Bozcaada Güzeli: Domates Reçeli Nasıl Yapılır?

Rumlar’dan kalan bir miras olan domates reçeli, birçoğumuzun ekmeğe
sürdüğü kahvaltılıktan ziyade misafirlere ikram edilen bir tatlı rolündedir.
Kaymak eşliğinde sunulan domates reçeli, yüzyıllardır Bozcaada halkının çok
severek sıkça tükettiği seçeneklerden olmuştur. Sade halinin yanı sıra bademli
ve cevizli olanları da mevcuttur. Siz de evinizdeyken Bozcaada’da hissetmek
istiyorsanız bu nefis reçeli yapabilir, farklı bir lezzetle tanışabilirsiniz.
Peki, domates reçeli nasıl yapılır? Domates reçeli malzemeleri nelerdir?

İşte, domates reçeli tarifi:

– 1 kilo kadar domatesi (çeri ya da orta büyüklükte domates olabilir)
yıkayıp kurulayın. Daha sonra her birini kürdan yardımıyla iki ucundan
delin.

– Geniş bir tencere içerisine 1,5 kilo toz şekeri ve 1,5 çay bardağı suyu
ekleyin. Orta ateş üzerinde şeker eriyene kadar kaynatın.

– Daha sonra kürdanla deldiğiniz domatesleri şekerli su karışımına ilave
edin ve tekrar bir taşım kaynatın.

– Koyu bir kıvam alıncaya ve domatesler iyice yumuşayıncaya dek kısık
ateş üzerinde pişirmeye bırakın. Üzerinde biriken köpükleri kaşık
yardımıyla temizleyin.

– Reçeli ocaktan almaya 5 dakika kala 1 çay kaşığı limon tuzu, 1 çay
bardağı iri çekilmiş ceviz içi (Opsiyonel) ve 1 çay kaşığı tuzsuz tereyağı
(reçelin daha parlak görünmesini sağlayacaktır) ekleyin.

– Son olarak reçelinizi kavanozlara paylaştırın ve kapaklarını sıkı bir
şekilde kapatın.

– Daha sonra kuru, serin ve ışık almayan bir yerde muhafaza edip
dilediğinizde tüketin.

 

Domates reçeli yaparken size yardımcı olacak harika önerilerimiz var!

Daha parlak görünümlü bir domates reçeli için Kebir Tuzsun Tereyağı tam size göre! Satın almak için hemen tıklayın.

Yaptığınız harika domates reçelini saklamak için hem şık görünümlü hem de kullanışlı Paşabahçe Homemade Kavanoz tam size göre! Satın almak için hemen tıklayın.