Bu Kez Siz Onun Ömrünü Uzatın: Zeytinyağı Nasıl Saklanmalı?

Zeytinyağı, yemeklerimizin vazgeçilmez malzemesidir. Hafif bir yaşamın
anahtarı, sağlıklı kilonun arkasındaki kahramandır. Yapılan birçok çalışmada
genellikle iyi bir zeytinyağı ile beslenenlerin ömrünün de uzun olduğu,
kanıtlananlar arasındadır.
Mademki zeytinyağı böylesine kıymetli ve ömrümüzü uzatmaya yardımcı, biz de
onun ömrünü uzatmalı ve ondan daha çok yararlanmalıyız. Peki, nasıl?
Yazımızın devamında zeytinyağının ömrünü uzatan saklama koşullarını
öğrenebilirsiniz. İşte, detaylar…

1. Güneş Almayan Bir Noktada Saklayın

Zeytinyağının lezzeti ve kıvamının korunması için ideal bir sıcaklıkta olması
önemlidir. Zeytinyağını saklayabileceğiniz ideal sıcaklık, 20-25 derece aralığıdır.
Aynı zamanda saklamak istediğiniz zeytinyağının doğrudan güneş ışığı ile
temas etmemesi de son derece önemlidir. Bu koşulları sağladığınızda
zeytinyağının ömrünü uzatabilirsiniz.

2. Kokusuz Bir Ortamda Saklayın

Zeytinyağı bulunduğu ortamın kokusundan kolay etkilenebilen bir yapıya
sahiptir. Kötü kokuyu çeker ve asit derecesi yükselir. Dolayısıyla tadı da
faydası da azalır. Saklamak istediğiniz zeytinyağının bulunduğu kabın ağzının
iyi bir şekilde kapanmış olmasına ve bulunduğu ortamda rutubet gibi kokuların
olmamasına dikkat edin.

3. Mümkünse Teneke Tercih Edin

Zeytinyağını muhafaza edebileceğiniz en uygun kap, tenekedir. Tercihen laklı
teneke, zeytinyağının daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Bunun dışında
seramik, toprak ya da renkli cam gibi kaplar da uygun olur ancak kesinlikle
plastik ve beyaz cam şişelerden uzak durmanız gerektiğini unutmayın. Aksi
takdirde zeytinyağı, şeffaf cam şişede gün ışığına maruz kalarak oksitlenmeye
başlar ve lezzeti bozulur.

4. Buzdolabından Uzak Tutun

Zeytinyağını saklayabileceğiniz ideal sıcaklık, 20-25 derece aralığıdır.
Dolayısıyla buzdolabı, zeytinyağı saklamak için ideal bir ortam değildir.
Buzdolabı, zeytinyağına doğrudan değil ancak dolaylı yoldan zararlıdır.
Buzdolabında 5-6 derecelerde zeytinyağı katılaşır. Tekrardan oda sıcaklığına
çıktığında ise kapağında ve kenarlarında buğulaşmalar oluşur. Bu durum,
suyun üzerine düşen bir damlacığa dönüşüp zeytinyağının lezzetinin
acılaşmasına sebep olabilir.

5. Çabuk Tüketin

Zeytinyağı ömrünü uzatmanın yolları her ne kadar olsa da zeytinyağının çok
uzun süre boyunca ilk tazeliğini koruması pek mümkün değildir. Bu nedenle
daha iyi bir lezzet deneyimi için açtığınız zeytinyağını en fazla 2 ay içerisinde
tüketmeye dikkat edin.

 

Zeytinyağınızı Migros Sanal Market üzerinden sipariş etmek için hemen tıklayın.