Baklagil Kullanarak Yapabileceğiniz 5 Farklı Tarif

Lifli yapıları ve zengin besin içerikleri sayesinde güçlü bir bağışıklık sistemine
sahip olmamızı sağlayan kuru baklagiller, soframızda eksik olmaması gereken
seçenekler arasındadır. Etten sonra en etkili bitkisel protein kaynağı olmaları ve
daha birçok faydaları sayesinde herkesin düzenli tüketmesi gereken kuru
baklagiller, sizin mutfağınızın da gözdesiyse gelin listemize bir göz atın.
Sizin için derlediğimiz, birbirinden besleyici ve leziz bu tarifleri hemen
uygulayarak sağlık dolu bir sofra kurabilirsiniz. İşte, çocuktan yetişkine
herkesin seveceği 5 farklı kuru baklagilli tarif…

1. Karamelize Soğanlı Mercimekli Bulgur Pilavı

İki farklı baklagil, güçlerini birleştirip harikalar yaratmak için bu tarifte buluştu!
Hele bir de soğanın en güzel hali ve tavuk eti de işimize ortak olunca birbirini
pek sevmiş heyecanlı bir karışım ortaya çıktı! Siz de bu heyecana dahil olup
lezzeti kaşıklamak istiyorsanız işte, bol renkli ve doyurucu tarifimizin detayları:
– 1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkadıktan sonra 3 su bardağı su ile hafif
diri kalacak şekilde haşlayın.
– Üzerine küçük kuşbaşı şeklinde doğranmış 300 gram kadar kemiksiz
tavuk butunu ve 1 su bardağı pilavlık bulguru ilave edin.
– 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karabiberi de
ekleyerek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
– 2 büyük kuru soğanı piyazlık doğrayın.
– Yayvan bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını ve 1 kahve fincanı sıvı yağı
kızdırın ve soğanları hafif karamelize olacak şekilde pişirin.
– Henüz soğumamış olan mercimekli pilava ilave edin.
– Bir kez karıştırıp tencerenin kapağı kapalı şekilde yarım saat kadar
dinlendirin.
– Servis tabağına alarak soğumadan servis edin.

2. Baharatlı Nohut Salatası

Nohutun her halini seviyorsanız bu kez onu salata olarak denemeye hazırsınız
demektir. Daha çok sulu yemek ya da falafel haliyle tanıdığımız nohut;
domates, avokado, soğan gibi malzemelerle arkadaşlık edince bakın nasıl da
nefis hale geldi! Çay sofrasında, akşam yemeğinde ya da hafif bir seçenekle
geçiştirilmek istenen öğlen yemeğinde çok iyi gidecek baharatlı nohut salatası
tam bir sağlık deposu! İşte sofranızı süsleyecek nefis mi nefis nohut salatasının
tarifi:
– 400 gram kadar nohutu 1 gece önceden ıslatın.
– Ertesi gün nohutları haşlayarak salata yapımına başlayın.
– Geniş ve derin bir kap içerisinde haşlanan nohutları, doğradığınız 2 dal
taze soğanı, 1 avokadoyu ve 2 salatalığı ekleyin.
– Daha sonra 2 yemek kaşığı limon suyunu, 2 yemek kaşığı zeytinyağını, 1
çay kaşığı karabiberi, 1 çay kaşığı tuzu, 1 tatlı kaşığı elma sirkesini, 2 çay

kaşığı kırmızı toz biberi, 2 çay kaşığı sarımsak tozunu ekleyip güzelce
karıştırın.
– Son olarak ortadan ikiye kestiğiniz 15 adet çeri domatesi salatanın
üzerine dizin ya da diğer malzemelerle karıştırın.
– Uygun bir tabağa alarak servis edin.

Nohutlu Salata Tarifi

3. Bulgur Köftesi

Bulgur için “kuru bakliyatların en şefkatlisi” desek hiç de abartmış olmayız.
Öyle ki az miktarıyla bile uzun süre tok tutup tüm bedenimize sağlık verir.
Üstelik girdiği her tariften başarıyla çıkmasını çok iyi bilir. Bulgur köftesi de o
başarılı tariflerden biri. Nefis lezzetiyle hayran bırakacak, kalabalık sofralardaki
herkesin doymasını sağlayacak bulgur köftesi nasıl yapılır, işte detaylar:
– İlk olarak bir kâseye 2 su bardağı köftelik bulgur ve 1 çay bardağı irmik
ilave edin.
– Ardından 2 su bardağı sıcak su ilave edip streç film ile üzerini kapatıp
bulgur şişene kadar yaklaşık 10 dakika beklemeye bırakın.
– Bekleyen bulgura 1 yumurta, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı tuz,
rendelenmiş 1 adet kuru soğan, 1 su bardağı un, 1 yemek kaşığı biber
salçasını ekleyip güzelce yoğurun.
– Daha sonra elinizi hafif ıslatarak hamurdan parçalar koparıp elinizde eşit
şekilde yuvarlaklar elde edin.
– Yaptığımız yuvarlak köftelere serçe parmağınızın ucuyla hafifçe bastırın.
– Tencerede 2 litre kadar kaynayan suya hazırladığınız köfteleri ilave edin
ve 10-15 kadar haşlayın.
– Haşlanan köfteleri kevgir yardımı ile alın ve bir tabağa aktarın.
– Sosu için ufak bir tencereye 2 çay bardağı zeytinyağını ilave edip
ardından rendelediğiniz 1 diş sarımsağı, 1 tatlı kaşığı salçayı ekleyip
karıştırın.
– Son olarak hazırladığınız sos ile bulgur köftelerini karıştırın.
– Üzerlerine ince kıyılmış maydanozları serperek soğumadan servis edin.

4. Pastırmalı Kuru Fasulye

Türk mutfağının olmazsa olmazı, pilavın en uyumlu arkadaşı kuru fasulye bu
kez lezzetini pastırmayla katlamasın mı hiç? İftar sofralarına çok yakışacak,
akşam yemeğini iple çekenleri pek mutlu edecek pastırmalı kuru fasulye
tarifimiz uygulanmak için burada sizi bekliyor. Aman, tereyağlı pilavınızı da
pişirmeyi sakın unutmayın. İşte, pastırmalı kuru fasulyenin yapılışı:
– Yemeklik doğradığınız 1 adet kuru soğanı zeytinyağında soteleyin ve
ardından doğradığınız 2 adet yeşil biberi ekleyin.
– Daha sonra 400 gram kadar pastırmayı ikiye kesip ilave edip 1 tatlı kaşığı
acı biber salçasıyla ve 1 yemek kaşığı domates salçasıyla kavurun.

– 2,5 su bardağı kuru fasulyeyi, bir tutam tuz, bir tutam karabiberi ve 1 adet
et bulyonu da ekleyerek üzerini geçecek kadar su ilave edin.
– Kaynayana kadar yüksek, daha sonra kısık ateşte ağzı kapalı bir şekilde
pişirip soğumadan servis edin.

5. Börülce Salatası

Hem hafif hem de doyurucu lezzetler aradığınız, diyetinizin en zorlu
zamanlarındaysanız işte size hayat kurtarıcı bir öneri! Hazırlanışı basit, yemesi
keyifli, sonrasında asla pişmanlık içermeyen, sağlıklı mı sağlıklı bir seçenek
olan börülce salatasıyla siz de gününüzü kurtarabilirsiniz. Börülce salatası
nasıl yapılır, işte detaylar:
– Ilık suda bekletip fazla suyunu süzdürdüğünüz 300 gram kadar kuru
börülceleri orta ateşte kısa bir süre haşlayın.
– İlk haşlama suyunu süzdürdüğünüz kuru börülceleri, ayrı bir tencereye
alıp duru su ve taze sıkılmış bir miktar limon suyu ilavesiyle 15-20 dakika
daha haşlayın.
– Bol suda yıkayıp ayıkladığınız yarım demet maydanoz yapraklarını ve 2
dal taze soğanı ince ince kıyın.
– Kabuklarını soyduğunuz 2 adet orta boy domatesi küp şeklinde doğrayın.
– 2 diş sarımsağı rendeleyin.
– Haşlayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz kuru börülceleri derin bir salata
kâsesine alıp doğradığınız tüm malzemelerle karıştırın.
– Küçük bir kâsede karıştırdığınız 4 yemek kaşığı zeytinyağı, taze sıkılmış
yarım ya da 1 adet limon suyu, 1 tatlı kaşığı sumak ve yarım çay kaşığı
tuz ile hazırladığınız salatayı karıştırıp bekletmeden servis edin.