Çarliston Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Birçok yemeğin yanında turşu da olsun isteyen bir milletiz. Örneğin kuru
fasulye pilav ikilisinin yanında turşu olmazsa bize göre boynu bükük kalmış
demektir. Tantuni lokmalarının arasına acı biber turşusu girmezse tantuni keyfi
eksik kalmış demektir.
Her sebze hatta meyveden nefis turşular yapabiliriz; ancak çoğumuz için
sadece iki turşu çeşidi vardır; biber ve salatalık turşuları. Yazımızın devamı,
biber turşusu sevenlerini özellikle de çarliston biber turşusu sevenlerini çok
sevindirecek; çünkü evde çarliston yapımına dair tüm detayları paylaşıyor
olacağız.

Çarliston ile Kapya Biber Turşusunun Farkı

Öncelikle şuna değinmek istiyoruz; çarliston biber, şekil bakımından kapya
biberle en çok karıştırılan biberlerden biridir. Oysa çarliston biber ile kapya
biberin en belirgin farkı renkleridir. Çarliston biber yeşilken, kapya biber kırmızı
renktedir. Bunun yanı sıra besin değerleri de birbirlerinden farklılık gösterir.
Genel olarak tüm biberler A ve C vitaminleri için iyi birer kaynaktır ancak kapya
biber, çarliston bibere göre çok daha fazla beta karoten içerir. Bu sayede
kanser çeşitlerine karşı daha iyi bir savunma kaynağıdır. Aynı zamanda kapya
biber, çarliston bibere göre daha fazla antioksidan içerir. Lezzet bakımından
karşılaştırıldığında ise her ikisinin de tatlı bir lezzete sahip olduğunu söylemek
mümkündür.

Limon mu Yoksa Sirke mi Kullanılmalı?

Biliyorsunuz ki bu soru özellikle Adile Naşit ile Münir Özkul’un rol aldığı Neşeli
Günler filminden bu yana hayatımızda yer almış, muhtemelen bundan sonra da
hep yer alacak sorulardan biridir. Net bir cevabı ya da doğrusu yoktur; ancak
bir miktar sirke, bir miktar da limon tuzunun ideal bir turşu lezzetine
kavuşturup tüm kalpleri yumuşatacağını söyleyebiliriz.

Malzeme Listesi

Gelelim, can alıcı noktaya ve çarliston biber turşusu yapımında kullanılacak
malzemelere… Çarliston biber turşusu için ihtiyacınız olan malzemelerden
bazıları sirke, kaya tuzu ve nohuttur. Geri kalan malzemelerin neler olduğunu
merak ediyorsanız böyle buyurun.
İşte, çarliston biberi turşusu yapmak için gereken malzemeler…

  •  1 kilo kadar taze çarliston biber (Turşu olacak diye ezilmiş biberlere
    yönelmemekte fayda var.)
  •  1,5 litre su
  •  75 gram iri kaya tuzu (Turşunun lezzetini ve dayanıklılığını artırır.)
  •  60 gram üzüm sirkesi
  •  60 gram toz şeker
  •  15 gram sarımsak
  •  15 adet kuru nohut (Turşunun kısa sürede olmasını sağlar.)
  •  7 gram limon tuzu
  •  2 litrelik kavanoz

Çarliston Biber Turşusu Yapımı

  •  Uygun bir kap içerisinde su, şeker, kaya tuzu, limon tuzu ve sirkeyi tuzlar
    eriyene dek güzelce karıştırın.
  •  Diğer yandan çarliston biberlerin sap kısımlarını kestikten sonra yıkayıp
    süzün.
  •  Biberleri bir kaba alın ve 1 yemek kaşığı (32 gram) kaya tuzu serpip
    karıştırın. Üzeri açık şekilde bir gece beklemeye bırakın.
  •  Ardından biberleri yıkayıp uygun büyüklükte doğrayın. (Tercihe göre
    bütün de bırakabilirsiniz)
  •  Nohutları 2 litrelik kavanoz dibine yayın. Üzerine biberleri ve aralarına
    sarımsakları ekleyin.
  •  Ardından tüm malzemenin üzerini kavanozun yarısına gelene kadar
    salamura suyla doldurun.
  •  Kavanozu sallayarak içindeki havanın çıkmasını sağlayıp kavanozu
    tamamen doldurun.
  •  Son olarak kavanoz kapağını sıkıca kapatın. Güneş ve ışık almayan serin
    bir yerde turşuyu olgunlaşmaya bırakın.
  •  Olgunlaşan turşuları afiyetle tüketebilirsiniz.

Çarliston Biberinin Faydaları

Çarliston biberi etli yapısı, güzel aroması, tatlı lezzetiyle midelere bayram
ettirmenin yanı sıra sağlık için birçok faydalı etkiye de sahiptir. Çarliston
biberinin bazı faydaları şunlardır…

1. İştah Açar

Biber çeşitlerinin iştah acıcı etkisi olduğunu biliriz. Bu etki, çarliston biberinde
de bolca bulunur. İştah kesikliği yaşanan durumlarda sofranıza çarliston biberi
ekleyerek hem sofranızı zenginleştirebilir hem de iştahınızı geri
kazanabilirsiniz.

2. C Vitamini Kaynağıdır

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, cildin güzelleşmesi gibi etkiler için C vitamini
alımı son derece önemlidir. Çarliston biberi, C vitamini zenginliği bakımından
en iyi gıdalardan biridir. Sofranızda çarliston biberine sıklıkla yer vererek
sağlığınızı koruyabilirsiniz.

3. Bağırsak Sağlığını Korur

Çarliston biberi, lifli gıdalar arasında yer alır. Bu özelliğiyle bağırsak sağlığı için
faydalı bir seçenektir. Düzenli tüketildiğinde hazımsızlık gibi rahatsızlıklardan
kolon kanserine kadar korunmaya yardımcı olur. Aynı zamanda tokluk hissi
kazanmanıza ve kırmızı et, hamur işi gibi sindirimi zor gıdaların sindirim
sürecini kolaylaşmaya katkıda bulunur.

4. Toksin Atmaya Yardımcıdır

Çarliston biberi, antioksidanlar bakımından zengindir. Bu sayede
organlarımızın arınmasını ve işlevlerinin iyileşmesini sağlar.

5. İltihaplanmaları Azaltır

Çarliston biber; iltihaplanmaları gideren özelliğiyle bilinir. Akciğerlerin
temizlenmesine, eklem ağrılarının azalmasına katkıda bulunur. Bu sayede
bütünsel bir iyiliğin temellerini atmaya yardımcı olur.

Çarliston biber turşusu da en az çarliston biberi kadar faydalıdır. Ancak
genellikle tuzlu olduğundan tansiyon hastalarının tüketimi için
önerilmemektedir. Bu noktada çarliston biber turşusu tüketim miktarına dikkat
etmenizde ve bu konuda mutlaka doktorunuza danışmanızda fayda olacağını
unutmayın.

 

Turşu siparişlerinizi Migros Sanal Market üzerinden verebilirsiniz. Sipariş oluşturmak için hemen tıklayın.