Buğday Çimi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için bitkisel kaynaklardan faydalanmak,
hayatımızda daima önemli bir yer tutar. Bunun için sürekli yeni bitkisel kaynak
arayışına girer, en faydalı olanlarını beslenme planımıza bolca ekleriz. Buğday
çimi de o şifalı seçeneklerden biri. Hastalıklardan koruma özelliği, zengin
içeriğiyle sıkça tüketilmesi gereken buğday çimi nedir, nasıl elde edilir ve nasıl
kullanılır, yazımızın devamında detaylı olarak öğrenebilirsiniz.
İşte, buğday çimi hakkında merak edilenler…

1. Buğday Çimi Nedir?

Triticum Aestivum türü buğday tohumlarının ilk çıkan yapraklarından elde
edilen bir gıdadır. Sıvı oksijenle doludur, kanser karşıtı en önemli maddelerden
biri olan “leatril” içerir. Bu özelliği sayesinde alternatif bir tedavi yöntemi olarak
kabul edilir.

2. Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Fazla kilolarınızdan şikayetçiyseniz ve yaptığınız diyete etkili bir takviye
eklemek istiyorsanız buğday çimi iyi bir seçenek olabilir. Buğday çimi, su
olarak tüketildiğinde vücuttaki yağ yakışının hızlanmasına katkıda bulunarak
daha fazla kilo kaybedilmesine yardımcı olur.


3. Antioksidandır

Yanlış beslenme, kirli hava koşulları gibi birçok faktörden dolayı vücudumuz
bir süre sonra zararlı toksinleri biriktirmeye başlar. Bunlardan kurtulmak için
çeşitli detoks yöntemlerinden faydalanmamız gerekir. Buğday çimi de bu
yöntem için güçlü antioksidanlardan biridir. Vücuttaki zararlı maddelerin
atılmasına yardımcı olarak tüm organların tazelenmesini sağlar.


4. Vitamin İçeriği Zengindir

Buğday çimi, vitamin içeriği bakımından oldukça zengin bir seçenektir. Bu
yönüyle eski zamanlardan beri alternatif tıp yöntemi olarak sıkça tercih
edilmiştir. %70 oranında klorofil maddesi içerdiğinden güneş konsantresi
sayılır. Sebze ve meyvelerden alınan besin değerlerinin çok daha fazlasını
buğday çiminden almak mümkündür. Örneğin; taze olarak kullanılan buğday
çiminde, aynı ağırlıktaki portakaldan 60 kez daha fazla C vitamini ve aynı
ağırlıktaki ıspanaktan 8 kat daha fazla demir bulunmaktadır.


5. Bağışıklık Dostudur

Tehlikeli virüslerden ve çeşitli hastalıklardan korunabilmek için iyi bir bağışıklık
sistemine sahip olmamız gerekir. Buğday çimi de bunun için iyi bir kaynaktır.
Yoğun vitamin ve mineral içeriği sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine
önemli bir katkıda bulunur.

6. Nasıl Tüketilir?

Buğday çimini olduğu gibi yiyerek ya da blender yardımıyla suyunu çıkarıp
içerek faydalarından yararlanmak mümkündür. Siz de buğday çimini
smoothie’lere, salatalara, yemeklere katarak tüketebilir, vücudunuzu şifa ile
doldurabilirsiniz.


7. Buğday Çimi Nasıl Elde Edilir?

Buğday çimini evde küçük bir saksı içerisinde üretmek mümkündür. Buğday
çimi nasıl üretilir, işte detaylar:
– 1 küçük su bardağı (150 gr kadar) işlem görmemiş buğday tohumunu
yıkadıktan sonra derin bir kap içerisinde 2,5 litre içme suyuyla ıslatın ve
24 saat beklemeye bırakın. Bu sırada 2-3 kez durulayarak tohumların
canlanmasını sağlayabilirsiniz.
– 24 saat sonra yıkanan tohumları süzgeç içerisine alıp üzerini ince bir
tülbentle örtün.
– İyice kurudukça sudan geçirin ve süzüp tekrar kenara koyun. Bu işlemi
buğday tohumları filizlenmeye başlayana ve filiz boyları yaklaşık 1,5 cm
oluncaya dek sürdürün.
– Ortalama 2 gün sonrasında buğday çimleri kullanılmaya hazır hale
gelecektir.