Butik Pastacıları Kıskandıracak Ev Yapımı Pastalar İçin Lezzet Tüyoları

Şöyle kreması davetkâr, keki bol kakaolu ve mis kokulu, meyvelerle taçlanmış bir pasta getirin gözünüzün önüne. Bir dilimiyle keyiflenin, diyette olduğunuzu unutun bir anlığına. Yeni demlenmiş çay ya da kahve eşliğinde keyfini çıkartın hayatın. Hazıra yönelmeyin hemen, mutfakta bir şeyler üretmenin, sevdiklerinize sunmanın hazzını yaşayın.

pasta-yapiminin-puf-noktalari

Aranızda “Üst paragraf hayallerdi, şimdi gerçeklere gel” diyenleriniz olacaktır. Pandispanyası, pastacılık kreması, yok efendim manto görevi görecek üzerinin kreması, hatta şeker hamuru, süsü püsü derken ev yapımı doğum günü pastası hazırlamanın başlı başına bir dert olduğunu düşünenler olabilir. Olmasın, vallahi olmasın. Bu işe yıllarını vermiş butik pastacıları tahtından etmek değil amacımız, az sonra okuyacağınız pasta yapımına dair püf noktalarıyla hayatınızı kolaylaştırmak isteğimiz.

Temeli atıyoruz, sizleri de bekleriz: Sünger dokulu pandispanya nasıl yapılır?

Pandispanyasız pasta mı olurmuş canım? Bırakın şimdi elinizin altında bulunan hazır pasta tabanlarını bir kenara. Hazırlamak istediğiniz pastanın heybetine göre iki ya da üç kata ayrılacak pandispanya yapıyoruz birazdan. Birbirinden lezzetli pasta tariflerimiz pusulanız olsun bu yolculukta. Gerekli malzemeleri oda sıcaklığında dinlendirin önceden.

Sünger dokulu, göz göz ve puf gibi yumuşacık olması için yumurta sarısı ve beyazlarını dikkatlice ayırın öncelikle. Akın içinde en ufak bir sarıya, sarının içinde aka yer yok bilesiniz. Yumurta beyazları mikser yardımıyla köpük köpük olup katı bir kıvam alana kadar çırpılacak, yumurta sarıları tarifte yer alan toz şekerle kaynaşacak. Diğer malzemeler tarifte yer aldığı üzere sırasıyla çırpılmış yumurta sarılarına eklenecek. Katı bir kıvam alan yumurta beyazı son olarak gelip bir spatula yardımıyla alttan üste doğru karıştırılarak pandispanya harcına yedirilecek.

Bu arada pasta yapmanın mini minnak püf noktalarını şöyle serpiştirelim biraz. Nasıl ki yumurtaların sarı ve beyaz kısımlarını ayrı kaplara ayırdık. Aslına bakarsanız kakao, kabartma tozu, un gibi katı malzemeleri de eledikten sonra bir yerde bekletmeli. Hatta çok çok az miktarda buğday nişastası ekleyin, faydasını göreceksiniz. Karbonat kullanıyorsanız çok çok miktarda taze sıkılmış limon suyuyla köpürtün. Pandispanya içerisindeki boşlukları hissedin.

Kelepçeli kek kalıbı hususu. Pandispanya malzemeleri, pastanın kaç kişilik olduğuyla doğru orantılıdır. Hatta tarifin bir köşesinde kalıp için cm. ölçüsü olmalı. Kaçmasın gözlerden. Kalıbın taban kısmını yağlı kâğıtla kaplayın. Kenar kısımlarını az miktarda tereyağıyla yağlayıp hafifçe unlayın.

Pasta keki kaç derece fırında pişirilmeli?

Şaşırmayın şimdi çoğu pandispanya önceden ısıtılmamış fırında ve bir tık düşük ısıda pişirilir. Ortalama 170 derece uygundur. Fırın kapağını açmadan pişirmek ev ödeviniz olsun. Sabırlı olun biraz. Pişirme işlemi sonrasında fırın kapağını hafif aralayın. Yavaş yavaş ılınsın kek, soğuk hava dalgasıyla hemen karşılaşmasın.

Geldi sıra pastayı asıl gösterene: Pasta kreması nasıl yapılır?

Tüm etapları bir bir geçtik, pastamızın temeli olan pandispanyayı emek verip hazırladık. Fırından alıştıra alıştıra çıkarttık kendisini, oda ısısında dinlendirdik. Sonrasında keskin bir bıçak ya da profesyonel bir dilimleyici yardımıyla katlara ayırdık keki. Sıra geldi pastamızın adını belirlemeye. Amacınız mevsim meyvelerinden muzun en güzel haliyle boy gösterdiği muzlu mozaik pasta hazırlamak mı? Yoksa kestaneli pasta mı? Belki Oreolu pasta? Olmadı sevimli mi sevimli Hello Kitty pasta.

Krema konusunda da seçeneklerimiz var aslında. Paşa gönlünüz bilir yani. Soğuk sütle hazırlanan krem şanti de imdadınıza yetişebilir bu hususta, yumurta sarısının kendisini iyiden iyiye belli ettiği profiterol, ekler gibi tariflerin olmazsa olmazı pastacılık kreması olabilir tercihiniz. Mousse (mus) kreması olarak da bilinen yağlı krema hazırlayabilirsiniz mesela. 50 gram oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağını, krema kıvamını alana kadar çırpıp 100 gram pudra şekeri ve 1 tatlı kaşığı kadar suyla karıştırdıktan sonra soğutup kullanabilirsiniz. Arzuya göre toz kakao da katabilirsiniz.

Peki ya ganaj? Onu unuttuk sandınız değil mi? Hızlıca hazırlanabilecek basit bir ganaj tarifini de yazımızın içerisine konduralım o halde. Yapmanız gereken şey aslında çok basit. 200 ml. sıvı kremayı kısık ateşte kenar kısımları köpük köpük olmaya başlayana kadar ısıtın. 200 gram bitter ya da beyaz kuvertür çikolatayı, iki aşamada ekleyip çikolatalar eriyene kadar karıştırdıktan sonra soğuması için buzdolabına kaldırın. Soğuyup kıvam aldığında pastanın kaplamasında kullanmak üzere yeniden çırpıp kullanın.

Bakar mısınız mısır gevrekli çikolatalı pastanın güzelliğine?

Sıra geldi tüm güzelleri birleştirmeye. Dinlenen pandispanyayı, iki ya da üç eşit parçaya böldükten sonra tek katını servis tabağı ya da altlığı üzerine yayın. Pastanın ara katlarında kullanacağınız kremadan ince bir kat sürdükten sonra çikolata ya da dilimlenmiş meyvelere yer verin. Diğer katı üzerine kapatıp aynı işlemi uygulayın. Sıra geldi tüm katları sıvamaya. Önceden hazırlayıp kıvam alması için soğuttuğunuz krem şanti ya da ganaj kreması ile pastanın üzerini sıvayın. Geniş bir spatula yardımıyla üzerini düzeltin. Arzuya göre meyve dilimleri, çikolata parçaları, kuru yemiş kırıkları ya da sıkma poşetine aldığınız krema ile pastaya son şeklini verin.

Şeker hamuru kullanacaklar; oda ısısında dinlendirdikleri şeker hamurunu, nişasta yardımıyla pasta büyüklüğünde açıp pastanın üzerini kaplayabilirler. Hamur üzerinde kalan fazla nişastayı fırça yardımıyla almayı unutmayın. Farklı kalıplar yardımıyla şekil verdiğiniz hamur parçalarını, pastanın üzerine fırça yardımıyla hafifçe su sürüp yapıştırın.

İşin özü bu aşamada bir parça yaratıcılığınızı konuşturun, hayal dünyanızı çalıştırın. Kat kat katlı, tatlı mı tatlı bir pasta hazırladınız. Süslemeden mi korkacaksınız?

Unutmadan “Tatlı Yiyelim Tatlı Konuşalım Diye 7 Pasta Tarifi” yazımızı da buraya bırakalım. Ev yapımı doğum günü pastaları hazırlayacağınız sevdikleriniz yanı başınızdan hiç ayrılmasın temennisiyle huzurlarınızdan ayrılalım. Afiyette kalın.