Blanching Pişirme Yöntemi Nedir?

Mutfak alanına ilgiliyseniz yemek pişirme konusunda yeni bilgiler, yeni
deneyimler edinmeye önem veriyorsanız blanching pişirme yöntemine de
tanıdık olabilirsiniz.
Yazımızın devamında blanching pişirme ya da blanch etmek gibi deyimlerle
bilinen yöntem hakkında detaylı bilgi edinebilir, bundan sonraki yemeklerinizde
daha farklı ve başarılı sonuçlara imza atabilirsiniz.
İşte, blanching yöntemi hakkında 5 bilgi…

1. Blanching Yöntemi Nedir?

Bir ön pişirme yöntemi olarak da kabul edilen blanching ya da blanch etmek,
gıdaların sıcak suda hafifçe pişirildikten sonra soğuk suya aktarılarak
şoklanmasıdır. Bu yöntem sayesinde dondurucuya atılacak gıdalar, uzun süre
renk ve yapıları bozulmadan ilk günkü taze görünümlerini ve besin değerlerini
koruyabilir. Diğer yandan gıdalar, kirli organizmalardan arınarak daha sağlıklı
bir deneyim sunar ve buzluktan çıkarılıp kullanılmak istendiklerinde pişirme
süreleri kısalır.

2. Blanching Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Blanching yöntemi, birçok besin üzerinde farklı amaçlar için sıkça uygulanan
yöntemlerden biridir. Sebzeler için; kaynar suda yumuşatıp soğuk sudan
geçirilerek, et ve baklagiller için; soğuk suya konup kaynadıktan sonra tekrar
soğuk sudan geçirilerek uygulanır. Hatta pastacılık alanında şeker ve
yumurtanın bir süre çırpılarak beyazlatılması da bir başka blanching yöntemi
olarak bilinir.

3. Blanching Yönteminin Amaçları Nelerdir?

Blanching yöntemi, bazı gıdalarda gözenekleri açmak bazı gıdalarda ise
gözenekleri kapatmak için uygulanır. Örneğin; blanching yöntemiyle sebzelerin
gözeneklerinin kapatılarak besin değerlerinin korunması amaçlanırken kemik
ya da etler için gözeneklerin açılarak koku, kan gibi istenmeyen durumların yok
edilmesi amaçlanır.

4. Yağda da Yapılabilir

Blanching yöntemi denince akla ilk olarak kaynar ya da soğuk su kullanımı
gelse de yağda kısa süreli bir soteleme de iyi bir blanching yöntemlerinden
biridir. Buzlukta saklanmak istenen sebzeler, 130 derecelik bir ısıda ve çok az
yağda kısa süreli kızartılabilir. Böylece sebzelerin besin değerlerinin ve parlak
görünümlerinin korunması sağlanır.

5. Süreye Dikkat Edilmelidir

Blanching yöntemiyle yeni tanışıyorsanız blanching ne kadar süre yapılmalıdır,
merak ediyor olabilirsiniz. Blanching yöntemini ister suda ister yağda
uygulayın, gerekli süreyi aşmamaya dikkat edin. Aksi takdirde gıdalar,
ihtiyaçtan fazla pişer ve yöntem amacın dışına çıkar. Blanching yöntemini
uygulamak için ideal olarak 2-5 dakika arası yeterli olacaktır.