Baklava Lobisine Karşı: İyi Bir Güllaç Yapmanın 7 Püf Noktası

Baklava sevenleri çoğunlukla karşı çıksa da güllaç; Osmanlı mutfağından bu
yana gelmeyi başarabilmiş, Ramazan sofralarının gülü olmaya devam etmiş bir
tatlıdır. Bolca süt kullanılarak evde kolaylıkla yapılabilir. Meyve, kuru yemiş gibi
çeşitli malzemelerle süslenip her damak zevkine uygun hale getirilebilir. Hem
mide yormaz hem de hissedilen tatlı ihtiyacını giderir.
Siz de bu Ramazan günlerinde “Güllaçsız bir sofraya oturmam.”
diyenlerdenseniz güllaç yapımına dair püf noktalarını yazımızın devamında
bulabilirsiniz.
İşte, iyi bir güllaç yapabilmeniz için ihtiyacınız olan 7 püf noktası…

1. Doğru Oranlamak

Bir güllacın iyi olup olmadığını gösteren ilk özellik, sahip olduğu kıvamdır. İdeal
bir kıvam için süt ve güllaç yaprakları miktarının iyi ayarlanması önemlidir.
Güllaç yapraklarının sütü yeterince emmesi, aynı zamanda sütün güllaç
yapraklarının altından süzülecek kadar fazla olmaması gerekir. Bu yönde sütü
azar azar eklemek size yardımcı olabilir.

2. Şekeri Abartmamak

Güllacın hafif bir tatlı olduğunu savunur dururuz; ancak şekeri fazla
gelmediğinde! Aşırı şekerli güllaç, kötü bir lezzete sahip olmanın yanı sıra iftar
sonrasında kan şekerinin aşırı yükselmesine neden olur. Bu yüzden güllacı
mümkün olduğunca az şeker kullanarak, asıl lezzeti üzerine ekleyeceğiniz taze
meyve dilimlerinden kazanmayı hedefleyerek hazırlamaya dikkat edin.

3. Gül Suyunu Abartmamak

Güllaç için “Ramazan sofralarının gülü” diye boşuna demeyiz. İçerisine eklenen
gül suyunu öyle güzel karşılar ki tadanlara unutulmayacak bir aroma sunar. Bu
noktada eklenecek gül suyunun miktarının çok iyi ayarlanması gerekir. Aksi
takdirde güllaç, gül kokusuna boyanırsa geniz yakan, rahatsız edici bir sonuç
çıkabilir.

4. Soğumasını Beklemek

Güllaç yapraklarını sütle buluşturacağınız aşamada sütün aşırı sıcak
olmamasına dikkat edin. Süt aşırı sıcak olursa güllaç yaprakları eriyip güllaç
kıvamı lapa bir hal alabilir. İdeal bir güllaç kıvamı için sütü ocaktan aldıktan
sonra 5-10 dakika kadar soğumaya bırakın ve güllaç yapraklarını öyle ıslatmaya
başlayın.

5. Şekeri Önceden Eklememek

Kar beyazı bir güllaç yapabilmek için en önemli noktaya geldik. Sütü şekerle
birlikte kaynatırsanız güllaç hem ağır, yapışkan bir kıvam alır hem de güllaç
sarımsı bir renge döner. Bu yüzden şekeri süt kaynadıktan sonra karıştırıp
eritmek daha doğru bir adımdır.

6. Kuru Yemişleri Sonradan Eklemek

Güllaç arasına ya da üzerine fındık, ceviz gibi kuru yemişler ekleyeceksiniz
güllaç yapraklarının sütü iyice çekmesini beklemelisiniz. Aksi takdirde süt, kuru
yemişlerin ıslanıp yumuşamasına neden olur.

7. Parlak Yüzeyi Üste Getirmek

Güllaç yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta da güllaç
yapraklarını, yüzeyine göre dizmektir. Yaprakların bir kısmı parlak ve
pürüzsüzken diğer tarafı mat ve pütürlü olabilir. Daha iyi bir sonuç için parlak
ve pürüzsüz tarafların üste gelmesine dikkat edin.

Güllaç yaprağınızı evde kendiniz yapmak isterseniz evde güllaç nasıl yapılır
öğrenmek için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Evde Güllaç Yaprağı Nasıl Yapılır?

 

Saffet Abdullah Güllaç Mini Ambalaj ile pratik bir şekilde güllaç yapabilirsiniz. Satın almak için hemen tıklayın.