Bir Başka Arı Mucizesi: Perga Ekmeği Nedir?

Çocuklar ve yetişkinler için bağışıklık güçlendirici, besleyici aynı zamanda lezzetli
seçeneklerle tanışmaya devam ediyoruz. Sırada; çalışkan arıların ürettiği, vitamin ve
mineraller bakımından zengin bir ekmek çeşidi var.
Yazımızın devamında perga ekmeğini yakından tanıyabilir, onu vazgeçilmeziniz
yapabilirsiniz. İşte, detaylar…

1. Perga Ekmeği Nedir?

“Arı ekmeği” olarak da bilinen perga ekmeği; polen, bal ve arıların tükürük bezi
salgılarından oluşan bir ekmektir. Arıların bitkilerden topladıkları polenlerin sindirim
enzimleriyle karıştırıp peteklerde biriktirmesi ve sonrasında üzerini ince bir bal ya da arı
mumu tabakasıyla örtmeleri sonucu oluşan laktik asit fermantasyonu sayesinde elde edilir.
Hasadının kolay olmaması, kolay toplanamaması nedeniyle çok değerli olup maliyeti çok
fazla olabilmektedir.

2. Perga Ekmeği Besin Değerleri Nelerdir?

Perga ekmeğinde yaklaşık %20 protein, %3 lipid, %24-35 karbonhidrat, %3 vitamin ve
mineral bulunur. C, B1, B2, E, H, K vitaminleri, laktik asit, folik asit, pantotenik asit,
sakkaroz, amilaz, fosfataz gibi enzimler ile flavonoidler, karatenoidler içerir. Perga ekmeği,
yavru arıların ilk besini olmanın yanı sıra insanlar için de çok besleyicidir. Doğal bir
probiyotik olması, protein ve vitaminler bakımından zenginliğiyle düzenli tüketen kişinin
sağlığına sağlık katar.

3. Perga Ekmeği Nasıl Tüketilir?

Perga ekmeğinin doğrudan çiğnenerek, süt, yoğurt, bal, salata, kefir gibi gıdalara
karıştırılarak tüketilmesi uygundur. Yetişkinlerin günde 6-12 adet, 2 yaş ve üzeri çocukların
3-6 adet perga ekmeği tüketmesi önerilir. Siz de kahvaltı ya da günün diğer öğünlerinde
perga ekmeği tüketebilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz.

4. Perga Ekmeği Faydaları Nelerdir?

Perga ekmeğinin zengin içeriği birçok fayda sağlar. İşte, onlardan bazıları:

● İçerdiği birçok vitamin ve mineral sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini
sağlayarak hastalıklardan korur.

● Kas ve kemikleri güçlendirir.

● Antioksidan etkisi sayesinde vücudu toksinlerden arındırır.

● Tüm organların işlevlerini daha iyi yerine getirmesini sağlar. Karaciğerin
yenilenmesine yardımcı olur.

● Beyin fonksiyonlarını artırarak hafızayı güçlendirir.

● İçerdiği lif sayesinde sindirimi rahatlatır.

5. Perga Ekmeğinin Polenden Farkı Nedir?

 

İnsanlar için perga ekmeğinin polene göre daha faydalı olduğu bilinmektedir. Peki, neden?
Perga ekmeği, polene göre 6 kat daha fazla laktik asit içerir. Bu sayede maya gelişimine
kapalıdır. Aynı zamanda perga ekmeği, polene göre daha lezzetli ve sindirimi daha
kolaydır.