Baklagil filizlendirme; ideal sıcaklık
ve nem koşullarında kapalı bir ortamda gerçekleştirilen bir işlemdir. Yıkanan
baklagiller 8-12 saat suda bekletildikten sonra durulanır ve süzülür. Bu işlem 8
saatte 1 tam 3 gün boyunca devam ettirilir. Filizlenme 1,5-2 cm olduğunda
işleme son verilir. Bu aşamada baklagiller maksimum besin öğesi içeriğine
sahiptir.

2. Hangi Baklagiller Filizlendirilebilir?

Baklagil filizlendirme işlemi evde kolaylıkla yapılabilir. Siz de daha sağlıklı bir
yaşama adım atmak için baklagil filizlendirebilirsiniz. Peki, hangi baklagiller
filizlendirilebilir? İşte, onlardan bazıları:

  •  Maş fasulyesi
  •  Nohut
  •  Mercimek
  •  Maş Fasulyesi
  •  Buğday
  •  Esmer
  •  Esmer Pirinç
  •  Karabuğday
  •  Kinoa
  •  Kabak çekirdeği

Bazı baklagiller dışında kalan ay çekirdeği, sert kabuklu yemişler, tahıl ve
tohum çeşitleri de filizlendirilebilecek seçenekler arasındadır.

3. Baklagil Filizlendirme İçin Gerekenler Nelerdir?

Bol miktarda suyun yanı sıra ihtiyacınız olan gereçler oldukça kolay bulunur.
Baklagil çimlendirme için özel çimlendirme kavanozu tercih edebileceğiniz gibi
tohumların çok sıkışmadan hareket edebilecekleri yayvan bir kap veya geniş
ağızlı bir kavanoz da tercih edebilirsiniz. Ek olarak üzerlerini örtebileceğiniz
tülbent ya da ince bir bez, baklagil filizlendirme için yeterli olacaktır.

4. Filizlendirilmiş Baklagilin Farkı Nedir?

Filizlendirilmiş baklagil, görünümün yanı sıra içeriğiyle de çok farklıdır.
Filizlendirilmiş baklagil tüketmek istiyor ve faydalarını merak ediyorsanız böyle
buyurun. İşte, filizlendirilmiş baklagilin normal baklagilden daha farklı bazı
özelikleri…

  •  Protein, vitamin, enzim gibi birçok besin değeri daha fazladır.
  •  Sindirim sistemi için daha uygundur ve daha kolay sindirilir.
  •  Kalorisi daha düşüktür.
  •  Lif oranı yüksektir, tokluk hissini uzatır.
  •  Yağ ve şeker oranı daha azdır, yağ depolanmasını önler.
  •  Ödem atmaya yardımcıdır.
  •  Antioksidan etkisiyle toksinlerden arındırır.
  •  Sindirim sistemini hızlandırması ve tokluk hissini uzatması sayesinde
    kilo vermeye yardımcı olur.
  •  Glüten proteini azdır, çok hafif seviyede glüten hassasiyeti olanlara
    alternatif olabilir.

5. Filizlendirilmiş Baklagil Nasıl Tüketilir?

Filizlendirilmiş baklagillerin nasıl tüketildiği merak konusudur. Filizlendirilmiş
baklagili tek başına tüketebileceğiniz gibi farklı şekillerde tüketmenin de birçok
yolu mevcuttur. İşte, onlardan bazıları…

  •  Salata içine katılarak tüketilebilir.
  •  Yemeklerin içine katılarak tüketilebilir.
  •  Detoks suyunun içine katılarak tüketilebilir.
  •  Smoothie’lerin içine katarak tüketilebilir.
  •  Çorbaların içine katarak tüketilebilir.

 

Birbirinden güzel yemeklerde kullanabileceğiniz baklagil ürünlerini Migros Sanal Market üzerinden satın alabilirsiniz. Sipariş oluşturmak için hemen tıklayın.